VIDEO Virgil Bălăceanu: Armata nu are cadru legal pentru nimicirea dronelor care intră în spațiul aerian al țării

Armata Română nu poate doborî dronele care intră neautorizat în spațiul aerian al țării, prin urmare nici  pe cele rusești, spune Virgil Bălăceanu, general în rezervă.

„Pericolul aici este relativ, întrucât aceste drone nu sunt destinate unor obiective din România. Poate să fie o greșeală tehnică, poate să fie o provocare, poate să fie o manevră de înșelare a apărării antieriene a ucrainienilor. Problema apare în cazul dronelor lovite, aflate în derivă. O dronă lovită în aripă cu focul mitralierelor antiaeriene cu care se apără ucrainienii la porturile dunărene nu mai respectă traiectoria, are o traiectorie dezordonată, ajunge în spațiul aerian al României, cade în punctul de impact și se produce explozia. Drona în derivă are 30-50 de de kilograme de explozibil la bord. Dacă zona de impact este o zonă locuită, mai ales dens locuită și am avut drone în derivă care au intrat pe teritoriul României cu adâncime de 23 de km, vom avea victime umane, răniți, răniți grav sau chiar decese”, a afirmat generalul în rezervă invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

În acest caz, adaugă Virgil Bălăceanu, este nevoie de amendarea unui pachet de legi, astfel încât armata să-și îndeplinească misiunea de nimicire, inclusiv a dronelor în derivă, sau a altor obiecte zburătoare, rachete care ajung în spațiul aerian al României în mod neautorizat. În ce privește posibilitatea ca legile amendate să intre în procedura de aprobare în circuit internațional, apoi să fie trimise în Parlament în plină campanie electorală, este puțin probabil, este de părere generalul în rezervă.

„Cred că vor rămâne cu legea de pregătire a populației pentru apărare, care introduce serviciul soldatului voluntar în termen pentru anul viitor. Spun acest lucru pentru că trebuie să conștientizăm. Dacă nu refacem rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului în următorii 4-5 ani vom fi obligați să reintroducem serviciul militar obligatoriu. (…)  Revenind la problema dronelor, legea ar trebui schimbată. E vorba de legea 257 privind intrarea neautorizată a aeronavelor în spațiul aerian al României, legea 211 cu regimul armelor și munițiilor, legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării. Poate să fie nevoie ca și alte legi să fie modificate. Vorbim de pachetul de legi necesare care să permită Armatei României să combată dronele de toate tipurile, astfel încât viața cetățenilor să fie să fie apărată”, a subliniat generalul în rezervă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: