VIDEO UPDATE Ligia Deca spune că toate salariile din învăţământ cresc. Greviştii au refuzat acordul politic propus

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA/ Ligia Deca
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 14:00

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat vineri, în conferinţă de presă, că toate salariile din sistemul de educaţie cresc şi a calificat drept false mai multe informaţii referitoare la conţinutul avizului Consiliului Legislativ, precum şi afirmaţiile potrivit cărora de fapt salariile scad.

UPDATE ORA 13:55

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că a fost oferită varianta unui acord politic girat de către preşedintele României şi semnat de către liderii coaliţiei, precizând că a fost refuzată această posibilitate de către sindicalişti, care şi-au dorit un act normativ. Deca a explicat că acordul politic era o posibilitate reală, dar care nu a fost acceptată de către liderii federaţiilor sindicale, din păcate, motivul invocat la negocieri fiind lipsa de încredere.

“Această chestiune a fost discutată cu liderii federaţiilor sindicale. A fost oferită varianta unui acord politic girat de către Preşedintele României, semnat de către liderii coaliţiei, împreună cu un memorandum în Guvern, care să consfinţească şi angajamentul guvernamental. A fost refuzată această posibilitate de către liderii federaţiilor sindicale, care şi-au dorit un act normativ. Acordul politic era o posibilitate reală şi a făcut parte din ceea ce Guvernul a dorit să-şi asume. Nu a fost acceptată de către liderii federaţiilor sindicale, din păcate. Motivul invocat la negocieri a fost lipsa de încredere”, a declarat Ligia Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că a fost asumat acel principiu în nota de fundamentare a OUG privind salariile din sistemul de învăţământ, cu eşalonare pe trei ani.

“În contextul economic actual, a fost asumat acel principiu în nota de fundamentare cu eşalonarea pe trei ani. Consider că în discuţiile pe legea salarizării, oricum, aceste detalii vizavi de etapele de acordare, aceste tranşe de acordare, vor fi reluate. Deci este foarte posibil să ne aflăm într-o situaţie mai favorabilă după discuţia concretă pe grilele din Legea salarizării, pentru că legea salarizării include toate categoriile publice din sectorul public. Mai mult decât atât, ceea ce s-a afirmat în repetate rânduri este că educaţia este prioritate, adică este primul sector cu care se discută. Este primul sector pentru care se încearcă identificarea de soluţii pentru o creştere rapidă şi sustenabilă. În ceea ce priveşte includerea în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, ea reflectă angajamentul coaliţiei pentru ca acest principiu să se regăsească în noua lege a salarizării.

Nu poate un text de ordonanţă care modifică actuala lege a salarizării să includă o prevedere pentru viitoarea lege a salarizării, viitoare lege a salarizării, care o s-o abroge pe cea pe care ordonanţa tocmai o modifică. Este, din punct de vedere juridic, să nu spun imposibil, dar extrem de complicat. Orice includere în acest moment în legislaţie ar însemna că se aplică separat de tot ceea ce va însemna legea salarizării publice pentru celelalte sectoare”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Ea a adăugat că angajamentul guvernamental este că măririle salariale se vor acorda în cele trei tranşe indiferent de contextul economic.

“Ceea ce această notă de fundamentare clarifică este că şi în cazul unui context economic dificil, cum este cel de acum, am văzut cu toţii că a existat o ordonanţă care a limitat anumite cheltuieli publice, angajamentul guvernamental este ca măririle salariale să se acorde în cele trei tranşe. Din punctul meu de vedere, ceea ce putem vedea în următorii ani este o avansarea sumelor mult mai rapid dacă din punct de vedere economic lucrurile stau bine. Ceea ce este clar pentru toată lumea este că angajamentul politic guvernamental există”, a mai explicat Ligia Deca.

UPDATE ORA 13:00

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, precizând că simultan negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua. Deca a afirmat că pentru sutele de mii de elevii care susţin Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul, este nevoie ca profesorii să se întoarcă la şcoală.

”În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a avertizat Ligia Deca.

Ligia Deca a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că până acum nu a fost modificat calendarul examenelor naţionale, dar pentru respectarea acestuia este nevoie ca profesorii să revină la şcoală.

“Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de bacalaureat tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a declarat Ligia Deca, citată de news.ro.

Ea a explicat că în acelaşi timp poate continua dialogul pentru revendicările cadrelor didactice.

“Considerăm că putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în formatele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat deja ieri, şi anume în ceea ce priveşte legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context în care Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale, ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglare a chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare, acestea se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente: Contractul colectiv de muncă şi Legea salarizării”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a făcut un apel către profesori să revină la şcoală pentru ca cei peste 300.000 de elevi să poată susţine Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul.

“Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii. Vă reamintesc, elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000 elevi, de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală”, a mai afirmat Ligia Deca.

UPDATE ORA 12:37

Deca a mai afirmat că salariul mediu în educaţie creşte în luna iunie până spre 8500 de lei brut, care este mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional.

Totodată, ea a precizat că cea mai mare creştere procentuală, de aproape 25%, se înregistrează în cazul debutanţilor.

Deca a explicat că salariul mediu brut în educaţie creşte spre 8.500 de lei.

“Apreciem solidaritatea profesorilor în ultimele săptămâni. Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a declarat Ligia Deca, citată de news.ro.

Ea a menţionat că au apărut mai multe informaţii false, una dintre acestea fiind că salariile din învăţământ vor scădea.

“Au apărut ieri şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ a fost unul favorabil. Nu există nicăieri în cuprinsul avizului sintagma ”neconstituţional”. (…) Altă informaţe falsă a fost că salariile vor scădea. În anexa OUG sunt prezentate valoriile salariilor de bază cu gradaţie zero, pentru cei cu mai puţin de trei ani vechime în muncă. Vom transmite inspectoratelor salariile de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci. Vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc şi se va resimţi în venitul net. Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 – 20%, indeminzaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neurospihică – 20%. (…) Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a mai declarat Ligia Deca.

Știre inițială

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca susţine vineri o conferinţă de presă pentru a face clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ.

Conform unui anunţ sl Ministerului Educaţiei, conferinţa, programată la ora 12, va avea ca temă ”clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 Iunie 2023”.

OUG a fost adoptată joi, de Guvern, însă liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de majorarea salarială propusă prin actul normativ, anunţând că greva declanşată în 22 mai va continua..

Vineri dimineaţă, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a făcut precizări în legătură cu ordonanţa şi cu modul în care Guvernul a răspuns solicitărilor sindicaliştiilor, prezentând inclusv un pasaj amplu din Nota de fundamentare a actului normativ.

Cărbunaru a precizat că Guvernul a îndeplinit solicitările sindicaliştilor, fiind acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind acordarea unui salariu la nivelul salariului mediu brut pe economie pentru debutanţi sau asistent universitar, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorările salariale din învăţământ.

Conform lui Cărbunaru, în urma negocierilor Guvern – sindicate s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ începând cu 1 ianuarie 2024.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an. Dan Cărbunaru subliniază că Ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul a oferit tot ceea ce au cerut dascălii pe termen scurt, mediu şi lung şi speră ca de marţi dascălii să revină la şcoală, începând de marţi. „Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, a întrebat şeful statului care a adăugat că o generaţie întreagă trebuie să dea examenul de Bacalaureat şi să meargă apoi la universităţi.

„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E  o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a conchis preşedintele Iohannis.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: