VIDEO Ștefan Popescu: Summitul NATO va pune accent pe înscăunarea lui Rutte și pe primirea Suediei și Finlandei

Sursa: Facebook

Astăzi a avut loc la Washington un summit extraordinar al NATO, care împlinește 75 de ani de existență. Cea mai mare alianță din istorie este chemată pentru decizii cruciale privind direcția viitoare dar și continuarea sprijinului acordat Ucrainei. Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, despre implicațiile acestui eveniment pentru România și întreaga Europă, într-un context dificil.

„Contextul este foarte important și cred că va influența decisiv lucrările summit-ului. Contextul în primul rând electoral din Statele Unite ale Americii. Vorbim de un eveniment care este în proximitatea convenției republicane și la câteva săptămâni de la Convenția Democrată, cu un președinte gazdă, Joe Biden, foarte slăbit, atacat din toate părțile, care rămâne candidat pentru alegerile din 5 noiembrie, dar asupra căruia planează toate suspiciunile cu privire la incapacitatea sa de a-și asuma un nou mandat de 4 ani în fruntea Statelor Unite ale Americii. Prin urmare, organizatorii se vor ocupa să îi ofere locatarului de la Casa Albă o nouă tribună, un prilej pentru a dovedi celor care îi pun în în discuție capacitatea cognitivă, fizică, să arate că, dimpotrivă, își poate asuma un nou mandat. Este un președinte respectat și susținut în străinătate. O mână de ajutor vor da și statele membre, reprezentanții statelor membre, cel puțin din statele occidentale, pentru că mulți privesc cu îngrijorare la eventualitatea unei președinții Donald Trump. Și, bineînțeles, se va căuta să existe consens. Se va pune deci accent pe momentul aniversar, 75 de ani de la semnarea Tratatului Nord-Atlantic, pe înscăunarea noului secretar general, Mark Rutte, pe primirea ultimilor doi membri, Finlanda și Suedia și pe capacitatea acestei organizații de a face joncțiunea spre alte zone de interes ale SUA”, a afirmat analistul de politică externă.

Legat de faptul că asupra acestui summit planează umbra unei eventuale înfrângeri a lui Biden la Casa Albă, invitatul spune că se încearcă instituirea unui mecanism care să permanentizeze ajutorul acordat Ucrainei. Potrivit surselor diplomatice, ar urma ca 40 de miliarde de dolari să fie direcționate anual, prin mecanismele Alianței Nord-Atlantice către Ucraina, astfel încât aceasta să reziste pe termen lung, întrucât varianta câștigării războiului a dispărut in discursurile tuturor. La întrebarea ce se va întâmpla cu NATO în cazul în care Trump ar reveni la putere, ținând cont de declarațiile sale privind Alianța, Ștefan Popescu spune că aceasta va continua să funcționeze.

„Un om de afaceri precum Donald Trump nu va renunța la acest instrument. Și bineînțeles că Donald Trump se va uita pe o hartă și va vedea că 72% din comenzile de armament ale europenilor se fac în SUA. Industria americană profită. Și Donald Trump, ca orice om pragmatic, nu va renunța la o organizație ai cărei membri au nevoie mai mult ca oricând de implicarea americană. Și cu Biden va fi la fel, chiar dacă printr-un miracol va rămâne la Casa Albă după 21 ianuarie. Cred că americanii acum, având în vedere și clivajele dintre statele europene, slăbirea lui Macron, slăbirea și delegitimarea lui Șcholz, al cărui partid la alegerile europarlamentare a avut sub 15%, singura stâncă fiind Marea Britanie, unde a ieșit un premier al sistemului politic tradițional, cred că va fi orientarea și mai mult a NATO către zona indopacifică. A fost motivul pentru care Mark Rutte, am mai discutat aici, a fost susținut pentru poziția de secretar general. Americanii n-aveau interesul să susțină o personalitate de pe flancul estic, fie că se numea Klaus Iohannis sau un polonez sau o personalitate din Estonia, nu contează. Contează o personalitate care să privească și spre Indo-Pacific. Pentru că miza lor extraordinară, și s-a văzut la dezbaterea din iunie dintre Trump și Biden, este China. China este singura putere capabilă să disloce la un moment dat, bineînțeles, nu acum, Statele Unite, din poziția centrală pe care o au în sistemul international”, a explicat Ștefan Popescu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: