UPDATE 16:23
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, depunerea mandatului Guvernului.
UPDATE 15:42
PSD şi PNL se întâlnesc luni după-amiază, de la ora 17.00, la Guvern, într-o şedinţă a coaliţiei pentru a definitiva programul de guvernare, au precizat surse politice, la discuţii urmând să participe minorităţile naţionale dar nu şi cei de la UDMR. Rămânerea UDMR în Executiv rămâne incertă, în condiţiile în care nu acceptă să renunţe la Ministerul Dezvoltării. Potrivit calendarului dorit de coaliţie, joi ar urma să aibă loc învestirea noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.
Liderii PSD şi PNL discută luni la Palatul Victoria ultimele detalii are rotativei guvernamentale, fără UDMR. Potrivit unor surse, PSD a transmis aceeaşi ofertă către UDMR, de a prelua portofoliile Energiei şi Mediului, însă în condiţiile în care UDMR a refuzat este incertă rămânerea lor în viitorul Executiv.
Liberalii şi socia-democraţii definitivează programul de guvernare şi calendarul rocadei, astfel că se doreşte ca joi să aibă loc votul de învestitură în Parlament.
Şi liberalii se reunesc în şedinţă, după ce premierul Nicolae Ciucă va face anunţul depunerii mandatului.
UPDATE 14:17
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea maghiară nu poate continua guvernarea împreună cu coaliţia fără Ministerul Dezvoltării. El declară că aşteaptă ca Marcel Ciolacu să spună ce coaliţie doreşte, după ce va fi desemnat premier. ”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic”, arată Kelemen.
”I-am sunat şi pe preşedintele Ciucă şi pe preşedintele Ciolacu, i-am informat despre deciziile noastre, despre poziţia noastră, deci în momentul în care ieri (duminică – n.r.) am primit acea ofertă publică cunoşteau amândoi, cunoştea şi dl. Ciolacu care este poziţia noastră. Nu vreau să speculez de ce în aceste condiţii am primit acea ofertă, sunt convins că este în interesul lor, este în interesul nostru, este în interesul ţării până la urmă să continuăm guvernarea împreună, dar nu în orice condiţii”, a declarat, luni, la Parlament, Kelemen Hunor.
El a menţionat că, după ce Marcel Ciolacu va fi desemnat premier, va fi responsabilitatea acestuia să formeze un guvern.
”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm că nu de aceea am intrat în 2020 şi în 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. (…) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi dl Ciolacu”, a subliniat liderul UDMR.
Kelemen a menţionat că după discuţiile de duminică s-a stabilit că luni la ora 17.00 se vor vedea din nou.
”Ştiu de această întâlnire, împreună am stabilit, dar de atunci nu am mai disuctat cu dl. Ciolacu, cu premierul siogur că astăzi la şedinţa de guvern ne-am întâlnit. Vom vedea”, a arătat el.
Întrebat dacă este posibil un acord între Guvern şi UDMR ca, în cazul în care formaţiunea maghiară iese de la guvernare, să susţină anumite legi în Parlament, Kelemen a replicat: ”Nu există aşa ceva. Deci are majoritate coaliţia, şi fără noi are majoritate. Deci în condiţiile în care ai majoritate nu ai nevoie de aşa ceva. Ar fi sbsolut ilogic din punct de vedere politic, inexplicabil, că pleci că ai fost împins în afara guvernului şi apoi faci un acord parlamentar. Pentru ce?”.
Întrebat încă o dată dacă, fără Ministerul Dezvoiltăîrii UDMR nu mai rămâne în Guvern, Kelemen a răspunsn: ”Aţi înţeles corect”.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat duminică, la Palatul Victoria, după discuţiile cu liderii PNL şi PSD, pe noua formulă de guvernare, după declanşarea rocadei guvernamentale, că UDMR nu acceptă propunerea venită de la Marcel Ciolacu de a prelua portofoliile Energiei şi Investiţiilor. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, discutăm în continuare, a precizat el. Kelemen a menţionat că colegii l-au mandatat să ceară respectarea acordului coaliţeii şi să existe ”o oarecare flexibilitate dacă totuşi colegii de la PNL şi PSD vor discuţii”, şi atunci să rămână cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul”. Kelemen Hunor a mai afirmat că în momentul în care Marcel Ciolacu este nominalizat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile şi până atunci, este un acord şi UDMR nu pleacă de la guvernare. ”Putem să fim împinşi, asta este categoric da, dar noi benevol nu avem niciun motiv să plecăm”, a mai comentat liderul UDMR.
UPDATE 13:24
Premierul Nicolae Ciucă și-a depus demisia la Secretariatul General al Guvernului, au precizat surse politice. Prim-ministru interimar ar urma să fie Lucian Bode, actual ministru de Interne. Anunțul oficial va fi făcut în scurt timp, într-o declarație de presă.
UPDATE 12:23
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că Executivul va aproba cele două ordonanțe de urgență privind majorările salariale din învățământ, după ce sindicatele profesorilor au anunțat suspendarea grevei generale.
„Am decis la nivelul coaliției și în consens cu liderii sindicatelor că după ce avem un răspuns scris legat de revenirea la clasă vom adopta ordonanțele de urgență”, a spus Ciucă la începutul ședinței de Guvern. „Coaliția și guvernul au asumat cu maximum de responabilitate pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație, acumulate în ani mulți. Am considerat că e necesar să asigurăm soluția încheierii anului școlar și a susținerii examenelor de evaluare națională și bacalaureat”, a mai spus Ciucă. Sindicaliștii au anunțat suspendarea grevei generale, nu încheierea ei. Potrivit sindicaliștilor, decizia este condiționată de introducerea în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern a prevederilor legate de salariul de bază al profesorului debutant și al acordării primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.
UPDATE 12:00
A început ședința de Guvern.
UPDATE 12:00
O parte dintre consilierii lui Nicolae Ciucă au demisionat deja. Este primul semn că demisia lui Nicolae Ciucă ar trebui să aibă loc în scurtă vreme.
UPDATE ORA 11:20
Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Radu Oprea, a afirmat că rotaţia premierilor trebuie să se producă rapid, iar deputatul Partidului Naţional Liberal Adrian Cozma susţine că rotativa poate fi declanşată, având în vedere că ne îndreptăm spre o încheiere a grevei din învăţământ.
Radu Oprea a declarat luni, la Prima News, că toată lumea este de acord că, cu cât sunt mai puţine consulvii în societate într-o perioadă tensionată, cu atât este mai bine pentru toată lumea.
“Este o perioadă foarte dinamică în mediul politic. Această rotaţie a premierilor trebuie să se producă rapid, cu lucrul acesta toată lumea este de acord pentru că cu cât sunt mai puţine convulsii în societate într-o perioadă tensionată, cu atât este mai bine pentru toată lumea. Ascultam liderii de sindicat care vorbeau de lipsa de încredere între cetăţeni, între profesori şi clasa politică. Eu zic că va fi extrem de mult de lucru pentru că încrederea se reclădeşte foarte greu şi va trebui din prima zi cabinetul Ciolacu să fie un cabinet care să lucreze intens pentru această reconstrucţie a încrederii în societate”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD, citat de news.ro.
Deputatul PNL Adrian Cozma a fost întrebat luni, la Prima News, cum vede această rocadă a premierilor. “Şi premierul, şi noi suntem preocupaţi să rezolvăm problema din învăţământ pentru că nu mai poate să meargă mai departe această grevă, nu este normal. Acum cât despre faptul că cine ar fi câştigat sau nu, toţi avem responsabilitate în acest sens, PSD are ministerul Muncii, care trebuie să facă politica în ceea ce înseamnă salarizarea, Ministerul Finanţelor este cel care se ocupă de găsirea de resurse pentru a plăti aceste necesităţi pe care le are sistemul de învăţământ şi de aceea sunt convins că trebuie astăzi să se încheie această situaţie, această problemă. Până când nu se va rezolva problema din învăţământ cred că e dificil să facem aprecieri în ceea ce priveşte rotativa. Vedem că ne îndreptăm spre o încheiere a grevei. Oricum rotativa poate fi declanşată. Ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem în special pentru sistemul de învăţământ”, a transmis Adrian Cozma.
Adrian Oprea a mai fost întrebat dacă el crede că rotativa va avea loc fără încheierea grevei profesorilor.
“Întotdeauna în negocieri trebuie să ajungi la un compromis. Din păcate, în România, compromisul a avut în ultima perioadă un sens peiorativ pentru că uitaţi cum puneţi problema întotdeauna în termeni de câştig şi de pierdere. (…) Trebuie să câştige cineva, acesta trebuie să fie elevul, profesorul, părintele, adică societatea în general. De aceea, compromisul trebuie să fie acel lucru pe care părţile îl fac împreună pentru a găsi interesul comun. Cred că astăzi se va găsi acest interes comun pe care îl reprezintă interesul elevului, au şi ei dreptul la educaţie, în acelaşi timp dreptul profesorului la o salarizare corespunzătoare cu munca pe care o prestează şi cu valoarea în societate. Cred că vom avea înţelepciunea în societate să găsim acest compromis necesar astfel încât să poată fi încheiată greva. Asta nu înseamnă un sfârşit, înseamnă un început pentru că această grevă trebuie să ne spună foarte clar că lucrurile trebuie să continue spre rezolvare şi spre normalizare în societate astfel încât profesorii să îşi regăsească acea poziţie socială care este corectă pentru ei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.
Ştire iniţială
Premierul Nicolae Ciucă este aşteptat să îşi depună luni mandatul, într-o şedinţă de Guvern, ceea ce echivalează cu demisia întregului Executiv.
În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România. Astfel, funcţia de premier ar urma să ajungă la preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale de către preşedintele Klaus Iohannis. Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliului Dezvoltării.
Gestul premierului Nicolae Ciucă de a depune mandatul Guvernului trebuia să să producă la finalul lunii mai însă a fost amânat de mai multe ori, în ultima perioadă, pe fondul tensiunilor legate de greva amplă din educaţie, care a depăşit trei săptămâni. Iniţial, liderii coaliţiei, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, au decis ca rocada premierilor să aibă loc doar după finalizarea grevei din învăţământ. Cu toate acestea, ţinând cont de prelungirea crizei, decizia de a demisiona ar urma să vină luni, în speranţa unui răspuns favorabil din partea sindicatelor din educaţie pe ultima ofertă făcută profesorilor.
Chiar şi dacă greva din educaţie va înceta şi se va declanşa rotativa guvernamentală, coaliţia se confruntă cu problema negocierilor pentru formarea noului Guvern. Astfel, UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare.UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului Kelemen Hunor, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD dar că vor rămâne la masa negocierilor şi insistă în păstrarea protocolului iniţial.
PSD şi PNL trebuie să negocieze şi alte portofolii importante, precum Transporturile, social-democraţii dorind să păstreze portofoliul pentru Sorin Grindeanu, deşi în înţelegerea iniţială, acest minister ar fi trebuit să treacă la PNL.
Singurul lucru asupra căruia s-a ajuns la un acord este reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent, prin comasarea ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în Ministerul Economiei şi a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.
Imediat după anunţul premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern şi va desemna un nou premier, informează news.ro.
Marcel Ciolacu vrea să îşi contureze cabinetul de miniştri şi noul program de guvernare într-un calendar accelerat, astfel ca până joi noul Executiv să fie învestit prin votul Parlamentului. Asta ar însemna că audierile miniştrilor în comisiile din Parlament şi votul de îmvestitură să se desfăşoare în maximum două zile.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News