VIDEO Ziua alegerilor. Sociologul Darie Cristea: „S-ar putea ca românii să fi prins gust pentru europarlamentare”

Sursă foto: Pinterest

Primele impresii despre prezența la urne, duminică, 9 iunie, pentru alegerile locale și europarlamentare, comentate de sociologul Darie Cristea, invitatul Marinelei Angheluș, în emisiunea Puterea Știrilor.

„Dacă îmi aduc aminte bine, în 2019 am avut la nivel național cu puțin peste 40%, prezența la alegeri locale. Acum, ce avem pentru alegerile locale nu este neapărat ceva spectaculos, dar este bine, în mod evident.

Astăzi ne îndreptăm spre un scor de prezență mult mai bun, dar cred că totul poate fi citit și în contextul acesta, în care avem două tipuri de alegeri în același timp. Surpriza e totuși, la europarlamentare și surpriza a fost mai mare, poate, în 2019 decât astăzi, când am avut ceva de genul 51% prezența la europarlamentare, în contextul în care europarlamentarele erau alegeri singure, nu erau însoțite de altceva care ar fi putut să genereze un un interes deosebit în mobilizare electoratului.

O spun în sensul în care, de exemplu, astăzi, probabil că la nivel local, în mediul rural e un interes crescut al celor care știu că au număr mare de simpatizanți, să stimuleze lumea să vină la vot și atunci vor vota și la europarlamentare.

Și mergând mai în urmă, în 2009 am avut niște scoruri undeva la o prezență în jur de de 30% și deodată, de la acel 30% pe care l-am avut trei alegeri la rând, am ajuns în 2019 la acel fabolus 51%.

Dacă te uiți pe sondajele de opinie, o schemă prin care creșterea prezenței la vot, avantaja sau dezavantaja anumite partide. crea o relație clară între prezență și și distribuția voturilor. Să vedem ce se întâmplă astăzi, e clar că vom avea prezență mai bună decât în anii anteriori”.

S-ar putea ca românii să fi prins gust pentru europarlamentare

“Eu cred că principala explicație este legată de această comasare cu europarlamentarele și de care au beneficiat, ca prezența, ambele tipuri de alegeri. Sigur, am putea spune că probabil europarlamentarele au avut mai mult de câștigat, dar uitându-ne la 2019, s-ar putea totuși ca românii să fi prins și un tip de gust pentru europarlamentare. Acum, și în 2019, și în 2014 era o întreagă fierbere în societate românească, și la nivel de politică internă și pentru că încercam să ne propulsăm în Uniunea Europeană. Sigur, nu era un context atât de tulbure ca astăzi”, spune Darie Cristea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: