Uniunea Europeană va pune la dispoziția țărilor membre fonduri pentru înarmare, pentru creșterea cheltuielilor de apărare. Ideea aceasta privind apărarea comună nu este nouă, a mai fost dezbătută și în 2009, în perioada primului său mandat de europarlamentar, spune Viorica Dăncilă, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Eu cred că este foarte târziu pentru a face toate aceste lucruri cuprinse în acest plan într-un timp scurt. Ceea ce a explicat Ursula von der Leyen presupune un timp îndelungat pentru că toate aceste măsuri nu pot fi luate de astăzi pe mâine”, a afirmat fostul prim-ministru.
O veste bună în acest sens este faptul că viitoarele creșteri de cheltuieli pentru apărare nu vor fi luate în calcul în stabilirea deficitului. Pe de altă parte însă, se întreabă aceasta, de unde vor veni cele 800 de miliarde de lei? În ce privește România, aceasta are deja împrumuturi foarte mari, în ultimii cinci ani contractând mai mult decât în cei 30 de ani din 1990 încoace.
„Vedem că deja sunt dificultăți foarte mari și România împrumută la dobânzi foarte mari. De unde va lua România acești bani pentru a crește coeficientul alocat înarmării? Unii spun că vor veni de la politica de coeziune iar acest lucru va afecta în mod direct România și țările care nu sunt dezvoltate precum Germania, Franța, Italia și care au alocări pe fondul de coeziune”, a adăugat Viorica Dăncilă.
O altă parte din viitoarele sume destinate înarmării va veni din PNRR, lucru care va duce la pierderea banilor, întrucât noi nu am fost în stare să luăm fondurile din granturi. În plus, observă invitata, la nivel european se vorbește numai despre război, niciun cuvânt despre pace.
„Eu cred că este momentul unei poziții dominate de înțelepciune, de echilibru, de consens, iar acest război între Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, BRICS, China, nu aduc un plus în această situație foarte complicată, atât în plan intern cât și în plan extern. Eu consider că trebuie să se așeze toți la masă și să ia cea mai bună decizie pentru a aduce înțelegere între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Pentru că în momentul în care Statele Unite vorbesc despre pace, eu accept acest lucru, chiar mă bucur de acest lucru. Pentru că atunci când este pace în Ucraina, pericolul pentru România este mult mai mic. Și bineînțeles mă gândesc la țara mea. Pe de altă parte mă gândesc… la toate familiile din Ucraina care au trăit până acum cu frica războiului, de toate familiile care și-au pierdut membrii ai familiei, care nu știu ce le aduce ziua de mâine. Deci eu cred că trebuie negociat acest plan de pace și că domnul Zelenski trebuie să pună interesele poporului ucrainean mai presus de orgoliul personal, de propria persoană,” a subliniat Viorica Dăncilă.
Aceasta consideră că este o decizie bună aceea de a avea dotarea necesară pentru a asigura apărarea, dar este nevoie de timp, ținând cont de felul cum funcționează instituțiile, cele naționale și cele de la Bruxelles.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News