VIDEO Standard & Poor’s menține ratingul României – „Primul pachet de măsuri fiscale are o mare problemă!”

Sursa foto: Pexels

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a decis să mențină ratingul României pe ultima treaptă recomandată investitorilor, evitând retrogradarea la categoria „junk”, în urma pachetului de măsuri fiscale anunțat de guvernul condus de Ilie Bolojan. Cu toate acestea, perspectiva rămâne negativă, iar agenția avertizează că modificarea calificativului este posibilă dacă reformele promise nu vor fi implementate eficient.

Analistul economic Alexandru Bodislav a explicat, la Puterea Știrilor, că menținerea ratingului este o „gură de oxigen temporară”, însă presiunea rămâne foarte mare:

„Este mai degrabă o reconfirmare a faptului că agențiile așteaptă să vadă dacă putem face cu adevărat reforme. În loc să ne dea în cap și să ne bage în categoria junk, atunci când am fi avut toți de suferit de pe urma fostei guvernări, agențiile au hotărât să aștepte să vadă dacă efectiv măsurile pe care le propune guvernul Bolojan se vor duce la îndeplinire și vor avea efectul scontat. Pentru că aici e problema: acestea sunt propuse, sunt dezvoltate, dar nu se știe clar dacă vor avea efectul pe care îl scontează.”

Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă România ar fi fost retrogradată în categoria „junk”, analistul a atras atenția asupra unui scenariu extrem de periculos:

„În momentul în care am fi intrat în categoria junk, obligațiunile externe ale României ar fi fost puse la vânzare pe piețele internaționale la discount foarte mare, pentru că investitorii ar fi fugit efectiv de tot ce ține de România. Pe lângă asta, am fi avut o presiune internă imensă: companiile ar fi retras masiv euro din zonele de business din România, iar piața de capital ar fi fost grav afectată. În acel moment, cursul euro ar fi explodat, am fi avut un euro la 5,7 lei chiar astăzi.”

Potrivit lui Bodislav, următoarea evaluare a agențiilor va fi în noiembrie, iar atunci România trebuie să dovedească rezultate concrete:

„În noiembrie va trebui să vadă agențiile și Comisia Europeană că măsurile pe care le-am promis au efect și că ne încadrăm în graficul de reducere al deficitului. Problema e că, dacă nu reușim să colectăm veniturile estimate, guvernul va fi obligat să recurgă la un nou pachet fiscal sau chiar să apeleze la FMI.”

Analistul atrage atenția că măsurile actuale au fost construite mai degrabă matematic, fără a lua în calcul reacția pieței:

„Pachetul 1, în special cu acel TVA de 21%, care intră săptămâna viitoare în vigoare, are o mare problemă. Ei estimează că vor obține 14 miliarde de lei suplimentar până la finalul anului din TVA, însă acest calcul este simplist. Realitatea arată că se vor colecta maximum 9 miliarde. Acea diferență de 5 miliarde va face foarte greu de atins ținta de deficit de 7%-7,5%. Și atunci guvernul va trebui fie să aplice măsuri noi de fiscalizare, fie să apeleze la FMI.”

Standard & Poor’s menține ratingul României

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul suveran al României la nivelul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung și scurt, atât în monedă locală, cât și în valută. Cu toate acestea, S&P menține o perspectivă negativă pentru România. Calificativul reprezintă ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, evitând temporar retrogradarea în categoria speculativă („junk”).

Experții S&P afirmă într-un comunicat că „riscurile legate de finanțele publice ale României vor rămâne ridicate în următorii ani, în ciuda măsurilor de consolidare anunțate”.

S&P notează că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan reprezintă „cea mai substanțială încercare a României de corecție fiscală de la criza financiară globală din 2008”. Pachetul fiscal are un impact estimat de 1,1% din PIB în 2025 și 3,5% în 2026, urmând să reducă deficitul bugetar de la 9,3% în 2024 la 7,7% în 2025 și 6,4% în 2026.

Totuși, S&P subliniază că „provocările politice legate de implementarea planului de consolidare fiscală” și incertitudinea post-2026, odată cu rotația guvernamentală, reprezintă riscuri majore.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: