VIDEO Tănase Stamule: Într-o guvernare de dreapta, Adrian Câciu, cu siguranță, nu va mai fi în Guvern

Foto: Facebook Tanase Stamule

Liderul PNL, Nicolae Ciucă a cerut explicații după anunțul Comisiei Europene în legătură cu suspendarea parțială a banilor din PNRR. Președintele PNL a subliniat că decizia a venit exact când trebuia să înceapă proiectarea bugetului de anul viitor. Nicolae Ciucă cere lui Marcel Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR.
Tănase Stamule, economistul liberal invitat la Puterea Știrilor a comentat situația în care se află România în prezent și a atras atenția asupra greșelilor pe care le-a făcut Guvernul Ciolacu.

Prim-ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar despre cum îndeplinim jaloanele restante din PNRR. Deoarece cunosc PSD-ul și pe domnul Ciolacu, mi-aș dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, așa cum a fost înțelegerea atunci când aveam dialog.

Reacția liderului PNL vine după ce executivul European a constatat că Guvernul condus de Marcel Ciolacu are șase jaloane restante pentru cererea de plată, trei din PNRR. Concret, probleme sunt la numirile din companiile de stat, la investițiile din transporturi, dar și cu reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor. În ce măsură va fi afectat bugetul pe 2025 de ceea ce se întâmplă acum? Stamule consideră că este clar că „trebuie să tăiem din cheltuieli”.

Dacă implementăm măsurile o să ne vină niște bani în plus la buget, bani care vin normal la început de an. Nu suntem siguri că îi vom primi, dacă mai avem și cererea următoare de plată, care ar trebui să intre cu anul viitor, dacă nu ne ținem de reforme, n-o să mai intre. Eu cred că asta cu deficitul nu e foarte clară treaba să tăiem din cheltuieli pentru că deja am negociat cu Comisia un program de reducere a deficitului și nu ne mai permitem greșeli de genul ăsta prin care pur și simplu să ne batem joc de banii europeni nerambursabili sau la o dobândă aproape de zero (…).

Eu cred că domnul Ciolacu nu înțelege prea mult din efectele economice negative ale felului în care gestionează Guvernul. Am și spus că are nevoie de lecții economice dar învățarea la locul de muncă, la genul ăsta de activități de tip premierul României este prea puțin.

Stamule spune că membrii Partidul Național Liberal consideră în acest moment că ministrul Adrian Câciu ar trebui să plece de la minister, „să facă un pas în spate pentru că riscăm să pierdem o sumă atât de mare de bani europeni”.

Domnul ministru Câciu trebuia să-și facă treaba la el acolo. Văd că e foarte activ în ultima vreme, de unde dispăruse complet, acum a reînviat. Probabil că se negociază listele de locuri de parlamentar la PSD. Trebuie să fie activ. Deci domnul Cânciu n-a existat în comunicarea publică în ultimele șase luni și acum doar de Câciu, ministrul de Finanțe se vorbește iar la Ministerul Fondurilor avem tot felul de restanțe de care ar trebui să ocupe. Dar într-o guvernare de dreapta, domnul Câciu cu siguranță nu va mai fi în Guvern.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: