VIDEO Victor Vevera, despre proiectele ICI: Hypercomputing, servicii de securitate cibernetică, competențe digitale

Victor Vevera, invitat Puterea Știrilor 10.03

 

România a organizat pe 2 și 3 martie cea de-a treia ediție a Crypto Expo Europe, cel mai important eveniment dedicat industriei criptomonedelor și tehnologiei blockchain din Europa Centrală și de Est. Prezent în studioul Puterea Știrilor, Victor Vevera, director general al ICI București, a vorbit despre evenimentul care a reunit antreprenori, investitori, companii de top specializate în tehnologiile emergente dar și despre proiectele Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică din București.

„Dezvoltăm în continuare un proiect NATO, Cyber Ranges, pe zona de energie, cu parteneri din Azerbaijan. De asemenea, dezvoltăm partea de hypercomputing. Avem un centru de competențe în acest sens, deja s-a terminat partea de mapare a capabilităților și a capacităților de hypercomputing, care sunt baza pe ceea ce va însemnat dezvoltarea, ce spuneam, AI fabric, adică trecerea la un model de tehnologie mai nouă. Avem proiecte pe partea de quantum, avem proiecte împreună cu Ministerul Turismului, Economiei, Antreprenoriatului și Digitalizării pentru a folosi zona de aplicații pe partea de evidență a turiștilor, astfel încât să existe o o bază de date care să poată pune la dispoziția autorităților informații referitoare la totalul turiștilor, români sau străini”, a afirmat Victor Vevera.

Aceste date ar putea fi folosite pentru politici pubice, pentru dezvoltări locale, crearea de noi proiecte, de noi locuri de muncă. În lipsa unor informații clare, autoritățile vor lua măsuri pe baza unor premise care pot fi false, prin urmare este nevoie de date de acest gen.

„De asemenea, în zona de securitate cibernetică, avem un Security Operation Center care oferă servicii de securitate cibernetică atât zonei publice cât și celei private. Fără securitate cibernetică, nu prea mai poți să iei în calcul nimic din ceea ce înseamnă zona digitală și am pornit de la ideea că există suficiente entități, atât private cât și de stat, care nu-și permit un departament propriu, însă pot cumpăra un serviciu cu oameni specializați, sub forma unui abonament, de exemplu. Pe acesta vrem să-l extinem. În plus, a crescut foarte mult capacitatea centrului nostru de pregătire și formare continuă a adulților. A crescut nevoia de  de cursuri de competențe digitale, dar nu numai, noțiuni despre ethical hacking, partea de operare… Pe măsură ce tehnologia va înlocui oamenii în anumite poziții, ei vor trebui să fie din ce în ce mai pregătiți pentru societatea digirală”, a subliniat Victor Vevera.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: