VIDEO Sociologul Alfred Bulai: Trăim într-o societate în care există un anumit gen de acțiune misogină

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Toate listele propuse pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie respectă principiul reprezentării ambelor sexe, dar cu toate acestea, doar 10 din 15 partide sau alianțe au inclus o femeie în primele trei locuri, conform unui raport realizat de Expert Forum.

Potrivit specialiștilor, în 2019, 31% din candidaţi au fost femei și nu există o creştere în 2024. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Alfred Bulai a explicat și motivele pentru care procentul femeilor care se implică în politică este în continuare extrem de mic.

„Sunt două explicații pentru această situație. Problema este cea legată clar de un misoginism care există în politica românească. Gândiți-vă că aveți un număr de femei care sunt extraordinare sau au fost extraordinare, indiferent de opțiunile dumneavoastră politice, în politică. Cum îmi place mie să spun: majoritatea bărbaților din politică au fost femei, în România, mă refer la un mic curaj în spațiul public. Au fost și politicieni care au promovat femeile în spațiul public. Sigur că, de regulă, trăim într-o societate în care există un anumit gen de acțiune misogină.

Există o presiune normativă pe ideea că femeile ar trebui să se ocupe de alte lucruri. Pe de altă parte, mai există o chestiune mult mai profundă, care nu e legată doar de aspectele pe care le-am semnalat. În general, în spațiul românesc, politica are o imagine oribilă, adică la nivel de încredere, de atitudine, stă cel mai de jos posibil. Adică este o chestiune mizerabilă pentru o parte din populație. Adică e ceva rău. Și atunci întrebarea este: de ce ar vrea femeile să intre în această mizerie? Ele, prin natura lor, sunt altfel, promovează curățenia, grija, adică alte elemente care nu prea sunt legate de politică. E o problemă legată de faptul că multe femei nu își doresc prea mult politică pentru că ea nu e văzută prea bine. Ne uităm pe date și asta e realitatea. E și o problemă legată de modul în care e percepută viața politică. Sigur că aici tot suntem culpabili, în sensul că toată lumea are în general doar reacții negative. Foarte rar vezi câte o chestie pozitivă, deși sunt multe lucruri care pot fi evidențiate în politică, dar pe ansamblu asta e realitatea: mai jos decât Parlamentul și decât partidele nu e nimic în România”, a explicat sociologul Alfred Bulai, la Puterea Știrilor.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: