Prezent în studioul Puterea Știrilor, directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, Victor Vevera, a vorbit despre câteva dintre proiectele inovatoare realizate anul trecut și despre impactul lor asupra digitalizării și securității cibernetice. Cel mai important dintre acestea este Știrea zilei, bazat pe tehnologia Blockchain, un proiect pus la dispoziția tuturor celor din presă.
„Este vorba despre a alege o știre selectată de generatorul de știri, AGERPRES, Agenția Națională de Presă, în acest caz. Cea mai importantă știre a unei zile era <<mintată>> sub forma unui NFT, a unui crypto asset, care urma să rămână spre neschimbare, putând fi după aceea și colecționat. Prin urmare este vorba despre o știre care este validată, asumată, care va rămâne în formă crypto, în formă de blockchain, deci nu mai poate fi alterată. Surpriza noastră a fost că l-am început ca un test, de unde inițial primele colecții care puteau fi descărcate gratuit (și acum pot fi descărcate gratuit de pe site-ul nostru) se termina undeva în 5 minute… Cu toate că am mărit numărul de NFT-uri disponibile, perioada în care se descarcă a scăzut undeva la 15-20 de secunde pentru că interesul e foarte mare. Lumea a înțeles că e un prim pas în care poți să folosești tehnologia și pentru altceva în zona știrilor”, a explicat directorul ICI București.
Acest prim proiect a dus la un altul, respectiv crearea, tot în parteneriat cu AGERPRES, a unui flux de știri validat care poate fi citit de o aplicație AI, de aici decurgând mai multe dezvoltări.
„Încercăm să creăm un fel de Siri care, când conduci, te plimbi, stai la birou, să te ajute să-ți selectezi tipul de știri pe care le vrei, dintr-un flux validat. Deci asumat și validat. Și în condițiile acestea poți să selectezi regional știri sportive, meteo, știrile zilei, cele mai importante. Adică să-ți umpli timpul cu ceea ce te interesează în mod special. Acest lucru poate face o diferență între o informație falsă și una adevărată, pentru că vine dintr-un flux validat. Prin urmare, este un pas pe care încercăm să-l facem în ideea de a lupta cu zona de fake news”, a subliniat Victor Vevera.
Un alt proiect de cercetare în care este implicat Institutul se referă la AI Fabric, derulat de Uniunea Europeană, care își propune extinderea utilizării Inteligenței Artificiale de la aplicații de căutare sau programe de contabilitate, evidență, la procesarea datelor pentru obținerea unor scenarii. Acestea vor putea fi folosite pentru a permite predicții legate de sociologie, politică, apărare, dezvoltare, cu alte cuvinte felul cum vor evolua aceste domenii în viitor, a adăugat directorul ICI București.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News