Skip to content
Politică

VIDEO+FOTO. Florin Cîțu este noul preşedinte al PNL. Ludovic Orban îşi recunoaşte înfrângerea şi rupe legăturile cu Klaus Iohannis

captura video

UPDATE 18.40

Ludovic Orban şi-a recunoscut înfrângerea în cursa pentru şefia PNL, felicitându-l pe Florin Cîţu. Orban a anunţat că luni îşi va depune demisia de la conducerea Camerei Deputaţilor, afirmând că nu va întrerupe orice legătură cu şeful statului: „Vreau să vă anunţ că, din acest moment, între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există nici un parteneriat„.

UDPATE 18.35

Premierul Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, el având aproximativ 1.000 de voturi în faţa lui Ludovic Orban, rezultatul fiind anuţat oficial de către Teodor Stolojan. ”De astăzi, suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostrul, PSD”, a declarat Cîţu după aflarea rezultatului votului, invitându-şi echipa pe scenă.

UPDATE 18.24

Premierul Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru șefia PNL, în cadrul Congresului desfășurat la Romexpo, cu 60,2% din numărul voturilor valabil exprimate. Florin Cîțu l-a învins în această cursă pe Ludovic Orban, cel care a deținut funcția de președinte al PNL timp de 4 ani.

Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi, iar Ludovic Orban 1.898 de voturi. S-au înregistrat şi 72 de voturi nule.

UPDATE 18.10

Dezamăgire în tabăra Orban. Estimările indică un avans al premierului Cîţu, care ar obţine preşedinţia PNL cu peste 60% din voturi.

UPDATE 17.50

Tabăra lui Florin Cîțu își proclamă victoria la Congresul PNL. Europarlamentarul Rareș Bogdan, susținător al lui Florin Cîțu, a declarat că încă nu are rezultatele finale ale numărării voturilor.

Deși am dat niște cifre spre 65 – 67% se pare că am fost ușor pesimist. Unii delegați tăcuți din sală au fost extrem de deranjați de faptul că au fost 4 – 5 filiale care au reacționat extrem de agresiv la adresa discursului președintelui și apoi nu l-au lăsat pe premierul României, Florin Cîțu, să vorbească. Asta a creat o stare de nervozitate și inclusiv din voturile indecișilor – mă refer la Dan Motreanu, la Ilie Bolojan sau Sectorul 1, Sebastian Burduja, au plecat în bloc spre Florin Cîțu, deranjați de comportamentul celor 4 – 5 filiale ale noastre”, a spus Rareș Bogdan la Aleph News.

UPDATE 17.00

A început numărarea voturilor. Comisia de numărare a voturilor are 140 de membri, 70 desemnaţi de echipa Cîţu şi 70 de echipa Orban. Dacă niciuna dintre moţiunile celor doi candidaţi la şefia PNL nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se realizează un al doilea tur de scrutin, conform Statutului partidului.

Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat Preşedinte al PNL. Cei 35 de membri ai grupului de promovare devin membri ai Consiliului Naţional.De la moţiunile care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate la primul tur de scrutin, liderul şi un număr proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, dar nu mai puţin de 5, desemnaţi de către liderul moţiunii, vor deveni membri ai CN.

UPDATE 16.50

Votul privind alegerea preşedintelui PNL s-a încheiat, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo. Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Cei aproximativ 5.000 de delegaţi au votat timp de peste o oră. În timpul exercitării votului, s-au creat aglomeraţii în locurile în care erau distribuite buletinele.

Premierul Florin Cîţu a susţinut că reuniunea liberalilor a fost organizată bine. „Da, s-a organizat bine, în condiţii de securitate, toţi au avut mască… Totul este ok. Specialiştii vor spune dacă s-a respectat distanţarea. Eu vă spun că a fost organizat bine. Toţi au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate. Totul este ok. Organizatorii vă vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că astăzi a fost organizat bine„, a precizat Cîţu, după ce şi-a exprimat votul la Congresul PNL.

 

UPDATE 16.10

Liderulor PNL Ludovic Orban acuză nereguli la votul pentru şefia partidului. În cabina de vot intră şi câte doi liberali. „Sunt semnale că sunt cel puţin 14 organizaţii în care sunt oameni cărora li s-a cerut foarte clar să-şi arate votul”, a declarat Ludovic Orban în timpul desfăşurării scrutinului intern. El a dat ca exemplu fialele din Constanţa , Vaslui, Neamţ, Teleorman. „Să le fie ruine! Asta nu e democraţie!”, a adăugat Orban.

Acesta a precizat că singura autoritate în această privinţă este comisia de numărare a voturilor, care a stabilit care este procedura de votare.

UPDATE 16.00

Unul dintre delegaţii prezenţi la Congres a fost scos pe targă de un echipaj SMURD după ce a căzut pe scări. Potrivit unor surse medicale, starea liberalului este bună.

