Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, și-a lansat site-ul nicolaeciuca.ro, în care anunță că în iunie va publica lucrarea „Un ostaș în slujba țării”, o carte despre „tranziția de la om de armată la om politic, despre viața din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului”, după cum se arată în prezentarea acesteia.
Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Vladimir Ionaș, director Avangarde, a comentat speculațiile presei legate de comparația cu publicarea cărții lui Sebastian Burduja, urmată apoi de anunțul candidaturii sale la Primărie.
„Evident că duce pe toată lumea cu gândul la un astfel de moment, astfel încât domnul Ciucă să-și lanseze candidatura la alegerile prezidențiale. Acum vom vedea dacă se va și întâmpla în acel moment acest lucru. Probabil si-a ales luna iunie, tocmai pentru a trece acel moment al alegerilor locale și cel al celor europarlamentare, pentru a putea identifica exact care este scorul partidului și care este scorul alianței. Probabil vor mai urma și niște ședințe, niște etape de negociere între cele două partide care formează alianța, dar din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Personal, cred că atât Partidul Social Democrat, cât și Partidul Național Liberal vor avea candidați la alegerile prezidențiale. Cum știm, după cutuma care s-a respectat în ultimii 30 de ani, președintele partidului, în cazul ambelor partide, este cel care candidează pentru această funcție, deci au toate atuurile, are toate aturile, să spunem, domnul Ciucă să se lanseze în această cursă. Acum vom vedea dacă acesta este momentul cu lansarea de carte sau va fi un cu totul alt moment”, a afirmat sociologul.
Legat de posibilitatea ca, totuși, cele două partide să decidă numirea unui candidat comun la prezidențiale, directorul Avangarde spune că acest lucru a fost posibil până la un moment dat, când ambele formațiuni au înțeles că le va fi foarte greu să-și convingă electoratul să voteze un singur nume.
„Să nu uităm de desemnarea doamnei Ramona Chiriac pe prima poziție la alegerile europarlamentare, apoi de aceea a domnului Cârstoiu. Niciuna dintre cele două încercări nu s-a sfârșit bine și atunci cred că e dificil pentru liderii celor partide să mai vină în fața electoratului cu o astfel de solicitare, să susțină împreună un candidat unic, pentru că orice candidat ar fi nominalizat, în percepția publică va fi mai degrabă apropiat de un partid sau de altul și atunci va fi foarte greu pentru celălalt partid să își convingă electoratul să îi acorde votul. Deci cred că, cel puțin, mai mult, cu siguranță în primul tur va avea fiecare partid candidatul său, ulterior rămânând să urmărească ce se întâmplă, cine ajunge în turul doi și dacă este cazul, să aibă loc tot felul de alianțe, dar pentru primul tur mă îndoiesc că mai există astăzi posibilitatea să existe un singur candidat”.
În ce privește ponderea pe care o va avea scorul obținut de PNL la alegerile din 9 iunie asupra următoarei runde de alegeri, în condițiile în care lideri ai partidului, cum ar fi Lucian Bode, au declarat recent că formațiunea trebuie să dea și viitorul președinte și următorul guvern, sociologul explică:
„Acestea vor cântări foarte mult. Tocmai de aceea, spuneam, toate partidele așteaptă în momentul 9 iunie, 10 iunie, de fapt, să poată face o analiză să vadă dacă și-au îndeplinit obiectivele, ce au reușit să obțină în plus sau în minus față de ceea ce stabiliseră și ulterior se va începe strategia special pentru alegerile prezidențiale, pentru că probabil cel mai puțin importante alegeri de anul ăsta, nu numai pentru partide, dar și pentru public, pentru electorat, vor fi cele parlamentare, care vor veni după alegerile prezidențiale și vor fi un fel de rezultat al alegerilor prezidențiale. Cine va reuși să câștige alegerile prezidențiale va avea un scor extrem de bun și la alegerile parlamentare. Și atunci, evident, că prioritatea tuturor partidelor va fi reprezentată de alegerile prezidențiale. Probabil pe 10 iunie putem să avem o imagine, chiar dacă nu cu mesaje oficiale din partea candidaților.”
Legat de posibilitatea ca partidul care va da primarul capitalei să ofere o imagine mai clară asupra celui care va impune viitorul președinte, Vladimir Ionaș este de părere că lucrurie stau cu totul altfel.
„Din punctul meu de vedere, Primăria Capitalei nu are însemnătate atât de mare în alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare. Știu că se dă foarte multă importanță modelului Traian Băsescu. Din punctul meu de vedere, acest scenariu va fi repetat abia când vom mai avea un alt om politic care să fie ca Băsescu. În momentul de față nu există un astfel de om politic și atunci mi se pare imposibil de repetat acel scenariu cu persoana care va câștiga alegerile la Primăria Capitalei, respectiv să folosească aceste alegeri ca pe o rampă de lansare pentru cele prezidențiale”, a subliniat directorul Avangarde.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News