Skip to content
Societate

VIDEO Vulcanul La Soufrière din insula caraibiană Saint Vincent a erupt violent. Mii de persoane au fost evacuate

Captură Foto

Vulcanul La Soufrière din insula caraibiană Saint Vincent a erupt prima dată vineri, împrăştiind nori groşi de cenuşă până la 8 kilometri înălţime, au anunţat serviciile de gestionare a urgenţelor care au lasnat alertă în această insulă de 100.000 de locuitori, relatează AFP, conform News.ro.

După erupţia violentă, prima în patru decenii, autorităţile au impus evacuarea de urgenţă şi pe fondul panicii a mii de locuitori din acest teritoriu din Antilele Mici.

Autoritatea de gestionare a urgenţelor a precizat că ploaia de cenuşă care cade pe insulă pune în pericol viaţa oamenilor, aşa că evacuările au fost întrerupte din cauza lipsei de vizibilitate.

Căderile de cenuşă au fost observate până în sudul insulei şi pe aeroportul internaţional Argyle, închis timp de o oră după erupţie.

„O dată ce o explozie are loc, altele posibile ar urma să se producă”, a afirmat dimineaţă Centrul de cercetări seismice de la Universitatea West Indies din Trinidad şi Tobago, alt arhipelag din Antile, avertizând că „erupţia ar dura probabil mai multe zile sau chiar săptămâni”.

La Soufrière – a nu se confunda cu Grande Soufrière din Guadelupa – nu a mai cunoscut o erupţie din 1979. Cea mai importantă şi cea mai devastatoare s-a produs în 1902 şi a provocat moartea a 1.000 de persoane.

Ameninţarea unei iminente erupţii vulcanice a impus un ordin de evacuare de urgenţă pentru mii de locuitori. 16.000 dintre ei locuiesc în zonele „roşii” cele mai expuse.

Vineri, „mare parte din locuitorii din zonele roşii din Saint-Vincent-et-les-Grenadines au fost evacuaţi”, potrivit Agenţia Caraibelor pentru gestionarea dezastrelor de urgenţă (CDEMA).

Mai mult de 2.300 de persoane s-au refugiat în 62 de adăposturi de urgenţă şi sunt în prezent depistate şi vaccinate contra Covid-19 de Ministerul Sănătăţii, a precizat CDEMA.

„Zonele sigure în care oamenii au fost evacuaţi sunt de la North Union la Kingstown, şi pe partea Windward a insulei, de la Barrouallie la Kingstown pe partea Leeward şi în insulele Grenadine”.

La Soufrière este tot mai activ din luna noiembrie. Cel mai recent a erupt în aprilie 1979, când nu au fost înregistrate victime, populaţia fiind evacuată.

Fostă colonie britanică, arhipelagul Saint Vincent şi Grenadine este format dintr-o insulă principală, Saint Vincent, flancată la sud de cele 31  insule Grenadine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *