VIDEO Sorin Banciu: În dezvoltarea urbană, trebuie să ținem cont de hărțile de risc la inundații

Sorin Banciu, invitat Puterea Știrilor 16.09

Mai multe județe au fost afectate, zeci de localități inundate, șapte oameni au murit în urma ploilor abundente de zilele trecute. Cât mai durează ploile, dacă am trecut de punctul critic, ce măsuri urmează să fie luate, despre toate acestea a vorbit Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

„România se va confrunta într-adevăr cu aceste fenomene din ce în ce mai frecvent, din păcate, secetă pe de o parte și exces de apă și inundații aproape în același timp, în diferite zone din România, a afirmat Sorin Banciu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Referitor la sprijinul de urgență de 10.000 de lei pentru familiile grav afectate de viituri, secretarul de stat spune că dincolo de acest ajutor, numeroase localități vor avea nevoie de lucrări de reconstrucție a podurilor și drumurilor distruse.

„Familiile care au avut decedați primesc încă 10.000 lei suplimentar. În plus față de asta, de la rezervele statului s-au asigurat niște spații în care copiii să poată să-și desfășoare activitățile școlare, pentru că și activitatea școlară a fost perturbată. Colegii de la Ministerul Energiei lucrează aproape non-stop cu zeci de echipe să asigure reconectarea la energie electrică a celor care au rămas fără curent electric. Deci tot Guvernul este mobilizat, toate ministerele lucrează în echipă. (…) Chiar și europarlamentarii noștri cer acțiuni de la nivelul Uniunii Europene pentru că, bineînțeles, genul ăsta de dezechilibru necesită investiții și reparații și o refacere după ce acest vârf al viiturilor va fi depășit. Este tragic că se pierd încă vieți omenești. Vedem că oamenii refuză practic să se ducă în locuri sigure. Românii sunt atașați foarte mult de gospodării, de animale, de casă și atunci câteodată asta aduce un risc suplimentar”, a explicat secretarul de stat.

În continuare, a mai spus acesta, deși prognozele sunt din ce în ce mai exacte, tot ce putem face este să ne pregătim mai bine, să avem o infrastructură mai bine adaptată, cu alerte care să reducă riscul pierderii de vieți omenești mai ales. În plus, avem nevoie de o planificare urbanistică coerentă, întrucât avem hărți de risc la inundații de care trebuie să ținem cont în momentul când extindem, dezvoltăm locuințe sau extindem orașe.

„Invit încă o dată pe toți primarii, pe toate autoritățile locale să consulte aceste hărți și să evităm măcar  pe viitor construcțiile în zone de risc la inundații, pentru că toate aceste debite se calculează la niște probabilități, o dată la 50 de ani sau o dată la 100 de ani. Aceste debite vin însă, niciodată nu știm când este anul acela în care viitura are un un nivel istoric și poate crea astfel de pagube. Deci ne pregătim cu o planificare mai bună, cu o creștere a adaptării la sclimbări climatice ”, a subliniat Sorin Banciu.

Acesta a adăugat faptul că e nevoie ca autoritățile să gândească soluții imediate, cum sunt ajutoarele în caz de urgență. În plus însă, în ce privește dezvoltarea orașelor, avem în față și niște lecții pe care trebuie să le învățăm.

„Aceste acumulări temporare trebuie planificate împreună cu colegii de la Apele Române, pentru că în momentul în care ai o viitură, apa trebuie să aibă unde să se ducă și asta înseamnă că va trebui la un moment dat să sacrificăm niște terenuri din vecinătatea cursurilor de apă pentru ca în astfel de situații apa să poată fi captată și colectată pentru a reduce pagubele”, a încheiat secretarul de stat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: