Skip to content
Politică

VIDEO UPDATE Ședința BPN: PNL invită USR PLUS la negocieri fără „precondiții inacceptabile” și cere renunțarea la colaborarea cu AUR

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE

Conducerea PNL a adoptat, sâmbătă, o rezoluție prin care asigură „cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România”, că sunt „perfect conștienți de responsabilitățile PNL” și „toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică”.

Liberalii invită USR PLUS la dialog „fără precondiții inacceptabile”, pentru a reface majoritatea parlamentară creată în decembrie 2020. Totodată, PNL le cere celor de la USR PLUS să se dezică de AUR, formațiune „cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu”.

Totodată, la propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban, PNL respinge orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare.

Textul rezoluției:

-Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.

-Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.

-Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.

-Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.

-Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern.

-Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.

-Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.

-Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

-Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicanist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.

-Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, sâmbătă, pentru a aproba modificarea Statutului, astfel încât unele dintre şedinţele forurilor de conducere să poată avea loc online, în contextul pandemiei.

Propunerea nu vizează şedinţele în care trebuie să se ia decizii prin vot secret, deci nici Congresul. Înaintea Consiliului Naţional, echipa care-l susţine pe premierul Florin Cîţu a convocat o şedinţă a Biroului Politic Naţional.

În temeiul alin. 3 al art. 85 din Statutul PNL, la solicitarea membrilor BPN, se convoacă şedinţa BPN, în data de 18 septembrie 2021, ora 10:00, în sala Grupului PNL din Camera Deputaţilor”, au transmis liberalii din aripa Cîţu.

Aceştia au precizat că şedinţa are ca punct pe ordinea de zi modificarea Statutului.

Acelaşi subiect va fi dezbătut şi de către Consiliul Naţional al PNL care se reuneşte, de la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, Sala Alexandru Ioan Cuza.

În 3 septembrie, după şedinţa BPN, Ludovic Orban anunţa că s-au dezbătut modificări ale Statutului.

Am dezbătut propunerile de modificare a Statutului PNL. A fost o dezbatere serioasă, în care, practic, am adoptat câteva propuneri. A fost adoptată posibilitatea organizării, în situaţii excepţionale, a şedinţelor forurilor de conducere statutară a PNL în sistem online, cu o singură excepţie, evident, acele foruri statutare în care se iau decizii prin vot secret.

Ştiu că a circulat foarte mult zvonul că sunt unii care vor să organizeze Congresul online, aceste zvonuri sunt neadevărate”, declara Ludovic Orban.

Acesta a precizat, de asemenea, că a fost mărit numărul de vicepreşedinţi pe domenii.

S-au hotărât 17 vicepreşedinţi pe domenii (…) Am considerat că este util ca specialiştii partidului în diferite să concureze, să poată să ocupe funcţiile de vicepreşedinţi şi să poată să coordoneze comisiile de specialitate ale partidului”, a mai anunţat atunci  Ludovic Orban.

Congresul PNL, unde este necesar un vot secret pentru alegerea preşedintelui, nu va avea loc online, urmând a fi organizat cu prezenţa fizică a 5.000 de delegaţi, în 25 septembrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *