VIDEO Ștefan Popescu, despre alegerile din SUA: Intenția de vot se schimbă foarte puțin în urma dezbaterilor televizate

Prima dezbatere dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite ale Americii, Joe Biden și Donald Trump, a avut loc. Este pentru prima dată în istoria prezidențialelor americane când aceasta a avut loc atât de devreme și în anumite condiții agreate de staffurile celor doi candidați. La ce să ne așteptăm de la această dezbatere între fostul și actualul președinte american a explicat Ștefan Popescu, analist de politică externă.

„Fiecare va încerca să surprindă partea aceea a electoratului care este esențială pentru alegerile din 5 noiembrie. Donald Trump va încerca să i seducă pe republicanii moderați, mai ales pe cei care au votat în cadrul alegerilor primare cu ultima contracandidată care și-a anunțat în cele din urmă susținerea pentru Donald Trump, fosta sa ambasadoare la ONU. (…) De cealaltă parte, Biden are două provocări. Prima este să arate că rezistă 90 de minute fără staff și să înlăture toate speculațiile legate de starea sa fizică, dar și de capacitățile sale cognitive”, a afirmat analistul, amintind de ultima vizită a acestuia în Franța, care a arătat clar că nu se află în starea cea mai bună.

A doua provocare, a adăugat Ștefan Popescu, este legată de faptul că aripa stângă a democraților este foarte nemulțumită de gestionarea anumitor dosare. În plus, electoratul musulman, deși nu e în proporție foarte mare, poate avea rolul de a înclina victoria într-o parte sau alta.

„În mod obișnuit, dezbaterile sunt mai grele pentru președinții în funcție decât pentru cei care aspiră, pentru că fac față și la uzura puterii. În rest, apropo de justiție, să nu îl uităm și pe Hunter Biden, pe ambii. Deci, avem doi candidați cu probleme în justiție și nu cred că ar avea Joe Biden inabilitatea să intre pe acest teren. (…) Cred că nu ar fi înțelept din partea lui Biden, având în vedere faptul că problemele lui Trum cu justiția nu au făcut decât să-l întărească, să-i întărească pe cei care cred că justiția este folosită ca o armă împotriva candidatului republican, pentru a-l împiedica sau a-i îngreuna drumul spre Casa Albă. Și, în plus, Biden nu este fără de pată, nu este fără de păcat, adică propriul său fiu. Implicarea sa în Ucraina, folosirea numelui său pentru că nimeni nu l-a angajat în Ucraina pe Hunter Biden doar pentru că este Hunter Biden și pentru că tatăl era atunci vicepreședinte și se ocupa de estul european și președintele de atunci, Obama îi încredințase foarte mult pe politică externă vicepreședintelui de atunci, Biden. Deci ar fi un teren minat”, a explicat analistul de politică externă.

Dezbaterea, a mai afirmat acesta, va include bilanțul economic actual, în timp ce Trump va aduce argumentul inflației, ajunse la cote foarte mari. În ce privește chestiunea vârstei, analistul este de părere că Trump nu va insista foarte mult, întrucât și acesta împlinește curând 78 de ani, chiar dacă debordează de energie. În ce privește ultima dezbatere, cea din 2020, când totul a degenerat într-o ceartă haotică, Ștefan Popescu subliniază faptul că decizia de a o organiza fără public a fost una înțeleaptă, inclusiv cea de a tăia sunetul cât timp răspunde la întrebări contracandidatul.

„Se vorbește mult de faptul că o dezbatere televizată contează extraordinar de mult. S-au scris în nenumărate studii, am văzut și eu unele. (…) Unii specialiști spun că, în realitate, foarte puțin se schimbă votul, intenția de vot a electoratului ca urmare a acestor dezbateri și, în orice caz, dacă vă uitați la electoratul lui Trump, acesta are o bază atât de solidă care, iată, i-a permis să revină pe cai mari și să fie la cinci puncte diferență față de președintele în exercițiu. Ceea ce este foarte mult”, a adăugat analistul de politică externă.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: