Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, analistul de politică externă Mihai Isac a evidențiat eficiența democrației parlamentare britanice, pe care o consideră un prototip pentru democrațiile occidentale actuale.
„Democrația parlamentară britanică este prototipul democrațiilor actuale din lumea occidentală. Această democrație britanică a influențat și Japonia și alte state nu numai în regiunea europeană. Dar nu trebuie să ne mire dacă ne uităm la istoria britanică pentru că au mai fost astfel de schimbări. Ceea ce vreau să atrag atenția este eficiența britanică. Deja avem un guvern funcțional. Noul ministru al apărării al Marii Britanii s-a dus în Ucraina și a promis consolidarea sprijinului pentru Ucraina. Deci vedem faptul că nu ar permite schimbarea politicii externe a Marii Britanii, indiferent de cine vine la guvernare. Interesele naționale sunt interese naționale! Nu ca unii de la noi care sunt gata să vândă interesele naționale la colțul străzii către cine oferă cel mai mult.” a spus analistul de politică externă.
Isac a observat că partidele principale din Marea Britanie, cum ar fi conservatorii și laburiștii, nu permit apariția curentelor extremiste în mod semnificativ.
„În Marea Britanie, de obicei partidele principale nu permit apariția unor curente extremiste. Desigur, în fiecare partid, cum sunt conservatorii sau laburiștii, sunt anumite segmente de electorat sau de parlamentari care au poziții mai extremiste față de linia partidului. Vedem această intrare a lui Nigel Farage care este una simbolică. Este greu de crezut că partidul său va mai crește. El era extrem de important în momentul în care era în Parlament European și britanicii neparticipând foarte mult la aceste alegeri atunci partidul lui era unul din cele mai bine reprezentante în grupul acela de câteva zeci de europarlamentari britanici. Desigur, Marea Britanie se va confrunta cu o serie de probleme economice, dar acest tsunami Laburist este o confirmare a previziunilor și era doar o problemă cu cât pierd conservatorii.
Vedem această continuitate politică care este o lecție pe care ar trebui să o învețe și alte țări și inclusiv în România. Desigur Marea Britanie are o democrație care într-un fel, mai mult sau mai puțin s-a autoimunizat la un discurs radical.” a declarat Isac.
Analistul a sugerat că noul guvern laburist va încerca să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană, fără a relansa demersuri pentru revenirea în blocul comunitar.
„Au fost niște greșeli făcute de guvernul conservator anterior, de pildă planul de a trimite imigranții în Rwanda plus o serie de decizii care au nemulțumit inclusiv electoratul din Scoția sau din Țara Galilor. Această alternanță la guvernare este o chestie bună, pentru că 14 ani a însemnat un mandat foarte lung. Este de așteptat ca sub noul guvern Laburist să asistăm la o încercare de apropiere de Uniunea Europeană fără a fi lansate demersuri pentru revenirea în Uniunea Europeană.
Actualul premier Laburist a fost un susținător al rămânerii Marii Britanii în blocul comunitar și vom vedea clar încercări de acorduri sau de negociere care să readucă Londrei statutul economic pe care îl avea înaintea Brexitului.
O parte din membrii Parlamentului Britanic, aleși pe locurile Laburiste, sunt persoane care doresc revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Avem, de pildă, electoratul din Scoția care dorește revenirea în cadrul Uniunii Europene. Avem orașe cum sunt Londra sau alte orașe mari care au resimțit în mod direct această ieșire și unde electoratul dorește revenirea în Uniunea Europeană. Este greu de crezut că restul statelor Uniunii Europene ar accepta o revenire așa de ușoară a Marii Britanii. O bună colaborare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie în domeniul economic și în domeniul securității este foarte importantă pentru securitatea întregului continent.” a concluzionat Mihai Isac.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News