Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a comentat la Puterea Știrilor afirmațiile din postarea de pe pagina de Facebook a ministrului Adrian Câciu care arată că atunci când a preluat portofoliul, absorbția fondurilor europene era de 74%, iar acum a dus-o la 99%.
„Nu știu ce cifre are ministrul. Deci chiar stau și mă întreb dacă nu cumva un ministru aruncă în plan public niște cifre false. Hai să luăm cifrele reale și să ne uităm la ce s-a întâmplat în guvernarea Ciucă la momentul predării mandatului. Aveam 11,3 miliarde euro fonduri europene absorbție în primele opt luni ale anului 2024. Când domnul Câciu a fost ministru, absorbția de fonduri europene a fost practic un dezastru.
Vorbim despre 2,5 miliarde de euro rambursări în cadrul financiar multianual 2014-2020, iar în luna august pe care o pomenește domnul Câciu zero bani europeni. Cererea de plată pentru tranșa trei din PNRR este neaprobată. Este încă în evaluarea Comisiei Europene. Păi, explicați-mi și mie dacă aceste contra-performanțe însumate reprezintă 99% din din din fondurile europene la dispoziția României? Îmi e greu să comentez asemenea cifre.
Îmi e greu să înțeleg dacă cu adevărat un ministru care lucrează zi de zi, proverbial vorbind, poate să-și permită să scrie lucrurile astea sau dacă nu altcineva le-a pus public. Comparați cifrele reale și veți observa foarte ușor. Stau și mă întreb dacă cu adevărat ceea ce a postat este opera dânsului sau poate niște consilieri de imagine încearcă așa un exercițiu care s-ar putea să-i aducă mai multe de servicii decât avantaje”, spune Ionuț Stroe.
Redăm integral postarea de pe Facebook a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
„Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realității făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului și prezentului în legătură cu absorbția de fonduri europene.
Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027.
De asemenea, Guvernul Ciolacu a reușit închiderea exercițiului financiar 2014-2020 cu o absorbție de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului.
În iunie 2023, când Guvernul Ciolacu s-a instalat și am preluat mandatul de ministru, România avea un grad de absorbtie de 74% din exercițiul 2014-2020, aflându-se la doar șase luni distanță de a pierde ireversibil în jur de 6 miliarde euro.
Pe exercițiul 2021-2027, nu avea nimic demarat, nici un apel de proiecte, nici un contract semnat, nici o plată făcută.
Zero pe toata linia 2021-2027 și un risc de pierdere a 6 miliarde euro din exercițiul 2014-2020.
Accentul pe care l-am pus a fost, pe de o parte, de a aduce cei 6 miliarde euro în vistieria economiei românesti(care erau în risc de a fi pierduti pentru totdeauna) iar, pe de alta parte, de a demara, accelerat, implementarea noului cadru financiar(în scopul de a recupera ceea ce nu s-a făcut la timp).
Cum stăm azi?
Am recuperat cei 6 miliarde euro (pe care erau să-i piarda cei de dinainte) și avem un grad de absorbtie de peste 99% pe exercițiul 2014-2020, respectiv 23,9 miliarde euro intrate în România.
Pentru exercitiul 2021-2027:
-de la zero apeluri am ajuns la 368 de apeluri cu 58% din alocare deja pusa la dispozitia beneficiarilor.
-de la zero valoare contracte la 20 de miliarde euro contractate.
-de la zero plăți făcute la peste 1,4 miliarde euro deja plătite doar pe programele din Coeziune iar până la final de an, valoarea platilor va depăsi 2 miliarde euro.
-1,2 miliarde euro în conturile României iar până la final de an vom primi încă 1,8 miliarde. Asta inseamna o absorbtie de 10% la final de an, de la 4% in prezent si 0% in iunie 2023.
Tot ce facem este pentru România și pentru români.
Prezentul este întotdeauna consecința trecutului.
Am fi fost mai bine, dacă, în trecut, exista aceeasi abordare aplicată!
Am recuperat mult, dar cel mai important este ca am creat perspectiva ca fondurile 2021-2027 sa fie absorbite integral pana in 2027 si nu pana in 2029.
Dincolo de cifre și de bătălii sterile: mii de șantiere sunt deschise cu banii din exercițiul financiar 2021-2027.
Investiții în școli, spitale, drumuri, mobilitate urbană, gaze, apă, canalizare, infrastructura de transport, energie etc.
Românii nu pot fi mințiti!
De această dată, totul este la vedere!
Iar investițiile sunt la un nivel record pentru România”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News