UPDATE 20:55 Zelenski urma să ţină un discurs la Institutul Hudson în cursul zilei, dar nu e clar dacă se va mai respecta programul vizitei, după ce întâlnirea de la Casa Albă s-a transformat într-un dezastru.
Zelenski este aşteptat duminică la Londra pentru discuţii cu liderii europeni.
Între timp, premierul Poloniei, Donald Tusk, a transmis un prim mesaj de solidaritate faţă de Zelenski. „Dragă preşedinte Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteţi singuri”, a scris Tusk pe reţelele sociale.
Dear @ZelenskyyUa, dear Ukrainian friends, you are not alone.
— Donald Tusk (@donaldtusk) February 28, 2025
UPDATE 20:43 Liderul de la Kiev a părăsit Casa Albă fără să mai fie condus. Jurnaliștii prezenți la fața locului au relatat că odată intrat în mașină a vorbit imediat la telefon.
UPDATE 20:27 Președintele Volodimir Zelenski a plecat fără să semneze acordul pentru care s-a dus în SUA, în urma dialogului tensionat cu Donald Trump!
„Am avut astăzi o întâlnire foarte semnificativă la Casa Albă. S-au aflat multe lucruri care nu ar putea fi înțelese fără discuții sub un asemenea foc și presiune.
Este uimitor ce apare în urma emoțiilor. Am stabilit că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, deoarece el consideră că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri.
Eu nu vreau avantaje, vreau PACE. El nu a respectat Statele Unite ale Americii în Biroul Oval. Se poate întoarce când va fi pregătit pentru Pace„, a anunțat Trump pe contul său.
Trump, către Zelenski: Nu ești tu în situația să ne spui cum să ne simțim
Actualizare 20:10 Volodimir Zelenski l-a întrebat pe vicepreședintele SUA, JD Vance, dacă a fost în Ucraina pentru a vedea „care sunt problemele” cu care se confruntă ucrainenii.
JD Vance i-a răspuns că „a citit despre ele” și că le cunoaște.
Președintele ucrainean a spus apoi că SUA vor simți, în cele din urmă, consecințele războiului.

Știrea inițială
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns vineri, la Casa Albă, cu o întârziere de circa jumătate de oră față de ora la care fusese anunțat, 18:00, ora României. Zelenski a fost așteptat și întâmpinat de președintele SUA, Donald Trump.
Zelenski a coborât dintr-un SUV negru care a oprit chiar în faţa intrării în Aripa de Vest. Cei doi şi-au strâns mâinile și au rămas pentru câteva zeci de secunde în fața fotoreporterilor.
Potrivit BBC, chiar înainte ca cei doi lideri să intre în Aripa de Vest, preşedintele american a părut să le spună reporterilor că „este îmbrăcat elegant”, referindu-se la Zelenski, care era în obişnuita sa ţinută pe care o poartă de la începutul războiului şi care, de la începutul acestui an nu mai este kaki, ci de culoare neagră.
Înainte ca preşedintele Zelenski să ajungă la Casa Albă, preşedintele Trump – care a aşteptat puţin afară înainte de a-şi întâmpina omologul ucrainean – a fost întrebat de un reporter dacă simte că va fi o întâlnire bună. Trump nu a răspuns prin cuvinte, dar a arătat în schimb cu degetul mare în sus.
AFP și Reuters observă că Donald Trump şi-a atenuat considerabil comentariile critice cu privire la Volodimir Zelenski în ultimele zile, miza vizitei de astăzi depășind cu mult acordul pe resursele strategice pe care îl vor semna.
Acordul-cadru în cauză se referă la accesul SUA la resursele subsolului ucrainean, cerut de Donald Trump drept compensaţie pentru ajutorul militar şi financiar acordat în ultimii trei ani de Statele Unite.
Totuși, acordul nu satisface cererile iniţiale ale preşedintelui american, care dorea să vadă menţionată o valoare de 500 de miliarde de dolari, însă aceasta nu a fost inclusă în textul final. Acordul instituie un fond comun de investiţii pentru metale, hidrocarburi şi investiţii.
Acordul nu numeşte activele în cauză, dar precizează că acestea ar include zăcăminte de minerale, petrol, gaze naturale şi alte materiale extractibile, precum şi alte infrastructuri, cum ar fi terminale GNL şi porturi.
De cealaltă parte, textul nu include nici garanţii de securitate ferme şi rapide pentru Ucraina, aşa cum îşi dorea Kievul.
„Dar ideea este că, printr-o investiţie comună în resursele ţării, Statele Unite vor rămâne implicate în securitate şi stabilitate”, subliniază Gracelin Baskaran şi Meredith Schwartz într-o analiză a Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Donald Trump însuşi a declarat joi că acordul va funcţiona ca un fel de „plasă de siguranţă”. „Nu cred că cineva va căuta probleme dacă noi suntem prezenţi în Ucraina cu o mulţime de lucrători” pentru a extrage minerale, a adăugat preşedintele american.
Acordul oferă Washingtonului dreptul de a recupera o parte din costurile de miliarde de dolari pentru armamentul american furnizat Kievului, prin intermediul unui fond de investiţii pentru reconstrucţie legat de vânzarea mineralelor de pământuri rare ale Ucrainei. Însă un raport al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale a constatat anul trecut că aproximativ două treimi din banii alocaţi de Congres pentru Ucraina au fost cheltuiţi în Statele Unite.
Se estimează că Ucraina deţine aproximativ 5% din resursele minerale ale lumii, însă resursele râvnite de Donald Trump sunt în cea mai mare parte neexploatate, dificil de extras sau se află de facto sub control rusesc, deoarece sunt situate în teritorii ocupate.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News