VIDEO Viktor Orban s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Mihai Isac: Se vrea instalarea unei păci rusești în Ucraina.

Sursa foto: X

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit luni la Beijing, unde a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping. Aceasta este a treia deplasare surpriză a lui Orban de la preluarea de către Ungaria a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene la începutul lunii iulie, după ce săptămâna trecută liderul maghiar a călătorit în Ucraina şi Rusia, în ceea ce el numește o „misiune de pace”.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, analistul de politică externă Mihai Isac a declarat că vizitele lui Orban din acest turneu sunt o încercare de manipulare a politicii europene, subliniind că prim-ministrul ungar evită să identifice clar statul agresor – Federația Rusă.

„Viktor Orbán a jucat un rol prea mare pentru el. Desigur, respectând cutumele europene, Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția Consiliului Uniunii Europene. El a încercat să se ducă la Moscova și a fost prezentat de presa de limbă rusă și de telegramul rusesc drept Reprezentant al Uniunii Europene. Dar el acolo s-a dus ca reprezentant al Ungariei.

Scopul acestui turneu pe care îl face Viktor Orbán este desigur să testeze capacitatea diplomațiilor occidentale după alegerile europarlamentare.  El a fost și la Kiev să sondeze opinia și înaintea summitului NATO. Am văzut că Federația Rusă a lansat un atac masiv cu rachete, fiind lovit și un spital de copii din centrul Kievului. Asta arată modul în care Federația Rusă vede pacea în Ucraina, iar Orban încearcă să folosească această retorică „pace imediat”  dar fără a spune în mod clar cine este statul agresor, iar practic Orban dorește instalarea unei păci rusești în Ucraina.

Această pace rusească în termenii doriți de Federația Rusă, și anume cedarea tuturor provinciilor solicitate de către Federația Rusă, ceea ce ar însemna și teritorii pe care Federația Rusă încă nu le controlează. Chiar dacă în România noi ne considerăm apărați de statutul de membru al NATO sau de cel al Uniunii Europene, totuși noi suntem în plin război hibrid, este un război care se poartă, vedem în școlile noastre, pe străzile noastre, în bisericile noastre și în familiile noastre. Și vedem și acest vot pentru extrema dreaptă.” a spus Mihai Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: