Skip to content
Internațional

VIDEO UPDATE A 28-a zi de război. O jurnalistă rusă, ucisă într-un bombardament asupra Kievului. Marea Britanie va spori ajutorul letal defensiv oferit Ucrainei

Twitter

UPDATE 22.50

Aproximativ 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a declarat miercuri primarul Ihor Terehov, potrivit CNN.

Orașul a fost ținta asalturilor în ultimele săptămâni, fiind o localitate cheie pentru Vladimir Putin, în timpul războiului din Ucraina. Harkovul este considerat o țintă cheie pentru forțele de invadare ale președintelui rus Vladimir Putin, a suferit săptămâni de asalt, fiind situat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia.

UPDATE 22.15

O jurnalistă rusă a fost ucisă miercuri într-un bombardament asupra Kievului, a anunţat publicaţia online pentru care lucra, The Insider, relatează AFP. Oksana Baulina a fost ucisă de o rachetă în timp ce filma pagubele provocate de un atac asupra unui centru comercial din cartierul Podil, în nord-vestul capitalei Ucrainei, potrivit unui comunicat al publicaţiei.

UPDATE 21.55

Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis, miercuri, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că intenţionează să folosească reuniunile G7 şi NATO de joi pentru a spori ”substanţial” ajutorul letal defensiv oferit Ucrainei, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al premierului britanic, citat de CNN.

”Premierul şi-a exprimat intenţia de a folosi reuniunile G7 şi NATO de mâine pentru a spori presiunea asupra regimului lui Vladimir Putin şi pentru a lucra cu partenerii pentru a creşte substanţial ajutorul letal defensiv pentru Ucraina. Liderii vor încerca să răspundă cererilor Ucrainei şi să se asigure că preşedintele Zelenski se află în cea mai puternică poziţie posibilă în negocierile de pace în curs de desfăşurare”, a spus purtătorul de cuvânt după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

UPDATE 21.30

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-ar fi îndemnat pe preşedintele american Joe Biden, într-o convorbire telefonică recentă, să nu îl sancţioneze pe oligarhul rus Roman Abramovici, deoarece miliardarul rus ar putea fi un mediator util în negocierile de pace cu Moscova, conform The Wall Street Journal.

UPDATE 20.30

Ambasadorul Franţei la ONU a acuzat miercuri Rusia de comiterea unui „masacru” în Ucraina, relatează dpa.

„Oraşele Kiev, Mariupol şi Nikolaev, ca atât de multe altele, sunt asediate şi supuse unui tir nemilos cu obuze de armata rusă. Este un masacru şi ce-i mai rău încă urmează să vină”, a declarat ambasadorul francez la ONU Nicolas de Riviere în cadrul Adunării generale a ONU. El a condamnat uciderea civililor şi a cerut ca Rusia să-şi înceteze imediat atacurile şi să respecte legea internaţională.

UPDATE 20.00

Armata rusă a pierdut între 7.000 şi 15.000 de militari în prima lună de la începerea invaziei în Ucraina, conform primelor estimări anunţate informal de un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, informează agenţia Associated Press.

Un oficial din cadrul NATO a anunţat, sub protecţia anonimatului, că estimările Alianţei Nord-Atlantice sunt că armata rusă a înregistrat între 30.000 şi 40.000 de victime în Ucraina, inclusiv între 7.000 şi 15.000 de militari morţi.

UPDATE 19.00

Medicii ucraineni din puncte fierbinți vor fi echipați cu veste antiglonț. Decizia vine în urma pierderilor imense în rândul lucrătorilor medicali.

Forțele Federației Ruse au tras în 58 de ambulanțe și au ucis șase medici ucraineni. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Viktor Liașko, pe rețelele de socializare. „Războiul a schimbat totul: planuri, priorități, opinii. Nu m-am gândit niciodată că vom primi veste antiglonț pentru lucrătorii medicali. Dar din cauza acțiunilor teroriștilor ruși, care au tras deja în 58 de ambulanțe și au ucis șase dintre colegii noștri, suntem obligați să facem și noi acest lucru”, a afirmat ministrul Liașko, pe Facebook.

UPDATE 18.25

Ucrainenii susțin că au reușit să captureze unul dintre cele mai moderne sisteme de bruiaj ale Rusiei, capabil să afecteze sateliții-spion și avioanele-radar. Datele au apărut pe rețelele sociale, unde au fost distribuite și imagini cu un container ce a fost capturat de militarii ucraineni în apropiere de Kiev.

Acesta a fost identificat drept centrul de comandă al unuia dintre cele mai moderne sisteme de bruiaj din dotarea armatei ruse, ce poate fi folosit și pentru avioanele-radar ale NATO.

UPDATE 18.00

Companiile franceze, inclusiv producătorul auto Renault şi retailerul Auchan, trebuie să iasă de pe piaţa rusă, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.


„Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi, potrivit Agerpres.

Oficialii Renault nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. Ei anunţaseră mai devreme miercuri că iau în considerare din nou suspendarea producţiei la fabrica din Moscova din cauza dificultăţilor logistice.
Reprezentanţii retailerului Auchan nu au dorit să comenteze. Companiile franceze, inclusiv Total şi Danone, sunt intens criticate că încă operează în Rusia. Zelenski nu le-a numit, dar a cerut în general firmelor franceze să iasă de pe piaţa rusă.

UPDATE 14.26

Ucraina cataloghează miercuri drept ”dificile” negocierile pe care le poartă cu Rusia, în vederea unei încetări a ostilităţilor, la fel ca Moscova, mai înainte, iar ambele părţi se acuză reciproc de blocaje, relatează AFP.

”Negocerile se desfăşoară destul de dificil, pentru că partea ucraineană are poziţii clare şi de principiu”, subliniază negociatorul-şef ucrainean Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, în răspunsuri scrise trimise unor jurnalişti.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a catalogat miercuri, anterior, negocierile ruso-ucrainene drept dificile.

Lavrov i-a acuzat pe ucraineni de faptul că-şi ”schimbă înmod constant poziţia”.

El a acuzat, de asemenea, Statele Unite de o obstrucţionare a negocierilor Rusiei cu Ucraina.

UPDATE 13.57

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut miercuri Parlamentului nipon să intensifice presiunea asupra sancțiunilor lui Putin împotriva invadării Ucrainei, prin introducerea unui embargo comercial asupra mărfurilor rusești, potrivit Reuters.

Sancțiunile Japoniei asupra a 76 de persoane, șapte bănci și alte 12 entități din Rusia, vizează oficialii din apărare și exportatorul de arme de stat Rosoboronexport. De asemenea, Zelenski a mulțumit Japoniei pentru că, a deschis calea țărilor asiatice în condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Volodimir Zelenski a vorbit printr-un apel video cu Parlamentul de la Tokyo și i-a mulțumit Japoniei pentru presiunile făcute Rusiei și aplicarea sancțiunilor împotriva acesteia.

„Statele responsabile se unesc pentru a proteja pacea. Sunt recunoscător statului dumneavoastră pentru poziţia sa de principiu într-un asemenea moment istoric, pentru asistenţa reală acordată Ucrainei”, a spus Zelenskiy.

Ați fost primul stat din Asia care a început cu adevărat să facă presiuni asupra Rusiei pentru a restabili pacea, care a susținut sancțiunile împotriva Rusiei și vă îndemn să continuați să faceți acest lucru”, a adăugat președintele ucrainean.

UPDATE, ORA 11.26

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuză miercuri Statele Unite de faptul că obstrucţionează ”dificilele” negocieri ruso-ucrainene şi consideră că scopul Washngtonului este ”să domine” ordinea mondială, inclusiv prin intermediul impunerii de sancţuni, relatează AFP.

”Negocierile sunt dficile. Partea ucraineană îşi schimbă în mod constant poziţia”, denunţă Lavrov.

”Este dificil să nu ai impresia că colegii noştri americani nu-i ţin de mână”, acuză el.

O prezenţă a unor Căşti Albastre în Ucraina ar putea conduce la o confruntare directă între Rusia şi NATO, a ameninţat Lavrov, informează news.ro.

UPDATE, ORA 09.56

În decurs de o lună, 121 de copii ucraineni au fost ucişi, iar 167 au fost răniţi în Războiul din Ucraina, anunţă Procuratura Generală ucraineană, relatează AFP.

”Războiul din Ucraina conduce la deplasări masive şi la fluxuri de refugiaţi, condiţii susceptibile să provoace o creştere brutală a exploatării şi o mare criză a protecţiei copiilor”, avertizează într-un comunicat directoarea regională în Europa şi Asia Centrală a UNICEF Afshan Khan, informează news.ro.

UPDATE, ORA 08.09

Zece milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina din cauza invaziei ruse, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, relatează BBC.

Pe lângă cele 3,5 milioane care au plecat în ţările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

Polonia a primit 2.113.554 de refugiaţi

România 543.308

Moldova 367.913

Ungaria 317.863

Slovacia 253.592

Rusia 252.376

Belarus 4.308

Unii oameni au călătorit din Moldova în România şi astfel sunt incluşi în totalurile ambelor ţări, spune ONU, relatează BBC.

—————————————————————————————————————————————

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti.

„În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant”, a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată”.

O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC.

„În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi”, a adăugat el.

Zelensky a adăugat că Ucraina a primit peste 100.000 de tone de ajutor umanitar în ultimele două săptămâni.

El a spus că noi sancţiuni occidentale vor fi dezvăluite împotriva Rusiei săptămâna aceasta, când liderii mondiali vor participa la o conferinţă NATO la Bruxelles.

Zelenski a mai spus că a vorbit marţi cu Papa Francisc şi l-a invitat să viziteze Ucraina.

„Cred că vom putea organiza această vizită importantă, care ne va sprijini fără echivoc pe fiecare dintre noi, pe fiecare dintre ucraineni”, a spus el.

„Vom munci, ne vom lupta în orice fel putem. Până la sfârşit. Cu curaj. Peste tot. Cu energie deplină. Pentru rezultat. Cu toată puterea noastră. Şi nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câştiga”, a mai spus Zelenski, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *