VIDEO „Turiștii” Partidului ȘOR! Peste 80 de tineri, trimiși la un „training” în Turcia, unde ar fi fost pregătiți să provoace dezordini

Peste 80 de tineri din municipiul Chișinău și raioane ale R. Moldova ar fi fost transportați organizat de Partidul „ȘOR” într-un „sejur” de trei zile în stațiunea Belek din Turcia. Potrivit surselor Deschide.MD, o parte dintre ei ar fi fost la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene. Alții urmau să se întoarcă R. Moldova cu bani pentru a finanța protestele.

Tinerii au fost transportați organizat în Turcia, unde s-au aflat în perioada 3-6 martie. Potrivit informațiilor, persoanele erau împărțite în câteva grupuri, pentru a camufla apartenența și scopul deplasării. Un grup ar fi fost instruit cum să rupă cordoanele polițienești în cadrul acțiunilor de protest, precum și cum să arunce pietre și fumigene pentru a crea destabilizări. Altul – pentru a transporta banii necesari pentru finanțarea protestelor Partidului „ȘOR”, însă din cauza unor suspiciuni, aceștia au refuzat introducerea mijloacelor financiare pentru a nu fi percheziționați la Aeroport.

Sursele relatează că organizatorul, un individ pe nume Alexandru Bîrliga, care nu este angajat în câmpul muncii, ar fi plătit, în total, peste 21 de mii de euro pentru biletele de avion dus-întors.

La întoarcerea în R. Moldova, aceștia au fost opriți de polițiștii de frontieră, care le-au luat pașapoartele și i-au dus într-o încăpere a Aeroportului Internațional Chișinău, unde au fost ținuți timp de aproximativ două ore.

„Mai mulți bărbați care au venit cu același avion au fost opriți de polițiști. Le-au luat pașapoartele și i-au trimis în altă parte să aștepte, dar pașaportul stă la dânșii” a declarat o pasageră a aceleiași curse Istanbul-Chișinău. „Unii bărbați au fost opriți și li s-au luat pașapoartele” a mai declarat alt pasager.

Acestora le-ar fi fost organizat și transportul. Reporterii sursei citate spun că au observat cel puțin trei microbuze, două parcate în preajma stației PECO din preajma Aeroportului, și unul chiar în parcarea sa.

Mai multe persoane dubioase, printre care un individ cu un block-note, în care făcea regulat însemnări și îndruma anumite automobile să intre în aceeași parcare, se aflau la ieșirea din clădirea Aeroportului.

Ulterior, au început, pe rând să iasă tinerii. Vizual, toți păreau să aibă vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, mulți purtând chipiuri și având doar rucsacuri sau genți de mână.

Sursa citată relatează că la vederea reporterilor, unii au încercat să își ascundă fețele și au intrat în parcarea din incinta Aeroportului, iar alții ar fi început să alerge după jurnaliști pentru a-i îndepărta.

https://youtube.com/watch?v=T-O9Up7cSGI%3Ffeature%3Doembed

Ulterior, aceștia au fost observați împreună în spatele stației PECO din preajma Aeroportului Internațional Chișinău.

Potrivit unor surse ale deschide.md, există și o listă cu persoanele implicate în acest eveniment.

Sursă foto: tvrmoldova.md

Sursă foto: tvrmoldova.md

Purtătorul de cuvânt al IGPF, Raisa Novițchi, a declarat pentru deschide.md că, pentru a exclude riscurile de securitate, în contextul stării de urgență în R. Moldova, dar și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, indiferent de cetățeniile acestora.

„Ca urmare, în Aeroportul Internațional Chișinău, nicio persoană nu a fost reținută, tuturor cetățenilor moldoveni le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, iar pentru patru cetățeni străini a fost aplicată măsura de refuz de intrare în R. Moldova pe motiv de neîntrunire a condițiilor de intrare în țara noastră” a mai declarat Novițchi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: