Skip to content
Societate

VIDEO Un dezastru ecologic în plină desfășurare: Mafia gunoaielor arde ilegal mii de tone de deșeuri în gropile de lângă București

Inquam Photos / Paul Ursachi

Capitala produce zilnic peste 3.000 de tone de gunoi produce zilnic Capitala și o parte din acesta ajunge în gropile din Argeș sau Dâmbovița, alimentând o sursă continuă de poluare. În lipsa unor legi și a unor sancțiuni ferme, deșeurile sunt arse frecvent iar fumul toxic ajunge în plămânii tuturor, relatează stirileprotv.ro.

Operatorii de salubritate din București trebuie să ducă gunoiul fie în stații de sortare, fie în groapa Vidra, singura funcțională la limita legii. În realitate, o parte din deșeuri ajung în alte locuri pe care autoritățile de mediul le consideră depozite ilegale.

Partea lui Nelu Iordache în afacerea gunoaielor

În județul Călărași, la 300 de metri de Dunăre, la Ulmeni, este o stație de sortare, într-o fostă crescătorie de porci. Aici au fost aduse gunoaiele din sectoarele 2, 3 și 4 ale Capitalei. Depozitarea se face pe o suprafață de câteva zeci de hectare, direct pe niște platforme de beton sau gunoiul se îngroapă direct în pământ.

„Se poate transforma într-un dezastru ecologic. Există o stație de sortare și dacă aia a funcționat vreodată nu aveai cum să faci față cantității imense de deșeuri, să le sortezi”, spune prefectul județului Călărași, Valentin Barbu.

Au fost multe semnale în ultimii ani, dar autoritățile locale au asistat neputincioase sau complice la ridicare munților de gunoi la 70 de km de București.

Pe lângă deșeurile aduse pentru o așa-zisă tratare, aici a fost creat un adevărat depozit ilegal. Aici, Societatea de Salubritate și Deszăpezire deținută de Primăria Sectorului 3 a închiriat de la o companie, Cassano Metal, un spațiu de depozitare fără nicio autorizație de mediu sau de altă natură.

Asociat prin interpuși în compania din Călărași care deținea acest spațiu a fost și Nelu Iordache, cel care a fost condamnat de curând la 11 ani și 9 luni de închisoare pentru fraude economice, un apropiat al primarului Negoiță.

Trei incendii izbucnesc la momentul ”oportun”

Pe 1 septembrie 2021, la nivelul Ministerului Mediului s-a hotărât să se facă un control la Călărași. A doua zi însă, aici a izbucnit un incendiu care a durat câteva zile.

„Poate fi coincidență sau poate nu fi coincidență, dar s-a întâmplat foarte rapid”, spune Valentin Barbu.

Incendiul din 3 septembrie nu a fost singular. În august au mai fost încă două. Cel mai probabil, aceste incendii au fost puse și nimeni nu știe exact ce cantitate de gunoi a fost depusă aici în ultimii doi ani de când au fost sesizate aceste transporturi masive.

Garda de mediu a interzis orice activitate de depozitare aici și a amendat proprietarul depozitului, cât și firma de salubrizare a Sectorului 3 cu zeci de mii de lei, numai că munții de gunoi vor rămâne o problemă de mediu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *