Majoritatea românilor crede că statul nu oferă oportunitățile necesare, spune Darie Cristea, referindu-se la datele celui mai recent sondaj de opinie. În ultimii 30 de ani, încrederea în instituții a scăzut constant, cu o creștere notabilă în perioada pandemiei.
„E clar că nu este un climat pozitiv pentru societate ca întreg. Pe de altă parte, nu este vorba doar de stat. Dacă ne uităm și la ceilalți itemi, vedem că, în general, publicul are senzația că nu trăiește într-o societate corectă. Când vorbim despre faptul că o majoritate a publicului consideră, de exemplu, că succesul în viață e condiționat mai degrabă de corupție sau de ajutorul altora decât de propriile calități, de propriile competențe, atunci nu mai vorbim doar despre raportarea la stat, ci și despre piața forței de muncă, despre cum suntem tratați de cei care ne vând produse”, a explicat specialistul, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Prin urmare, asistăm la generalizarea fenomenului corupției, chiar și după lupta din ultimii 10 ani împotriva acesteia, timp în care s-au întâmplat numeroase lucruri pozitive, percepția că aceasta guvernează toate sectoarele economiei rămâne.
„Chiar dacă aceasta poate nu mai este prezentă neapărat în mici interacțiuni cu funcționarii, rămâne ceva ce, măcar ca principiu, guvernează întreaga idee de societate și de economie românească. După ani întregi în care n-am avut încredere în instituții, în care percepția a fost aceasta că instituțiile pur și simplu nu funcționează, s-a ajuns la dispariția încrederii că trăim într-o societate măcar principial justă. Tema aceasta a justiției sociale devine cea mai importantă temă socio-politică și chiar economică de pe agenda cetățeanului de astăzi, mai ales în contextul acesta al măsurilor de austeritate”, a subliniat Darie Cristea.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News