VIDEO Tudor Ionescu: Amendă pentru cei care nu-și microcipează și sterilizează câinii, între 10.000 și 20.000 lei

Tudor Ionescu, invitat Puterea Știrilor 30.07

România nu are de gestionat doar problema urșilor al căror număr a crescut în ultimii ani, ci și pe cea a câinilor agresivi. Atacul de la Lacul Morii, în urma căruia o femeie și-a pierdut viața a generat întrebări care au rămas și astăzi fără răspuns. Nu știm, spre exemplu, dacă a fost vorba despre câini de rasă sau nu, dacă aveau sau nu un stăpân.

„Suntem la un an și jumătate de când Ana Oros a a fost ucisă la Lacul Morii. (…) Am înțeles, pe surse, pentru că oficial nu am văzut, dar, uitați, facem un apel public să iasă acel raport medico-legal al Anei Oros în care se să se vadă cum sunt mușcăturile de pe corpul victimei”, a afirmat Tudor Ionescu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

În ce privește mușcăturile în acest caz tragic, expertul în politici publice în domeniul Protecției Animalelor a spus că distanța între incisivi duce cu gândul la un câine de talie mare, nu la un maidanez care „ciupește”, apoi fuge.

„Ar trebui să fie făcute publice aceste informații ca să aflăm cu toții, pentru că se pare că ar fi de fapt vorba de unul sau de doi câini, sau de unul singur care a mușcat din ambele locuri, care a sfârtecat (…) Această rană este a unui câine învățat să muște, care știe de unde să apuce, care are un stăpân”, a explicat Tudor Ionescu.

Acesta a adăugat faptul că sunt două ipoteze în acel caz, una potrivit căreia cîinii aparțineau cuiva din zonă, alta potrivit căreia animalele ar fi fost ale unui cioban care trecea prin apropiere.

Prin urmare, este infirmată ipoteza unei haite de câini maidanezi. În ce privește soluțiile pentru asigurarea protecției oamenilor în acest gen de cazuri, expertul enumeră sterilizarea, microciparea, certificatul de origine al câinilor.

„Îmi pare rău că Primăria Municipiului București nu a pus în aplicare un proiect de hotărâre pe care l-am inițiat și a fost votat în unanimitate, pentru recensământul câinilor. De fapt, era un recensământ al animalelor de companie. Câte animale de companie avem în București? Prima fază este să știm și să microcipăm toți câinii, așa cum prevede legea. Amenzile sunt între 5000 și 10.000 lei pentru nemicrocipare, la fel pentru nesterlizare. Deci, în teorie, dacă aveți un câine care este nemicrocipat și nesterilizat, vă rog puneți-vă în legalitate, pentru că altfel amenda merge între 10.000 și 20.000 lei”, a completat expertul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: