Cel puțin 11 morți și 4000 de răniți în Liban după ce pagerele luptătorilor Hezbollah au explodat simultan. Deși nu a fost revendicată oficial de Israel, această operațiune a fost organizată de serviciul de informații Mossad și de armata israeliană, a afirmat analistul de politică externă Ștefan Popescu, într-o intervenție la Puterea Știrilor.
„Puține servicii secrete din lume au asemenea capacități și pot lucra într-o manieră atât de precisă, astfel încât este clar că avem de-a face cu serviciile secrete israeliene. Apoi, trebuie să ne mai uităm și la cine are interes de a lovi atât de tare organizația Hezbollah, inclusiv Iranul – tot Israelul. De ce? Pentru că Hezbollah este cea mai periculoasă realitate, mai periculoasă decât Iranul, pentru că se află la frontierele Israelului. Pentru că are o armată aproape permanentă, cu un arsenal impresionant, care poate suprasatura apărarea antiaeriană israeliană, oricât de performantă ar fi aceasta, care ține sub presiune întregul teritoriu al Israelului. Nu mai vorbim de nordul Galileei, care este, practic, blocat”, a spus analistul de politică externă.
În această zonă, a explicat acesta, nu mai are loc nicio activitate economică. Mai mult, aici sunt în jur de 100.000 de cetățenii israelieni refugiați în propria lor țară. Aceștia locuiesc la rude, întrucât tirurile aproape zilnice ale Hezbollah asupra teritoriului israelian îi împiedică să locuiască în propriile case.
„Există un interes al Israelului fundamental de a pune în aplicare, de a forța gruparea Hezbollah să pună în aplicare rezoluția 1701 din 2006 a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite. Aceasta prevede retragerea forțelor Hezbollah la 29-30 de km de frontiera sudică a Libanului. (…) Eu cred că a fost o decizie politică, în primul rând pentru a slăbi această organizație în mod serios, obiectiv atins și, bineînțeles, are legătură și cu strategia politică a premierului Netanyahu, care dorește să folosească intens lunile care au mai rămas cu administrația americană democrată, care este slabă în acest moment”, a mai spus Ștefan Popescu, amintind de faptul că Antony Blinken a făcut deja zece turnee în Orientul Mijlociu, fără să avem vreun rezultat concret.
Legat de amenințările teroriștilor, analistul de politică externă spune că răspunsul acestora va fi o demonstrație de forță, nimic mai mult, mai ales că și statele din jur doar fac declarații de susținere, fără a trece însă la acțiuni concrete. Gruparea poate ataca în continuare obiective israeliene, poate trage câteva rachete asupra teritoriului israelian, având grijă ca acestea să nu cadă în zone locuite sau să nu atingă zone vitale. La întrebarea dacă vom asista în perioada următoare la o escaladare a tensiunilor, Ștefan Popescu este de părere că acest lucru nu se va întâmpla.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News