VIDEO Surpriza de la audierile pentru board-ul ASF- Ciprian Nicolae: Nu am fost propus de niciun partid

Foto PS News

 

Audieri în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară: Cinci candidaţi s-au înscris pentru două poziţii în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară: Victor Ilie, Cristian Roşu, Andrei Rizoiu și Elena Monica Stănică, Ciprian Nicolae Dumitru, ultimii doi fiind votaţi pentru boardul ASF. 

Surpriza a reprezentat-o Ciprian Nicolae, necunoscut în mediul politic românesc, fost președinte al Camerei de Comerț Româno Americane de la New York. Acesta a vorbit pentru PS News despre cum a ajuns să candideze pentru această poziție și ce ar putea să aducă nou, ca plus valoare, în mecanismul de funcționare al ASF, instituție care arbitrează piețele de capital, asigurări și pensii private, cu active de zeci de miliarde de euro.

Sunt educat în Statele Unite. Profesez în Statele Unite, am terminat dreptul în Statele Unite și specializare mea este fiscalitate și finanțe. Am venit în România pentru că există acest post. Este o oportunitate foarte bună de a continua evoluția în cariera mea, de a-mi folosi studiile și experiența mea în beneficiul țării.

Spun acest lucru pentru că ne uităm la multe rapoarte publicate de OCDE și vedem faptul că lucruri cum ar fi capitalizarea nu există. Adică companiile române nu au acces așa ușor la capital și de multe ori când vin în Statele Unite.

Din experiența mea la Camera de Comerțul Româno-Americană, am văzut că e foarte greu în țară să se obțină finanțare. Eu văd lucrurile astea la ASF, nu doar pentru monitorizarea, protecția consumatorului și supravegherea.

Văd în același timp și ASF-ul ca o unitate care reglementează și poate ajuta investitorii de a face investiți și a avea acces la capital. Un raport publicat de OCDE arată că România are cel mai scăzut nivel de emitere de obligațiuni pe piața bursieră, care înseamnă că românii au nevoie de educație financiară”.

Întrebat ce partid l-a propus pentru această poziție, Nicolae a spus că este independent.

Niciun partid. Nu am afiliație politică și nu am fost propus de niciun partid”.

De menționat că în cadrul audierilor, prezidate de senatorul PSD Daniel Zamfir, acesta a suspus la vot aviz favorabil pentru Elena Monica Stănică și Ciprian Nicolae Dumitru, în timp ce pentru restul a supus la vot aviz negativ. Pentru Cristian Roșu nu s-a votat pentru că și-a retras candidatura înainte de a fi audiat.

Claduiu Năsui, deputat USR, l-a întrebat pe Ciprian Nicolae Dumitru ce înțelege prin VAR (Value add risk).

„Este o metodă de a analiza valoarea unui asset (activ) care e pus la risc. (…) În principiu se calculează valoarea unui asset și de acolo se determină riscul pe care-l va avea”, a răspuns Niculae Ciprian Dumitru.
Un alt parlamentar l-a întrebat pe acesta dacă există vreo corelație între preț și dobândă în cazul obligațiunilor emise de Stat.

„Foarte simplu spus, de fiecare dată când dobânda crește prețul obligației scade și când dobanda scade, prețul obligatiei crește”, a răspuns Niculae Ciprian Dumitru.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a propus la vot un aviz favorabil pentru acesta, iar în urma numărării voturilor acesta a obținut acest aviz cu 61 de voturi „pentru”, o abținere și 5 voturi împotrivă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: