VIDEO Tensiuni în coaliție – PNL atacă dur PSD pe tema impozitării progresive: „Încurajează nemunca!”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Ciprian Dobre, președinte al Curții de Arbitraj a PNL, a respins categoric introducerea impozitului progresiv pe venit, în locul cotei unice. Reacția acestuia vine după ce președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, s-a declarat convins că România va adopta, mai devreme sau mai târziu, impozitul progresiv, în locul actualei cote unice.

„Respingem din nou această idee care încurajează nemunca. Noi nu putem fi niciodată de acord. Rațional, în România, acest impozit progresiv nici măcar nu poate fi pornit mai devreme de 2 ani de zile, probabil. Niciun membru al PSD, niciun om care susțin o astfel de filozofie de impozitare, nu a venit cu un scenariu fiscal prin care să arate că bugetul de stat nu ar pierde”, a declarat Ciprian Dobre, președinte al Curții de Arbitraj a PNL, în direct la Puterea Știrilor.

Impozitul progresiv este un sistem de taxare în care cota de impozit crește odată cu venitul contribuabilului, spre deosebire de cota unică aplicată în prezent în România (10% pe venit). Ideea reintroducerii impozitului progresiv a revenit frecvent în dezbaterile publice din ultima vreme, pe motiv că ar aduce mai multă echitate fiscală și venituri bugetare sporite.

Introducerea în România a unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, cu cote de 6%, 12% și 18% în locul actualei cote de 10%, ar genera venituri substanțiale la bugetul statului, de 11,8 miliarde de euro (59,6 miliarde lei la cursul din prezent), potrivit unei analize a Comisiei Europene citate recent de Profit.ro.

Ce impozit progresiv a avut România

Impozitul progresiv în România a fost aplicat până la sfârșitul anului 2004, când sistemul a fost înlocuit de cota unică de impozitare de 16%, introdusă începând cu 1 ianuarie 2005, în timpul guvernului condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

Potrivit ultimei forme, impozitul pe venit era aplicat în transe progresive, care plecau de la 18% pentru veniturile lunare până la 3 milioane lei vechi (300 RON) și ajungeau la 40% pentru veniturile ce depășeau 15 milioane lei (1.500 RON).

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: