VIDEO Sorin Banciu, Ministerul Mediului: Românii au început să sprijine măsura reducerii populației de urși

Sorin Banciu, invitat Puterea Știrilor 29.07

Una dintre cauzele creșterii numărului de urși este, potrivit secretarului de stat în MInisterul Mediului, Sorin Banciu, insuficienta implicare a autorităților locale din anumite zone. Mai precis, a afirmat acesta în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, este vorba despre gestionarea deficientă a deșeurilor, însă și oamenii obișnuiți au o parte de vină.

„Este o vină colectivă, aș spune, a unei societăți întregi. Este vina celui care aruncă deșeurile, care devin hrană pentru animale. Este vina autorităților locale care nu colectează la timp sau incorect genul ăsta de deșeuri alimentare. Aruncăm cu prea multă ușurință lucruri în natură și cumva natura ne dă peste cap. Nu e cazul evenimentului din Bușteni, însă asta se poate întâmpla în orice zonă unde turiștii le dau hrană urșilor. Se poate întâmpla pe Transfăgărășan, la Cheia… Veneam ieri la București și am văzut o ursoaică care aștepta să fie hrănită. Dacă cineva e dispus să facă asta, e și ilegal și periculos și până la urmă condamnă și animalul și de multe ori și omul la moarte”, a afirmat secretarul de stat.

Acesta a subliniat faptul că nu se poate pune semnul egal între viața unui om și viața unui animal sălbatic, de aceea a fost adoptată Ordonanța de Urgență care reglementează modul în care se intervine în intravilan

„Aici este însă vorba despre două abordări. Este vorba de ce se poate face într-un areal natural al unei specii și ce măsuri trebuie să iei în localități unde în mod normal niciun animal sălbatic nu ar trebui să intre. Vom analiza, împreună cu domnul ministru, Ordonanța, vedem ce nu funcționează, ne gândim foarte mult să o facem și mai clară și mai operabilă, pentru că de multe ori autorităților locale le e frică să intervină. Unii s-au speriat că vor avea dosare penale, alții că își pun în cap societatea, societatea civilă, ONG-urile de mediu dacă prind un urs. Însă de multe ori asta este singura decizie care trebuie luată pentru siguranța oamenilor. Nu există niciun caz în care mijlocul unei localități, în curtea unei grădinițe să te mai întrebi dacă e o măsură corectă să împuști ursul sau să aștepți să vezi ce se întâmplă. Din toată discuția din  spațiul public, este cert că românii tind să-și schimbe un pic raportarea la acest animal sălbatic și să sprijine o intervenție mai mai clară în în sensul reducerii populației de urși”, a explicat Sorin Banciu în studioul Puterea Știrilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: