VIDEO Stelian Negrea: „Politicienii au început să facă promisiuni electorale din ce în ce mai gogonate”

Foto PS News

Jurnalistul Newsweek România, Stelian Negrea, invitat la Puterea Știrilor, emisiune moderată de Marinela Angheluș, a vorbit despre cât de mult se schimbă percepția românilor față de clasa politică atunci când aceasta vine cu genul de promisiuni irealizabile cum este și cazul liderului AUR, George Simion.

„Au fost mulți cu astfel de promisiuni, care mai de care mai gogonate. Mai erau PPDD și PSDR-ul pe vremuri, care promiteau marea cu sarea. Ba chiar și domnul Geoană promitea niște sume de bani celor care s-ar întoarce acasă.

Eu n-am niciun fel de problemă cu promisiunile. Încheie niște tranzacții, cum să vă spun ipotetice, între alegător și oferta electorală, în perspectiva alegerilor. Dar măcar să fie cât mai ancorate de realitățile economice. Nu poți să le vinzi atâtea iluzii oamenilor, pentru că la nesfârșit va trebui să ridici și mai mult ștacheta. Și următorul va promite case la 20.000 euro. Următorul va promite că va face el moca și va da 1.000.000 de case la români. E prea mult. Adică ne desprinde prea mult de realitate în materie de promisiuni electorale”.

Întrebat cât de mult schimbă și afectează încrederea oamenilor, aceste măsuri populiste, jurnalistul consideră că acest lucru se va vedea în timp, iar politicienii au tendința să crească din ce în ce mai mult, miza promisiunilor.

„O să vedem. Aș vrea să văd niște sondaje, dar în opinia mea, nu poate decât să erodeze încredere a românilor în clasa politică astfel de promisiuni electorale, pentru că fie că ești un faianțar din Spania sau unul care lucrează la instalații în Marea Britanie, acesta din urmăse uită la prețurile din Marea Britanie, după aia se uită și la prețurile din România, de pe piața imobiliară și face niște simple comparații. Adică mai mult de două-trei clickuri pe google, nu ii ia ca să vadă că o astfel de ofertă nu se verifică din punct de vedere economic. Vine Zâna Mătăluță cu diferența de la 35 de mii de euro până la o valoare reală de nu știu, 90 de mii, 100.000 euro?

Cine vine cu diferența? Asta este fundamental. Pentru că politicienii au început să facă promisiuni din ce în ce mai gogonate și exclusiv finanțate din bugetul cui?

O să fiu nevoit să plătesc eu diferența din taxe și impozite în România, pentru că nu este prețul real. Ca și cum vine unul și vă spune: vă dau Mercedes la preț de Dacia. Nu se poate așa ceva. Nu există. Nu se poate, la nicio reprezentanță de vânzări auto, nu să vezi o asemenea de ofertă poate doar la o băută, la un șpriț, la o glumă. Aici vezi astfel de oferte”, spune Stelian Negrea.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: