VIDEO Vladimir Ionaș: „Cu oricine ar ajunge George Simion în turul doi, celălalt candidat ar putea sărbători momentul”

Cui servește scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale? Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că această decizie ar putea ajuta pe social-democrați. 

Sociologul Vladimir Ionaș, invitat la Puterea Știrilor a explicat situația punctând că electoratul Dianei Șoșoacă nu ar reveni lui George Simion deoarece Simion și AUR nu reprezintă voința alegătorilor Dianei Șoșoacă.

Marea majoritate a electoratului doamnei Șoșoacă nu ar migra către domnul Simion și nu l-ar propulsa pe domnul Simion deoarece  diferențele dintre doamna Șoșoacă și domnul Simion sunt uriașe. Doamna Șoșoacă l-a atacat constant pe domnul Simion, l-a numint trădător al cauzei suveraniste. Iar cea mai mare parte a electoratului doamnei Șoșoacă are o afinitate uriașă, extrem de ridicată pentru Diana Șoșoacă. Și atunci cred că îi va fi foarte greu domnului Simion să convingă acest electorat să vină către el.

Despre unde ar putea să meargă voturile Dianei Șoșoacă și dacă acestea ar putea fi decisive în turul doi al alegerilor prezidențiale, Vladimir Ionaș spune:

Depinde foarte mult de numele celor care vor ajunge în turul doi, pentru că doamna Șoșoacă reprezintă un electorat care are o anumită viziune referitoare la modul în care România ar trebui să se auto-reprezinte pe plan internațional, legat de relațiile cu țările din vecinătate și nu numai. Tot electoratul acela radical, extremist care este anti-UE s-a dus către doamna Șosoacă. În momentul acesta mie mi-e foarte greu să identific un candidat în lista pentru algerile prezidențiale care să îi poată reprezenta pe aceștia și către care aceștia să migreze în majoritate. Evident că există candidați care vor rupe o parte mai mică, cum ar fi doamna Lasconi, pentru că din anumite puncte de vedere, pe anumite valori și principii, reprezintă pe unii dintre ei. Poate chiar și domnul Simion are un procent, dar e extrem de mic. Domnul Ciucă ar putea rupte o parte din electoratul acesta dacă își va modela puțin discursul în anumite momente pe anumite teme astfel încât să le facă pe plac. Dar mă îndoiesc că există un candidat care să poată lua o parte mare.

Dacă George Simion ar intra cu Marcel Ciolacu în turul doi al prezidențialelor, acesta din urmă ar putea deja fi numit președintele României?

Cu orice candidat ar ajunge domnul Simion în turul doi, celălalt candidat ar putea sărbători acel moment. Deci nu e o surpriză. (…). Pe de altă parte, mie mi se pare că e și un risc foarte mare, pentru că în momentul de față s-a creat acea emoție în societate de care PSD-ul, nu avea nevoie. De aceea, eu nu știu dacă cineva a calculat cu adevărat această decizie a CCR. Eu consider că și-au asumat un risc extrem de mare.

Dan Nica a afirmat pe Facebook că Diana Șoșoacă se va retrage. Eurodeputatul PSD susține că a aflat la Bruxelles, de la cei din cercul Dianei Șoșoacă, că aceasta a luat decizia de a nu mai candida în contextul negocierilor cu George Simion pentru sprijinul candidaturii sale la președinție.

 Pare o coincidență mult prea mare ca să fie doar o coincidență. Domnul Nica trebuie să explice foarte clar de ce a făcut acea afirmație și cum a ajuns să se adeverească la câteva zile distanță și evident că poate fi folosită de partidele care sunt împotriva Partidului Social Democrat. Această declarație va fi cu siguranță rostogolită foarte mult timp și va fi folosită pentru câștiguri electorale. Repet, domnul Nica trebuie să clarifice ce a vrut să spună, dar mult mai clar decât a făcut-o pe pagina de Facebook…dacă a auzită la Bruxelles că Diana Șoșoacă se va retrage.

Doar că repet, nu s-a întâmplat să se retragă, ci să-i fie retrasă candidatura. Doamna Șosoacă avea nevoie de această candidatură pentru a-și duce partidul în Parlament. Fără o candidatură, partidul nu există și atunci nu văd de ce s-ar fi retras. Ar fi fost o strategie extrem de de proastă.

Deci, cel mai mult are de pierdut în momentul acesta Partidul Social Democrat, pentru că se supune unui risc. De fapt, a luat naștere un subiect care poate crea o emoție. Partidul Social Democrat a fugit de acest lucru în ultima perioadă. A încercat să arate că este un altfel de partid și acuma, iată, a venit acest moment care le creează o problemă și pe care trebuie să o gestioneze extrem de atent pentru a nu se rostogoli”, a conchis politologul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: