Doar 14 state membre ale Uniunii Europene au cerut exceptarea cheltuielilor pentru apărare în evaluarea deficitului bugetar, lucru care a generat îngrijorare legat de programul ReArm Europe. Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat la Puterea Știrilor cum funcționează această creștere a deficitului prin alocarea de fonduri suplimentare în cazul achizițiilor militare.
„Sunt state care au marjă pentru a crește deficitul și state care nu au. În cazul României, nu mai avem de unde să creștem deficitul. Și de aceea avem aceste 14 state, deocamdată, urmând să mai urmeze câteva, într-un timp relativ scurt. De cealaltă parte, avem un program care permite împrumuturi pentru statele membre, prin care se poate solicita acces la resurse financiare, zic eu, extrem de avantajoase. Practic, iei un împrumut pe care începi să-l plătești peste 10 ani, având un termen de plată de aproape 50 de ani. Din ce înțeleg, România are o serie de proiecte care pot fi finanțate prin acest mecanism”, a afirmat social-democratul.
Acesta a explicat în continuare că viitorul președinte împreună cu viitorul guvern vor trebui să aprobe și aceste proiectele esențiale pentru apărarea României, dar și pentru dezvoltarea industriei locale.
„Încă o dată reiterez nevoia de a investi mai degrabă acești bani în dezvoltarea capacităților noastre de producție românești, eventual cu parteneriat, poate cu tehnologie străină, dar trebuie să dezvoltăm noi capacități, nu doar să cumpărăm”, a subliniat Victor Negrescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News