Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că partidul său va iniția un proiect de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, aceasta fiind considerată o prioritate.
„De o rescriere totală a hărții administrative a României depinde conceperea bugetului, și, indiferent de cât de multe ajustări vom face noi, acesta trebuie să pornească de acolo, de la talpă, pentru că vă dau câteva exemple. Da, avem comune cu 200 de locuitori. Dintre aceștia, la alegeri votează cam 100-110. Tot aparatul primăriei este alcătuit din locuitori ai comunei. Toți sunt cumva, într-un fel sau altul, rude, iar astfel de lucruri trebuie să fie oprite. Bugetele ar trebui să fie făcute pe comunități mai mari, astfel încât să putem să coordonăm foarte bine din punct de vedere administrativ”, a explicat Vlad Pufu, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Datele demografice au suferit modificări, iar România nu mai arată ca în anii 60, când a fost desenată harta administrativă după care funcționăm încă, a explicat liberalul. Accesarea fondurilor europene, pe de altă parte, ne condiționează de gândirea unor proiecte cu bugete mari, nu fărâmițate între primării mici.
„Ca să avem acces la bugete foarte mari pentru investiții, de infrastructură, trebuie să avem comunități mari și atunci și asta este o obligație și aici este o măsură de luat. Deci, una peste alta, trebuie pornită neapărat această reformă administrativă. România nu mai poate funcționa fără o reformă serioasă administrativă, pentru că până la urmă vă spun că și reforma aceea parlamentară, cu 300 de parlamentari, trebuie să plece tot de la reprezentativitatea în teritoriu pe care trebuie acum să o evaluăm”, a subliniat vicepreședintele PNL Buzău.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News