VIDEO Sorin Banciu, despre legea privind uciderea urșilor: Există riscul ca România să fie trimisă la CJUE

Sursa foto: www.impact.ro

Reprezentanții Asociaţiei Agent Green critică actul normativ care prevede uciderea a câteva sute de urși bruni în 2024 și 2025. Aceștia mai spun că măsura va băga România în regim de urgenţă la Curtea Europeană de Justiţie. „Nimeni nu va şti câţi urşi vor ajunge în farfuriile şi pe pereţii psihopaţilor”, mai precizează reprezentanții organizației neguvernamentale.

Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului,  spune că riscul  ca România să fie trimisă la Curtea Europeană există, dar va exista un dialog pentru a rezolva situația. Banciu a subliniat că prioritatea guvernului este siguranța cetățenilor și că proiectul de lege a fost o reacție de urgență pentru a reduce nivelul populației de urs, bazat pe un studiu realizat de un institut de cercetare și o universitate, deși acesta a fost critic de ONG-uri și mediu academic.

„Vreau să fac o separație între mai multe tipuri de ONG-uri. Din păcate, Agent Green este un ONG radical care uită că orice guvern are în sarcină, în primul rând, cetățenii și că dacă există un risc pentru siguranța oamenilor, orice primar, orice ministru, orice parlamentar va căuta să găsească o soluție pentru a reduce acest risc. Riscul ca România să fie trimisă la Curtea Europeană există. Nu m-aș speria foarte tare de acest lucru, pentru că chiar și într-o o procedură de infringement există un dialog Comisia Europeană și lucrurile se pot corecta dacă sunt greșite.

Deci, un infringement de multe ori poate genera modificări legislative sau administrative benefice României. Dacă avem experți la Comisia Europeană care ne pot ajuta să înțelegem mai bine ce trebuie să facem pentru management-ul populației de urs, cu atât mai bine sunt bine veniți, din păcate la nivel european sunt foarte puține țări care au populații de uși și am adus subiectul inclusiv la nivelul consiliului de mediu împreună cu domnul ministru, cerând Comisiei Europene un sistem de management al populației de urs care să ajute țările care au încă urși. Am semnalizat asta, nu acum, după incidente, pentru că noi la Ministerul Mediului urmărim fenomenul și nu reacționăm emoțional. Ați văzut proiectul ăsta de lege a venit din Parlament”, a spus Sorin Banciu.

Banciu a asigurat că nu există riscul pierderii populației de urs și că speculațiile privind recoltarea excesivă sau folosi cărnii de urs în alimentație sunt nefondate.

„Era singurul proiect de lege matur în Parlamentul României. Ar reduce riscurile, însă nu va fi suficient. Și aici sunt de acord că nu este suficient acest proiect de lege, însă este o reacție de urgență luată pe fond emoțional pentru a reduce nivelul populației de urs, ca de altfel, numărul acesta nu este întâmplător. El a rezultat în baza unui studiu făcut de un institut de cercetare și o universitate care, din păcate, a fost și el controversat și criticat și de ONG-uri, și de mediu academic. De asta nu s-a luat decizia în vara anului trecut să crească această cotă de prevenție și de asta la nivelul Ministerului Mediului am dat o cotă de prevenție mai mică, care este aproape de finalizat, deci nu s-a recoltat tot numărul integral de urși.

Acum avem o cotă mai mare, nu există riscul pierderii populației de urs. Ceea ce spune unu sau altul, mai profesionist sau mai puțin profesionist, chiar și din mediul ONG-uri, că nu vom ști câți urși se recoltează și că vor ajunge în farfuriile românilor este o exagerare pe care n-aș vrea să o comentez, că nu are niciun fundament”, a spus secretar de stat în Ministerul Mediului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: