VIDEO Veronica Duțu despre amnistia fiscală: Statul ar putea recupera doar jumătate din sumele preconizate

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

După adoptarea ordonanței de urgență privind amnistia fiscală, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a estimat că măsura ar putea aduce la bugetul statului în jur de 8 miliarde de lei. Într-o intervenție recentă în emisiunea Puterea Știrilor, Veronica Duțu, consultant fiscal, își exprimă scepticismul în privința eficienței acestei măsuri.

„Există niște studii și se preconizează că din această amnistiție fiscală, statul va încasa în jur de 8 miliarde de lei. Să vedem că se întâmplă acest lucru și acești bani evident că vor impacta în mod pozitiv deficitul bugetar de la sfârșitul anului. Acum, revenind la ce și cum fac companiile cu banii, probabilitatea de încasare a tuturor acestor debite este foarte mică. De ce? Pentru că companiile care nu și-au plătit, n-au avut bani să plătească taxele la bugetul statului luni de zile sau ani de zile. Nu cred că vor avea de unde să ia banii și să plătească datoriile care sunt scadente la 31 august până la 25 noiembrie. Dacă fac această plată, atunci dacă stim debitele principale, atunci beneficiază de acea scutire de penalități și dobânzi. Sunt companii care au rea-voință și nu plătesc taxele, asta pentru că nu vor să le plătească”, spune consultantul fiscal.

Ea a explicat că firmele care nu au putut plăti datoriile până acum sunt puțin probabil să reușească să-și achite obligațiile până la termenul limită de 25 noiembrie.

„Sunt companii care chiar nu au de unde să plătească bani la bugetul statului și spre fericirea noastră, sunt companii care într-adevăr respectă legea, fac eforturi financiare foarte mari, se împrumută de la bănci, multe companii ca să își plătească taxele la bugetul statului la termenul scadent și în felul acesta, bugetul statului să crească și să aibă banii, să-și rezolve problemele naționale. În ceea ce privește persoanele fizice, și aici este discutabil, pentru că suntem după concedii, ar cheltui bani în concedii și nu știu de unde vor putea face rost de bani ca să își plătească datoriile până pe 25 noiembrie.

Din punctul meu de vedere, această amnistie trebuia dată la începutul trimestru, la începutul anului, în trimestrul întâi sau prin aprilie-mai, în așa fel încât oamenii și companiile să reușească să strângă acești bani și să-și plătească debitele. Și în felul acesta statul ar fi încasat mult mai mulți bani. 25 noiembrie este poimâine, timpul trece foarte repede. Știm foarte bine că românii nu au bani, da, nu au bani să-și plătească cheltuieli le curente”, declară Duțu.

În schimb, doar o parte din aceste debite ar putea fi recuperate, suma estimată de consultantă fiind de aproximativ jumătate din cea preconizată de autorități.

„După părerea mea, cred că va încasa jumate din banii ăștia, dar ideea este că orice bani la bugetul statului este bine venit în așa fel încât spre sfârșitul anului bugetar  să fie cât de cât influențat în mod pozitiv deficitul bugetar, domnul prim-ministru spunea de 10 miliarde de lei că o să facă economii la bugetul statului, de 10 miliarde de lei prin bani care vor veni prin această amnistie fiscală, prin toate automatizările care s-au făcut anul acesta, efactura, eTVA, etransport, toate care s-au implementat și de care trebuie să ținem cont că într-adevăr, aceste automatizări, aceste programe informatice care obligă la o conformare a contribuabilului cu siguranță vor aduce bani la bugetul statului”, a explicat consultatul fiscal.

Pe de altă parte, măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, implementate în paralel cu amnistia fiscală, vor limita anumite bonusuri și vor impune restricții asupra cheltuielilor de investiții.

„Pe cealaltă parte, trebuie să ne uităm la cheltuielile bugetare care și acolo, conform acestei ordonanțe de urgență, s-au limitat cumva în ultimul trimestru, nu au voie să cheltuie mai mult de media pe ultimele opt luni de zile. Apoi, am înțeles că acele bonificații pe care le primesc unele persoane care lucrează la stat nu vor mai fi date pe perioada concediului de odihnă, ceea ce nu mi se pare corect absolut deloc. Pe urmă, la investiții, investițiile se vor face în continuare conform bugetului planificat și eventual vor accepta creșteri cu cel mult 15% doar cu anumite derogări. Adică se iau măsuri și la nivelul cheltuielilor bugetare. Dar din punctul meu de vedere, pe investiții nu ar trebui să avem limitări. De ce? Pentru că România numai așa va crește și vom duce și în cât de cât bine”, spune Duțu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: