VIDEO Sorin Cace: Principala consecință a îmbătrânirii populației – scade numărul celor care intră pe piața muncii

Sorin Cace, invitat Puterea Știrilor 31.10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, în România sunt aproape un milion mai mulți români de peste 65 de ani decât copii până în 14 ani, lucru care ne plasează printre țările cu un ritm accelerat de îmbătrânire a populației.

„Aici avem trei factori care explică situația. O natalitate scăzută, care este în tendințele europene. În al doilea rând, avem o îmbunătățire a calității vieții persoanelor vârstnice, care este tot în tendințele europene. În schimb, avem factorul acela care ține de migrație, în care noi depășim celelalte țări. Suntem fruntași în ceea ce înseamnă migrație, iar migrația presupune și o populație formată din cupluri care aduc pe lume copii în străinătate. Avem o serie de proiecții demografice care ne arată că până în 2050 populația României va fi de aproximativ 16 milioane. Dar ponderea persoanelor între 0 și 14 ani, comparată cu cea a populației de peste 65 de ani va scădea, pentru că există și modele culturale prin care nu se mai nasc mulți copii”, a explicat sociologul Sorin Cace, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Avem o problemă foarte mare cu tot ce înseamnă îngrijirea copiilor mici în creșe și în grădinițe

În ceea ce privește acest model cultural, în regiunile din nord-est avem o medie de peste 2 copii, însă în celelalte, media este este sub 2 copii. Prin urmare, mai spune sociologul, cea mai mare problemă va fi legată de numărul mic de oameni care intră pe piața muncii.

„Soluțiile pot fi gândite pe termen mediu și lung. În principiu, câteva soluții s-au mai luat. Pe de o parte, dacă ne gândim la creșterea salariului minim asociat cu un salariu mediu rezonabil, a determinat ca o parte dintre români să se întoarcă pentru copii. În schimb, pentru a crește natalitatea și dorința românilor de a avea un copil sau mai mulți copii, sunt și aici măsuri auxiliare, dar ele nu sunt prezentate ca fiind pronataliste, ci ca fiind unele de sprijin. Avem o problemă foarte mare cu tot ce înseamnă îngrijirea copiilor mici în creșe și în grădinițe. Nu avem capacități pentru a asigura, pentru a acoperi tot necesarul și, apropo de piața muncii, o parte dintre mame rămân acasă să aibă grijă de copii, pentru că nu au resurse alternative”, a subliniat Sorin Cace, cercetător la  Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: