Viorica Dăncilă, fost premier și președinte PSD, invitată la Puterea Știrilor, a vorbit despre trădările de partid (n.r. PSD), despre motivul reîntoarcerii sale în politică și despre creșterea cheltuielilor în cei 4 ani ai ultimei guvernări, „o cifră de aproape de trei ori mai mare comparativ cu 2019”.
Când am pierdut alegerile prezidențiale, în 2019, după toată trădarea din Partidul Social Democrat de la acel moment, de la atitudinea pe care a avut-o în ceea ce mă privește, am hotărât să ies din viața politică. Am considerat că mi-am făcut datoria față de România și față de români și că nu eu trebuie să spun acest lucru. Cifrele guvernullui pe care l-am condus, modul în care trăiau românii în acea perioadă și cum trăiesc acum vor face diferența.
Dacă România mergea într-o direcție bună, probabil nu mă mai întorceam în politică
Dacă România mergea într-o direcție bună, dacă România avea un program, iar nivelul de trai era ridicat, dacă România trăia pe propria economie, nu pe datorie, probabil nu mă mai întorceam în politică pentru că nu aveam de ce, deoarece lucrurile mergeau în sensul în care își doresc majoritatea românilor.
Determinant, pentru mine, a fost o discuție cu fiul meu: România este într-o situație dificilă, dar tu ce ai făcut?
Ceea ce a fost determinant pentru mine a fost o discuție cu fiul meu, căruia am spus că eu nu mă mai implic în politică.
Iar fiul meu mi-a spus bun, tu nu te mai implici. Sunt mulți care nu se implică. Tu încă ai o voce puternică în politică. Ce le vei spune nepoților tăi peste o perioadă, când te vor întreba tu ce ai făcut? România este într-o situație dificilă, dar tu ce ai făcut? Tu ai luptat sau te-ai implicat ca să nu se ajungă la punctul acesta? Prima dată am zâmbit, iar pe urmă mi-am dat seama că are dreptate, că de fapt, toți ar trebui să ne întrebăm: Noi facem ceva ca să se schimbe lucrurile în România, cel puțin să participăm la vot? Care este arma democratică pe care putem să o folosim și să încercăm să votăm cu inima, să ne fie mai bine familiilor noastre, copiilor, nepoților noștri. Pentru că dacă stăm doar și privim, nu cred că lucrurile se vor rezolva de la sine, mai ales în acest context.
În octombrie 2019, datoria externă a României era de 373 de miliarde de lei. Acum, datoria externă este de 915 miliarde de lei.
În momentul în care am plecat de la guvernare, în octombrie 2019, datoria externă a României era de 373 de miliarde de lei. Am fost singurul premier care a redus cu trei procente datoria externă a României și nu a vândut nimic din ce a aparținut României. Acum, datoria externă este de 915 miliarde de lei.
În ultimii 4 ani au cheltuit de aproape trei ori mai mult decât în 30 de ani de zile
Deci, în 4 ani au cheltuit de aproape trei ori mai mult decât în 30 de ani de zile. Și atunci, vine întrebarea: oare mergem în direcția bună? Oare există predictibilitate, avem un program de guvernare, putem să sperăm că copiii, nepoții noștri o vor duce mai bine? Din păcate, răspunsul este nu.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut cu cinci voturi, toate de la PSD. Marcel Ciolacu m-a asigurat că moțiunea nu va trece
Viorica Dăncilă a explicat în ce a constat trădarea socialiștilor în 2019.
Pornesc de la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă care a trecut cu cinci voturi, toate de la PSD. De aceea eu niciodată nu am acuzat partidele de opoziție pentru că un partid de opoziție și-a făcut datoria, a depus o moțiune de cenzură și a susținut-o. Dar faptul că acea moțiune de cenzură a trecut cu sprijinul unor oameni de stânga este greu de înțeles. Pe de altă parte, cu o zi înainte am primit, am și acum tabelul cu cum va fi votul în plen. Domnul Marcel Ciolacu m-a asigurat că moțiunea nu va trece, de aceea am și spus atunci la presă că nu va trece.
Un alt aspect este legat de faptul că marea majoritate dintre socialii-democrați care au votat atunci moțiunea de cenzură sunt acum pe listele PSD. Victor Ponta, Gabriel Petrea, șeful PSD și-au primit răsplata.
Trădarea a fost între turul unu și turul doi al alegerilor prezidențiale
Mai mult decât atât, trădarea a fost între turul unu și turul doi al alegerilor prezidențiale. Când mă sunau din teritoriu și-mi spuneau: mi s-a spus să dăm afișele jos, să nu mergem la vot, de altfel, lucru confirmat într-un interviu dat de domnul Mihai Tudose, care a spus: am sfătuit colegii să nu meargă la vot, să nu voteze Viorica Dăncilă.
Cutoate aceste lucruri care s-au întâmplat, am obținut 3.500.000 de voturi printr-o campanie făcută câțiva oameni din jurul meu și prin contactul direct cu oamenii. Au spus mulți: cel mai mic scor la alegerile prezidențiale. Păi, să nu uităm că Victor Ponta a candidat atunci împotriva primarului de la Sibiu, nu a împotriva președintelui în funcție, cum am candidat eu. Atât Victor Ponta, cât și acum, Marcel Ciolacu candidează la cea mai înaltă funcție în stat din postura de prim-ministru.
Faptul că am intrat în turul doi a nemulțumit propriul meu partid
Eu deja nu mai eram prim-ministru și aveam foarte multă trădare în partid. Deci, lucrurile au stat total diferit. Am mai auzit în spațiu public, domnule, a ajutat-o PNL-ul sau nu știu cine ca să intre în turul doi. Eu sper ca oamenii când fac astfel de afirmații să aibă argumente solide. Gândiți-vă că domnul Barna a fost în urma mea cu 10 procente. Cine îți de 10 procente, să fim serioși, nimeni nu-ți de 10 procente. Doi, faptul că am intrat în turul doi a nemulțumit propriul meu partid, pentru că în seara când s-a dat rezultatul la primul tur al alegerilor prezidențiale, mulți dintre cei care au trădat, subliniez, au trădat, au venit să-mi ceară demisia, crezând că nu o să intru în turul doi al alegerilor prezidențiale. Dar toate aceste lucruri țin acum de trecut. Eu sper ca să nu se mai întâmple ceea ce mi s-a întâmplat mie și mai sper ca cei care au trădat să vadă și cum este să fi trădat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News