VIDEO Stamule: PSD trebuie să oprească populismul. Nu poți să dai non-stop pentru că-i omori pe cei de la care strângi

Foto: PS News

Economistul liberal Tănase Stamule, invitat la Puterea Știrilor, a vorbit despre situația în care se poate debloca cea de-a treia tranșă din PNRR dar și despre ceea ce se va întâmpla după alegeri cu Coaliția. „Noi vrem un Guvern de dreapta”, reamintește liberalul.

„Vorbim despre 1,1 miliarde de euro pe care nu-i pierdem și avem șase luni pentru ca România să corecteze ceea ce consideră Uniunea Europeană că este greșit. Și după se pot debloca banii pot fi trimiși în țară. Acum discuția este foarte complexă. Deci Guvernul n-a vrut să-și asume anumite reforme. Avem reforma pe fond, deci pragul de micro-întreprinderi, pentru că vorbim despre asta în PNRR,  vorbim despre consolidarea fiscală în PNRR, având o serie de recomandări în direcția consolidării fiscale. Aici noi nu am putut să reducem cheltuielile. Dacă țineți minte când am decis în Coaliție, pe de o parte echilibrarea unor taxe și pe de altă parte reducerea cheltuielilor statului, PNL a zis că și-a asumat politic partea cu taxele și reducerile de cheltuieli.

Ei (n.r. PSD) nu și-au ținut partea lor de înțelegere, partea de consolidare fiscală și pentru asta trebuie să plătiți, fiindcă povestea este legată de un plan corect pe care trebuie să-l avem pentru a face consolidarea fiscală cu 1,2% din PIB anul viitor. Adică să avem venituri suplimentare raportate la bugetul național.

Sunt tot felul de oameni care nu au putut să operaționalizeze și de aici toate repreșurile, că sunt oameni care au funcții politice în conducerile diferitor instituții. Trebuie să depolitizăm companiile de stat(…).

Să nu mai fie nevoie de  lucrurile astea prin care demnitarii să fie puși în conducerile companiilor de stat ca să fie plătiti suplimentar.

Întrebat dacă împlinire acestor reforme depinde de deblocarea banilor, economistul a explicat că avem șase luni începând de săptămâna viitoare să îndeplinim acele reforme, iar dacă vom face asta, banii vor fi primiți în totalitate.

„Sunt șanse mari să deblocam aceste sume. Mai sunt și niște blocaje generate de campania electorală, deci e foarte probabil ca după ce se termină campania, sa asezi toate părțile la masă și vedem ce avem de făcut. Și PSD trebuie să se oprească din populism, în sensul că nu poți să dai non-stop pentru că omori pe ăia de la care strângi.

Domnul Ciolacu trebuie să vadă foarte clar dacă ține la afaceri în România sau nu, pentru că consolidarea fiscală nu înseamnă doar renunțarea la pragul de 50.000 poate să însemne și eficientizarea ANAF, poate să însemne și eliminarea unor facilități, etc”.

Dacă după alegeri liberalii se vor așeza din nou la masă cu PSD, Stamule spune că „totul este în funcție de majoritatea care se va face după alegeri”.

„Noi vrem facem un guvern de dreapta, cu cine va fi de dreapta inditoru Parlament”, este opinia liberalului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: