Skip to content
Politică

Videoconferință între Klaus Iohannis și liderii europeni pentru pregătirea reuniunii Consiliului European

presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, discută marți în sistem de videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie, eveniment la care liderii UE vor discuta de la distanță despre situația actuală a pandemiei de COVID-19, pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, securitate și apărare, precum și despre relația cu vecinătatea publică.

La 25 și 26 februarie, membrii Consiliului European se vor reuni prin videoconferință pentru a discuta despre situația actuală a pandemiei de COVID-19, pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, securitate și apărare, precum și despre relațiile cu vecinătatea sudică”, a anunțat Consiliul European printr-un comunicat de presă.

În ceea ce privește criza sanitară COVID-19 și efectele sale, liderii UE vor face un bilanț al situației epidemiologice.

Ei vor continua să depună eforturi pentru a coordona răspunsul la pandemie, „punând accentul în special pe autorizarea, producția și distribuirea vaccinurilor, precum și pe circulația persoanelor”, potrivit Consiliului European.

Printre altele, oficialii „vor desfășura un prim schimb de opinii cu privire la lecțiile învățate până în prezent pe parcursul pandemiei, în vederea consolidării rezilienței UE la amenințările la adresa sănătății”.

Totodată, „vor discuta, de asemenea, despre modalitățile de consolidare a solidarității internaționale și a viitoarei cooperări internaționale în domeniul sănătății”.

Liderii UE vor desfășura strategică o dezbatere privind politica europeană de securitate și apărare, context în care, conform Consiliului European, se vor axa pe:

-consolidarea politicii de securitate și apărare a UE;

-creșterea capacității UE de a acționa în mod autonom și de a-și promova valorile și interesele strategice pe scena mondială;

-dezvoltarea parteneriatelor UE în materie de securitate și apărare, în special cu NATO;

În plus, membrii Consiliului European vor purta și o discuție strategică privind relațiile UE cu vecinătatea sudică.

„În decembrie 2020, Consiliul European a adoptat concluzii privind acest parteneriat. Liderii au subliniat că o vecinătate sudică democratică, mai stabilă, mai verde și mai prosperă constituie o prioritate strategică pentru UE”, a amintit Consiliul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *