La două zile de la intrarea țării în Air Schengen, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a avut, la Viena, o discuție referitoare la eforturile recunoscute ale țării în combaterea imigrației ilegale, nivelul ridicat de protecție și securitate a frontierelor dar și la pașii de urmat pentru finalizarea acestui parcurs.
„În primul rând, trebuie să spunem foarte clar că după 13 ani de așteptare, am făcut totuși un pas înainte. Timp de 13 ani nu s-a întâmplat nimic și acum situația s-a deblocat. România a devenit membră a Spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Și reprezentanții României, inclusiv ministrul de interne, participă la discuțiile din acest format, ceea ce e un pas înainte, ceea ce asigură practic un loc pentru România la masa deciziilor specifice zonei de liberă circulație și sunt beneficii consistente prin aderarea aceasta pe cale aeriană și maritimă. Pe de o parte, pentru cetățeni, le-ați evocat și dvs. Putem călători mult mai ușor”, a afirmat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în direct, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Acesta a subliniat beneficiile economice consistente, enumerând faptul că 30% dintre mărfurile exportate de România spre spațiul Schengen folosesc o altă cale decât calea terestră, respectiv pe cea aeriană și maritimă.
„Practic, acest tip de transport va beneficia într-o manieră consistentă de aderarea noastră la spațiul Schengen. Vom putea practic exporta mult mai rapid folosind aceste căi și din punct de vedere economic am avea un bonus între 0,1 și 0,2% la Produsul Intern Brut pentru următorii 10 ani. E adevărat, dacă intram în totalitate în spațiul Schengen, bonusul era de 0,5%, dar, totuși, este un un plus consistent. Mă refer aici la milioane de euro suplimentar, care se adaugă bugetului național, a explicat Victor Negrescu.
Legat de orizontul de așteptare privind aderarea noastră completă, europarlamentarul este de părere că aceasta rămâne o prioritate pentru România și că până la finalul anului vom avea discuții privind acest subiect.
Este important, spune acesta, „să insistăm în perioada imediat următoare în speranța că putem avea această discuție după ce se termină alegerile din Austria. Sunt alegeri parlamentare și acolo e există riscul ca extrema dreaptă să câștige și să intre la guvernare. Va fi destul de dificil pentru noi, pentru că extrema dreaptă din Austria este foarte apropiată de Rusia. (…) Partidele anti-europene sunt în general afiliate sau dependente de Rusia, dar, cu toate acestea, noi trebuie să continuăm și trebuie să continuăm pe mai multe paliere. Pe de o parte, este important ca în negocierile care se poartă în prezent la nivel european și după alegerile pentru Parlamentul European să fim insistenți în a spune că România își dorește aderarea completă până la finalul anului, să implementăm acele proiecte pe care le avem cu Comisia Europeană, acele proiecte pilot și să avem rezultate foarte bune și suntem pe drumul cel bun. Și al treilea lucru este să menținem acest subiect pe agenda publică europeană, inclusiv în Austria, folosind susținătorii noștri într-o manieră activă în a solicita în continuare alături de noi această aderare completă. Evident că o decizie anul acesta și cu o aderare la spațiul Schengen undeva mai degrabă anul viitor pe cale terestră și în continuare ne vom lupta pentru acest deziderat, folosim toate căile, inclusiv noi în Parlamentul European. Am revenit cu acest mesaj și o să fim în continuare foarte vocali în a solicita acest drept al României, atât de important pentru pentru noi, ca și țară”, a subliniat europarlamentarul PSD, prezent în studioul Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News