Skip to content
Politică

VIDEO+FOTO Ferma secretă de 1 milion de euro a ministrului Costel Alexe: Șeful PNL Iași refuză să spună de unde a avut banii

Inquam Photos / Octav Ganea

Domeniul ministrului Costel Alexe se întinde pe aproape 4 hectare de teren și cuprinde circa 1.500 mp de clădiri reabilitate și multe amenajări conexe – cuști imense pentru păsări exotice, grajduri pentru cai și ponei, locuri de joacă, o viitoare piscină, cort pentru nunți. Este vorba de sute de mii de euro pe care ministrul Mediului nu+i poate ustifica, potrivit jurnaliştilor de la REPORTER DE IASI.

În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor.

Conform sursei citate, ministrul liberal are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor. Costel Alexe n-a declarat niciun credit, iar veniturile familiei sale sunt de 40.000 de euro/an. Șeful PNL Iași refuză să explice ieșenilor de unde a avut bani, deși le cere votul.

La 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni, liberalul Alexe, prin firma soției, deține un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 mp suprafață construită la sol. Cu conac, grajd, saivan și fânar.

În 2015, Corporex, cu unic asociat Raluca Alexe, a cumpărat întregul complex de la Construcții Hidrotehnice (CH) SA în schimbul a doar 42.000 de euro. Cât un apartament cu două camere în Tătărași. CH a fost controlată de deputatul PNL Mihai Lupu, din Constanța, și apoi de către fiica sa. Astfel a ajuns pontul la Costel Alexe, tot parlamentar PNL. Construcții Hidrotehnice a avut contracte de zeci de milioane de lei cu Direcția Regională Iași a Apelor Române.

„Nu vă răspund la nicio întrebare. Plecați”, a spus, arogant, Mihai Alexe, unul dintre frații ministrului. Acum, întreaga proprietate e în plin proces de modernizare, investiția fiind de câteva sute de mii de euro. Ministrul Alexe a refuzat să răspundă la întrebările legate de sursele de finanțare. Refuzul lui Costel Alexe de a oferi explicații este o formă de sfidare a ieșenilor, cărora, altfel, le cere votul.

Care este sursa banilor, domnule ministru?

Acest domeniu imobiliar a fost cumpărat prin firma Corporex a Ralucăi Alexe, soția liderului PNL Iași. Cu numai 42.000 de euro. Un chilipir. Proprietatea are patru numere cadastrale, dar a fost achiziționată în urma unei singure tranzacții din 20 octombrie 2015.

Se află amplasată la doar câteva sute de metri de granița dintre România și Republica Moldova. La 400 de metri de curtea lui Alexe trece râul Prut, între cele două fiind o pădurice.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe, la Corporex nu există indicatori din bilanț pentru anii 2018-2019. Cele mai recente date disponibile sunt aferente anului 2017: cifră de afaceri netă de 96.000 lei și profit net de doar 448 lei. Firmă cu doi angajați. Obiectul de activitate: consultanță.

În 2016, doar un pic mai bine. Cifră de afaceri de 128.333 lei cu un profit de 2.297 lei. În 2015, anul tranzacției de la Sculeni, Corporex a înregistrat o cifră de afaceri de 580.623 lei și un profit de 56.492 lei, adică de vreo 12.000 de euro.

Un grajd transformat în spații de cazare

Prin cea mai amplă modernizare a trecut grajdul de 932 mp. În februarie 2018, acesta adăpostea doar două vaci, după ce, cu un an înainte, Corporex obținuse de la Consiliul Judeean un certificat de urbanism în vederea înființării unei ferme de vaci.

Acum fostul grajd, modern amenajat, poate funcționa ca sediu de firmă, spațiu de producție sau unitate de cazare. Nici Costel Alexe, președintele PNL Iași, nici fratele acestuia, Mihai Alexe, aflat pe proprietate, nu au vrut să spună care va fi destinația clădirilor și nici care este sursa de finanțare.

Singura referință disponibilă online este cea referitoare la acceptul primit de Mobilis Ideas, societate a fraților Florin și Mihai Alexe, la o finanțare de 40.000 de euro prin intermediul Start Up Nation, în 2019. Suma respectivă nu poate justifica, sub nicio formă, amenajările de amploare care se fac pe respectiva proprietate.

Potrivit sursei citate, la fostul grajd a fost stabilit sediul sociale pentru mai multe firme: Mobilis Ideas a fraților Mihai și Florin Alexe. Apoi, Arca Broderie având-o drept unic asociat pe Elena Costin, soacra ministrului, dar și, de anul trecut, Domeniul Arca.

Aceasta are ca obiect activități suport pentru interpretare artistică (spectacole). Unic acționar este Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, administrator fiind, pentru o perioadă, Ștefan Andrei Cazacu, consilier la același minister. Adică, șef și subaltern la Mediu, parteneri de business la Sculeni, umăr la umăr. Ulterior, Cazacu a părăsit poziția de administrator al firmei pe care a preluat-o Raluca, soția ministrului.

Grajdul ministrului Alexe, incubator de afaceri

Acestea sunt firmele care figurează cu sediul social pe proprietate din Sculeni, mai exact în fostul grajd:

1) Viber Agency, biroul 1, din 2017, asociat Elena Livia Bibire

2) Mobilis Ideas, biroul 2, din 2017, fabricare mobilă, asociați

3) Arca Broderie, biroul 3, din 2019, fabricarea altor articole textile, asociat Elena Costin, soacra ministrului

4) Concept Art Event, biroul 4, din 2017, activități ale agențiilor de știri – Maria Simona Cuciureanu

5) Domeniul Arca, biroul 5, din 2019, activități suport pentru interpretare artistică (spectacole) – Raluca Alexe – 100%, Ștefan Andrei Cazacu fiind, o perioadă, administratorul firmei. Cazacu a fost angajat la Ministerul Mediului la sfârșitul anului 2019, în funcția de consilier. Înainte a fost consilier la cabinetul de deputat al lui Costel Alexe. Unul dintre oamenii de casă ai ministrului

6) Royal Concept, biroul 7, din 2019, obiect de activitate restaurante, asociat Elena Livia Bibire (50%) cu Cătălin Andrei Tudosă (50%), soți

Toți cei patru frați Alexe (Costel – ministrul Mediului, Florin, Mihai și Adina) au prins concesiune, 500 mp fiecare, pe malul lacului Aroneanu, comună condusă de un primar penelist. Prețul concesiunii: 1 euro pe metru pătrat/an.

Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, a derulat mai multe contracte, în ultimii ani, cu Primăria Aroneanu. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au contabilizat, în 2019 și 2020, contracte de peste 46.000 de lei. Mihai și Florin Alexe au vilele aproape de finalizare, sora Adina abia a demarat lucrările, doar ministrul Alexe nu a început. Potrivit declarației de avere, Costel Alexe și soția sa dețin trei apartamente în Iași.

3 comentarii la “VIDEO+FOTO Ferma secretă de 1 milion de euro a ministrului Costel Alexe: Șeful PNL Iași refuză să spună de unde a avut banii

  1. Un alt tip de hoț sau o altă Marie cu altă pălărie, ce să mai înfierăm pe cei de la PSD, că nici cu PNL-ul nu mie rușine într-un cuvânt se fură totul vorba proverbului: „pleacă ai voștri, vin ai noștri, iar noi stăm în cur ca proști”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *