Atunci când vorbim despre libertatea de exprimare, există două direcții care o definesc și o ghidează: una este cadrul instituțional, respectiv codul audiovizualului care include lucruri bine definite și o direcție profund umană, spune Vasile Bănescu, membru CNA.
Libertatea de exprimare a unui om aflat în spațiul public, care poate influența deci prin ceea ce spune și scrie, este reală doar dacă e dublată de responsabilitate, explică teologul, invitat în emisiunea Puterea Știrilor.
„O persoană publică din România și din orice țară democratică nu poate, nu are voie să lezeze demnitatea, imaginea publică a altei persoane. Nu are dreptul și nu are libertatea să meargă până acolo încât să provoace consecințe negative în spațiul public. Bunul simț, discernământul, onestitatea intelectuală și morală, buna cuviință te salvează de idolatrizarea unor persoane pe care vrei să le scoți în evidență, te salvează pe tine, ca autor sau realizator al unei emisiuni să nu cazi în zona propagandei”. A explicat Vasile Bănescu.
Acesta a menționat în continuare distincția dintre jurnalism onest și obiectiv și propagandă. În ce privește CNA, instituția are anumite limite, nu poate face decât să transmită un mesaj public, prin interviuri cu reprezentanții săi, prin comunicate clare, explicite.
„CNA nu poate face decât să articuleze un mesaj cât mai credibil cu putință că ordinea este vitală, că haosul este sinucigaș și nociv. În momentul acesta, în spațiul online, nu există o ordine vitală, există defulări. Există umori cumplite, deversate în acest spațiu care poate contamina cu ură și violență pe aproape oricine îl traversează. Avem, cred, responsabilitatea uriașă și ca persoane și ca instituții să păstrăm în echilibru această ordine vitală în societatea noastră”, a subliniat Vasile Bănescu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News