VIDEO Victor Chirilă: Alegerile prezidențiale nu sunt doar despre Maia Sandu, sunt despre viitorul R.Moldova

sursa: Facebook

Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a vorbit despre importanța alegerilor prezidențiale din R. Moldova, dar și despre referendumul privind integrarea europeană. Pentru a încuraja participarea la vot, ambasadorul a anunțat un turneu de întâlniri cu comunitățile moldovenești din mai multe orașe din România, care va avea loc în luna septembrie.

„Ne dorim o prezență ridicată! La ultimele alegeri prezidențiale la al 2-lea tur au participat aproape 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în România. Sperăm că de această dată vor fi mai mulți. Pentru asta ne pregătim. Vom merge în mai multe orașe ca să ne întâlnim cu comunitatea pe parcursul lunii septembrie. Preconizăm să avem întâlniri și la Iași, la Galați, la Constanța și la București, la Brașov, Cluj, Sibiu, Timișoara. Suntem în prezent în proces de a organiza un turneu prin toate aceste orașe și sperăm să mobilizăm, să atragem atenția comunității noastre, să mobilizăm interesul comunității noastre pentru a participa la alegerile prezidențiale, dar și la referendumul privind integrare europeană a Republicii Moldova, care este cel mai important referendum pe care l-am avut în toți anii de independență.

Cei care sunt contra sunt portavoce a Federației Ruse, alții sunt plini de ranchiună. Alții pur și simplu nu au curajul să spună că aceasta într-adevăr este o decizie cardinală pentru viitorul nostru”, a declarat ambasadorul.

Ambasadorul a punctat că un eventual eșec al referendumului nu ar însemna sfârșitul procesului de integrare europeană, dar ar afecta percepția partenerilor europeni.

„Un eșec nu va însemna sfârșitul integrării europene. Astea fără îndoială, dar va lăsa un gust amar, nu doar pentru cetățenii Republic Moldova, dar și pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană, pentru că partenerii noștri din Uniunea Europeană doresc să vadă că într-adevăr societatea vrea să ajungă în Uniunea Europeană, vrea ca Republica Moldova să fie stat membru al Uniunii Europene și nu într-o perspectivă de 20 de ani, de 15 ani, dar într-o perspectivă foarte apropiată, așa cum ne propunem să semnăm acest acord de aderare la Uniunea Europeană până în 2030, poate și mai devreme. Dar pentru aceasta avem nevoie ca societatea să fie mobilizată, să spună clar că noi vrem în Uniunea Europeană și de asemenea să pregătim terenul ca la viitoarele alegeri parlamentare să avem din nou o majoritate pro-europeană în Parlamentul Republicii Moldova.

Deci, alegerile prezidențiale de anul acesta nu sunt doar despre Maia Sandu, sunt despre viitorul Republicii Moldova, despre viitoarele alegeri parlamentare și referendumul la fel, este un semnal că viitoarea coaliție trebuie să fie pro-europeană pentru a duce la bun sfârșit decizia acestui referendum, care sper eu foarte mult să fie una pro-integrare europeană, pro-aderare la Uniunea Europeană. Deci să nu ne lăsăm amăgiți de unii care spun nu e momentul, vom provoca Rusia. Rusia întotdeauna este provocată. Este o minciună că acest referendum provoacă Federația Rusă.

Trebuie să fim mobilizați, trebuie să venim cu toții cu mic și mare la acest referendum și să votăm pentru includere acestui obiectiv în constituție”, a declarat Victor Chirilă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: