VIDEO Ștefan Popescu, analist de politică externă: Hezbollah nu are capacitatea de a provoca un război regional

Ștefan Popescu, invitat Puterea Știrilor 18.09

În aproape un an de la izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, gruparea Hezbollah a pierdut peste 350 de luptători, aproape unul pe zi, a afirmat Ștefan Popescu, pentru PSNews. Prin urmare e greu de crezut că organizația poate susține acest ritm, cu atât mai puțin să aibă capacitatea să provoace un război regional, este de părere analistul. Legat de influența tensiunilor asupra relațiilor dintre Israel și Statele Unite și celelalte puteri regionale, aceasta este infimă, spune Ștefan Popescu.

„Relațiile chiar se întăresc, pentru că anumite state cum sunt Emiratele Arabe, au cumpărat material israelian ca să se apere împotriva Iranului. Ele sunt foarte deranjate de această prezență a Iranului în regiune, Hezbollah făcând parte din această constelație. (…) Statele regiunii Egipt, Iordania, Emiratele Arabe, Arabia Saudită nu fac niciun pas împotriva Israelului. Statele Unite ale Americii s-au arătat rezervate pentru că este clar că nu doresc să agite lucrurile acolo. Zona e un butoi cu pulbere, poate oricând apărea o demonstrație de forță, nu mai mult”, a explicat analistul de politică externă, într-o intervenție în emisiunea Puterea Știrilor.

În ce privește atitudinea Statelor Unite, acesta remarcă o lipsă de chimie între administrația condusă încă de Biden și premierul Netanyahu.

„Acest subiect este un meci de ping-pong între republicani și democrați, care-i avantajează mai mult pe republicani. (…) Uniunea Europeană este ceva mai contondentă, a criticat acest mod de lucru al serviciilor israeliene și al Israelului în general. Dar Uniunea Europeană nu contează. Aceasta va conta în finanțarea ajutoarelor umanitare pentru Palestina, când va fi vorba de reconstrucția zonelor locuite de palestinienii din Gaza. În rest, Uniunea Europeană n-are pondere politică semnificativă. Statele europene care au capacități și sunt prezente în zonă, cum sunt Franța sau Marea Britanie, acestea gravitează în cadrul strategiei mai largi a Statelor Unite ale Americii”, a mai spus Ștefan Popescu.

La întrebarea dacă atitudinea Statelor Unite ar fi fost diferită față de tensiunile din Orientul Mijlociu în afara campaniei electorale, acesta spune că acestea ar fi reacționat altfel într-o perioadă obișnuită.

„Netanyahu sau oricine s-ar fi aflat la putere în Israel ar fi ținut seamă și s-ar fi consultat înainte de orice operațiune cu marele aliat american, nu l-ar fi pus în situația faptului implinit. Și bineînțeles, o asemenea administrație ar fi avut forța să găsească deja o soluție acceptată de actorii locali din regiune cu privire la conflictul din Gaza, inclusiv Israelul. Bineînțeles, administrația americană e deja muribundă. Scuzați-mă că folosesc acest termen, adică e pe ultima sută de metri, șeful ei trăiește ultimele luni politice și atunci nu există și această posibilitate extraordinară, de ce nu, o administrație ultra-favorabilă Israelului, adică lui Donald Trump, să revină. Și atunci Israelul merge înainte, n-are de ce să mai țină cont de Statele Unite ale Americii. Oricum, americanii sunt obligați să susțină Israelul, acesta jucând un rol fundamental în securitatea ariei geopolitice occidentale și nimeni nu-și permite ca Israelul să, să sufere un eșec. Chiar dacă nu suntem de acord uneori cu strategia Israelului și nu putem fi, este și mai ușor pentru noi. Vedeți dacă stăm pe canapea la București sau la Washington e mult mai ușor să judeci lucrurile decât un om care este într-o presiune permanentă. (…) Gândiți-vă, facem un exercițiu de imaginație,  teritoriul nostru să fie bombardat într-o parte, zilnic. Și să nu știi, poate cade o rachetă în curte, pe casă, îmi omoară un apropiat. Nu e o situație comodă, în ciuda capacităților militare superioare ale Israelului”, a subliniat analistul de politică externă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: