Victor Negrescu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European cu 394 de voturi. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, moderată de Marinela Angheluș, Negrescu a vorbit despre prioritățile pe care le va urmări în acest mandat și care vor duce la o creștere a influenței României pe plan european.
„Sunt onorat să poți să vezi România cu o funcție atât de importantă, să faci, partea din conducerea Parlamentului European. Este un lucru simplu și într-adevăr, poate juca un rol esențial pentru tot ceea ce înseamnă influența României, la nivel european. Am avut aproape patru sute de voturi, un număr foarte mare. Am fost printre primii votați, vicepreședinți ai Parlamentului European și asta dovedește că atunci când abordezi lucrurile cu seriozitate, cu profesionalism, cu mult curaj, automat beneficiezi și de sprijinul colegilor din legislativul european”.
Victor Negrescu a vorbit despre prioritățile pe care le are în acest mandat.
„Eu am prezentat trei priorități, pentru această funcție. Prima se referă la nevoia de a deschide mai mult, Parlamentul European, către cetățeni, adică să raportăm agenda acestei instituții la ceea ce solicită oamenii de la noi, ceea ce își doresc oamenii de la Uniunea Europeană. Și aici este o transparentizare, o democratizare a modului în care funcționează Parlamentul.
O a doua prioritate se referă la respectarea tuturor statelor membre și tuturor eurodeputaților, pentru că toți cetățenii din Uniunea Europeană sunt egali și automat trebuie să ne aplecăm asupra doleanțelor exprimate de toate statele membre.
Și a 3-a prioritate se referă la nevoia ca Parlamentul European să devină mai puternic, mai influent pentru deciziile luate la nivel European. Parlamentul European, singura structura europeană aleasă într-un mod democratic, trebuie a avea o voce mai bine auzită. Evident, toate aceste lucruri vor conduce la o creștere a influenței României pe plan european și o pondere mai mare pentru țara noastră atunci când se iau decizii care influențează viața românilor”.
Despre portofoliul de comisar european care va fi deținut de un român, Victor Negrescu a spus că negocierile se poartă în continuare, subliniind că prioritatea pentru țara noastră o reprezintă economia.
„Negocierile se poartă în prezent între reprezentanții Guvernului României și posibila viitoare președinte a Comisiei Europene, Ursula Van den Leyen. Premierul României, încă de acum câteva luni, a discutat aceste aspecte cu mai mulți lideri europeni, sublinind ca pentru România este important să avem un portofoliu în zona economică.
Știm foarte bine ca principala prioritate a românilor o reprezintă economia și e normal ca atunci când țara noastră cere un post de comisar, să ceară un post de comisar cu un subiect de interes pentru țara noastră. Așa am gândit și noi lucrurile atunci când am exprimat aceste doleanțe. Urmează ca după votul de mâine din plenul Parlamentul European să reluăm dialogul și să vedem cum putem concluziona asupra unui portofoliu și ulterior asupra unei persoane care ar urma să ocupe această responsabilitate.
Deci, discuția despre nume va fi doar după ce identificăm portofoliu. Trebuie să vă spun că arhitectura viitoarei Comisii Europene va fi diferită față de ce avem în prezent, la nivelul executivului european. Vor fi probabil responsabilități mult mai precise pentru fiecare comisar, poate o structură mai puțin piramidală și mai degrabă axată tocmai pe rezultate concrete, pe fiecare domeniu în parte.
Așa că, în ceea ce privește zona economică, zona de piață internă, zona de buget, probabil că o să avem mai mulți comisari care vor gestiona aceste aspecte și, evident, în contextul acesta, cred că România are o șasă reală să obțină un astfel de portofoliu”.
Întrebat despre informațiile apărute în presă austriacă care se referă la Klaus Iohannis și Mihai Tudose ca potențiali candidați pentru portofoliul de comisar european, Negrescu este sceptic.
„Pentru desemnarea comisarului european, eu nu știu dacă Austria este cea mai informată cu privire la aceste negocieri…știm foarte bine cum au lansat zvonuri cu privire la alte subiecte. Țin să cred că noi abordăm lucrurile cu seriozitate, ca și țară. Pe de o parte, premierul României este cel care face această desemnare. Poate toate aceste lucruri nu sunt cunoscute de presa europeană.
Din ceea ce cunosc până în prezent premierul României nu a vorbit despre un nume nici cu partenerii europeni, nici în interiorul Partidului Social Democrat și sunt de asemenea convins că de îndată ce vom obține acel portofoliu pe care îl dorim pentru țara noastră, premierul va căuta să desemneze o persoană care poate să reprezinte cu onoare România, indiferent de numele respectivei persoane”.
Parlamentul European nou ales și-a început sesiunea constitutivă marți, 16 iulie și va dura până vineri, 19 iulie.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News