VIDEO Ştefureac: Este eronat să credem că retragerea lui Piedone ar muta procentele în dreptul doamnei Firea

Piedone și Firea/ colaj PS News

Remus Ioan Ştefureac, analist politic, invitat la emisiunea “Puterea Știrilor” moderatată de Marinela Angheluș vorbește despre candidații la Primăria Capitalei și impactul pe care retragerea lui Cristian Popescu Piedone l-ar putea avea pentru Partidul Social Democrat și implicit pentru Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei. 

„Domnul Cristian Popescu Piedone nu este deloc deloc o surpriză din punctul meu de vedere, fiindca are un nivel de încredere ridicat. L-a avut și înainte de această aventură politică. E adevărat, avem bazinul pe care concurează, pe care trebuie să-l împartă în acest moment cu doamna Gabriela Firea, însă el păstrează un nivel ridicat. Cu siguranță și repet, cifrele acestui sondaj nu sunt absolut deloc o surpriză, mai ales dacă le analizăm în contextul altor măsurători.

O retragere a lui Cristian Popescu Piedone o propulsează pe Gabriela Firea pe prima poziție? 

„Este absolut eronat să presupunem că o retragere a domnului Piedone ar însemna mutarea tuturor celor 27 de procente în dreptul Gabrielei Firea.  Trebuie să luăm în considerare un raport între voturi, între atitudini, opțiuni favorabile, respectiv, defavorabile.

Dacă raportat la domnul Nicușor Dan și domnul Cristian Popescu Piedone iau un raport de: bazin favorabil de 40%, iar 60% bazin ostil (vorbim de un bazin ostil fie lui Nicușor Dan, fie lui Cristian Popescu Piedone), in cazul doamnei Firea, raportul este de 30 favorabil-70 ostil. Deci voturile, voturile lui Cristian Popescu Piedone nu mai vin acum doar de la PSD.

Voturile care veneau de la PSD, o mare parte dintre ele s-au întors la doamna Firea. Mai rămân sigur votat peste de se mai pot duce la doamna Fire și doamna Fira poate să crească de la 20 la 30% e absolut în regulă, însă Cristian Popescu Piedone adună voturi chiar și câteva voturi liberale. Are voturi ale AUR, are voturi ale bucureștenilor care nu sunt simpatizanți ai marilor partide și nu sunt deloc puțin bucureștenii de acest tip și evident mai trebuie ținut cont și de faptul că această măsurătoare se bazează pe un nivel anticipat, de prezență foarte ridicată.

Tot acest circ politic a crescut interesul față de alegeri și de asemenea determina și numarul votanților lui Nicușor Dan, de exemplu. Deci, toate aceste lucruri trebuiesc luate în considerare și transferul acesta de voturi nu se întâmplă absolut deloc automat, iar în ceea ce privește retragerea domnului Popescu Piedone, trebuie întrebat dânsul”, este opinia analistului politic.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: