Invitat in platoul emisiunii Puterea Știrilor, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a vorbit despre sprijinul esențial al României în diversificarea surselor de energie ale Republicii Moldova și în reducerea dependenței de Gazprom. Cu ajutorul lucrărilor tehnice executate de România și Bulgaria, Republica Moldova a reușit să importe gaz din surse europene, inclusiv din SUA.
„Astăzi Republica Moldova, malul drept al Nistrului, deci teritoriu controlat constituțional de Chișinău, nu consumă gaz important prin Gazprom. Cumpărăm gazul din surse europene, în special din Grecia. Am adus anul acesta o cantitate de testare, inclusiv din SUA, și acest gaz ajunge în Republica Moldova prin conducta transbalcanică, care astăzi circulă acest gaz în sens revers. Și acest lucru a fost posibil datorită faptului că România a executat lucrările tehnice necesare, inclusiv și Bulgaria a făcut acest lucru și pentru că Grecia și Bulgaria au unit rețele lor de gaze naturale. Deci, dacă România nu executa aceste lucrări tehnice, dacă Bulgaria nu făcea acest lucru, dacă Grecia și Bulgaria nu construiau acest interconector, Republica Moldova și astăzi ar fi cumpărat gaze naturale de la Gazprom și ar fi fost controlată energetic de Federația Rusă. Este un exemplu. Este grăitor acest exemplu”, a explicat ambasadorul.
Ambasadorul a adăugat că, deși Uniunea Europeană nu a fost întotdeauna interesată de acest proiect, actuala guvernare a Republicii Moldova a reușit să schimbe situația, importând acum gazul natural la prețuri mai bune și din surse alternative.
„Acest lucru putea fi făcut mult mai devreme, dar trebuie să spunem că nici Uniunea Europeană n-a fost interesată de acest lucru. România de mult era pregătită ca să ne ofere posibilitatea prin rețelele sale de gazoducte să importăm gaze naturale din România sau prin România, din alte surse europene. Nu a fost interesul din partea Republicii Moldova. Acum avem o guvernare care a fost și este decisă să schimbe realitățile în acest domeniu și a reușit în condiții foarte dificile, în condiții de război. Am reușit acest lucru și acum importăm energie, gaze naturale din alte surse, achităm la timp, importăm la prețuri mult mai bune decât ne oferă Gazprom.
Războiul ne-a împins de la spate. Evident că a fost un catalizator pentru toate aceste schimbări și aceste decizii, dar a fost necesare să fie și o guvernare care să-și asume, să aibă curajul să-și asume, să știe cum să acționeze și s-a reușit”, spune Victor Chirilă.
În plus, Chirilă a lăudat contribuția Transgaz, compania care a construit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și administrează rețelele de gaze naturale din Republica Moldova.
„Transgazul, una din companiile care este prezentă, a construit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Transgaz administrează rețelele noastre de gaze naturale din Republica Moldova. Transgazul a executat aceste lucrări tehnice care ne permit să aducem gaz natural în sens revers pe conducta transbalcanică. Suntem recunoscători domnului director general Sterian pentru tot ce a făcut el”, declară ambasadorul.
Referindu-se la posibilele îngrijorări pentru iarna 2024, Chirilă a asigurat că Republica Moldova este acum într-o poziție mai bună comparativ cu anii anteriori, având rezerve de gaz și conexiuni mai sigure.
„Îngrijorări întotdeauna sunt, dar ne asigurăm cu gaze naturale, avem rezerve, deci avem susținerea României, suntem într-o poziție mult mai bună decât în 2022 și la fel 2023. Avem rezerve, se fac rezerve, avem conexiuni mult mai sigure și sperăm ca până la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor deja să apropiem finalizarea construcție liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău. Atunci și în domeniul energiei electrice deja nu vom mai putea fi șantajați de Federația Rusă prin intermediul regiunii Transnistrene.
Marea îngrijorare este legată de Transnistria, pentru că dacă Ucraina încetează acordul de tranzitare a gazelor naturale care vin din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, atunci evident că regiunea transnistreană va trebui să găsească alte surse de procurare a gazelor naturale, evident cu ajutorul Republicii Moldova, evident prin conducta transbalcanică, prin România, prin Bulgaria, prin Grecia. Vor cumpăra din Grecia sau vor cumpăra din Turcia, vom vedea, dar un lucru este clar că vor trebui să plătească, să achite pentru gazul natural cumpărat din alte surse. Deci aceasta va fi o mare, o mare schimbare. Deci vor trebui să-și ajusteze inclusiv economia în interiorul regiunii transnistrene, vor trebui să ceară nu doar locuitorul, pentru că locuitorii plătesc, achită puțin, dar achită, dar companiile mari, companiile vor trebui să achite pentru gazul natural consumat.
Ce înseamnă acest lucru? Evident că energia electrică pe care o produc ei va costa mult mai mult. De aceea, pentru a evita un șoc social-economic pentru regiunea transnistreană, va trebui să găsim soluții. Cu cine? Evident nu cu Federația Rusă, dar cu partenerii noștri europeni, ca să amortizăm eventualele șocuri pentru o anumită perioadă și să permitem economiei din regiunea transnistreană să se adapteze treptat la noile realități. Dar acest lucru a fost amânat 30 de ani și acum este vine momentul când nu se mai poate altfel, mai ales că ei trebuie să se pregătească pentru aderare, integrarea economii lor în piața economică unică a Uniunii Europene, dacă vor în continuare să profite de piața Uniunii Europe, în prezent ei au devenit tot mai dependenți, tot mai conectați la piața economică a Uniunii Europene”, explică Victor Chirilă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News