UPDATE 15.50

După ce şi-a exprimat optiunea e vot, premierul Florin Cîţu a criticat la ieşirea din cabina de vot echipa susţinătoare a contracandidatului său în cursa pentru şefia PNL, argumentând că s-a văzut diferenţa privind comportamentul celor două echipe. Premierul spune că va face tot ce este posibil ca să menţină coaliţia de guvernare formată din PNL-USR PLUS-UDMR, Executivul rămânând sub conducerea sa.

UPDATE 15.40

Scandal între mai mulţi delegaţi la Congresul PNL pe tema modului în care buletinele de vot trebuie să fie introduse în urne – împăturite sau nu. În vreme ce unii dintre delegaţi cer ca buletinele de vot să fie îndoite de la jumătate, în aşa fel încât secretul votului să fie respectat, alţii contestă acest lucru. Alina Gorghiu a ieşit din cabina de vot cu buletinele la vedere.

UPDATE 15.25

Patru liberali anunţaseră că vor candida pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Arbitraj a partidului: Daniel Buda – actualul deţinător al funcţiei, Costică Lupuşoru de la PNL Bacău, avocatul Diana Morar şi Silviu Zetea. Silviu Zetea a anunţat sâmbătă că îşi retrage candidatura şi că va candida pentru preşedinţia României la alegerile din 2024.

Adresez provocarea în a susţine o altă candidatură decât aţi gândi-o până acuma la cea mai înaltă demnitate în stat, motiv pentru care îmi anunţ de pe acuma candidatura pentru preşedinţia României şi îmi retrag candidatura pentru orice altă funcţie în partid”, a anunţat Silviu Zetea.

UPDATE 15.00

Delegaţii liberali au început să voteze pentru alegerea noului preşedinte al PNL. Cei doi candidaţi şi-au prezentat, anterior, moţiunile cu care candidează: Ludovic Orban – „Forţa Dreptei” şi Florin Cîţu – „România Liberală”.

De asemenea, vor fi aleşi preşedinţii Curţii de Arbitraj şi ai Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.

UPDATE 14.50

Liderul PNL Dâmboviţa şi susţinător al lui Ludovic Orban pentru un nou mandat la şefia PNL, Virgil Guran, le-a transmis liberalilor la congresul PNL că antrenorul nu se schimbă dacă nu există un motiv. În ceea ce priveşte criza politică actuală în care se află România, că este greu de lucrat cu USR PLUS, însă partidul nu trebuie să aducă PSD să îi „arbitreze”.

UPDATE 14.40

Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, sâmbătă, la Congresul PNL, „o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele” şi a făcut apel la unitatea partidului, transmiţând că este nevoie de unitate în coaliţie pentru a guverna şi „nu pentru un spectacol jalnic al democraţiei care este la Romexpo”.

UPDATE 14.30

Deputatul liberal Ionel Dancă i-a îndemnat sâmbătă pe participanţii la Congresul PNL să voteze liber şi să nu se teamă de „controlul” votului. „Dragi colegi, liberali adevăraţi, votaţi liber, nu vă fie frică de controlul votului. Ludovic Orban câştigă!„, a spus el, în discursul pentru susţinerea candidaturii lui Orban.

UPDATE 14.10

Fostul ministru al Dezvoltării şi actualul lider al PNL Vrancea, Ion Ştefan, ar fi transmis, înaintea începerii votului la Congresul PNL, delegaţilor care îl susţin pe Ludovic Orban pentru un al doilea mandat de preşedinte al partidului prin care îi îndeamnă să tragă perdelele la cabinele de vot atunci când votează.

Toţi delegaţii noştri trebuie să deschisă perdelele la cabinele de vot când votează şi să le lase deschise”, arată mesajul lui Ion Ştefan pe un grup de WhatsApp din echipa susţinătorilor lui Ludovic Orban.

UPDATE 13.40

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a subliniat în discursul său că este un garant al unităţii PNL şi că el ar putea să rezolve criza guvernamentală. De asemenea, şeful liberalilor a punctat faptul că România are un premier cu care nu se „mândreşte”.

Totodată, Orban a făcut referiri şi la modul în care va fi asigurată majoritatea parlamentară şi la „negocieri pe sub masă” cu PSD. „Cu cine facem majoritate parlamentară? Credeţi că există vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea Partidului Naţional Liberal într-o combinaţie pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu. Iar dacă există cineva, s-o spună, deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut. Şi dacă cineva îşi imaginează că guvernul minoritar va putea rezista cu sprijin în Parlament înseamnă că este un naiv şi înseamnă că nu cunoaşte PSD„, a arătat Ludovic Orban.

UPDATE 13.25

Europarlamentarul Rareş Bogdan a ţinut un discurs prin care i-a ridicat în picioare pe cei din echipa Cîţu. „Duşmanii sunt în afara sălii, nu aici”, a subliniat eurodeputatul.

UPDATE 13.15

Iulian Dumitrescu, preşedinte al PNL Prahova, susţinător al lui Florin Cîţu, reclamă că lideri recunoscuţi ai PNL la nivel naţional renunţat la funcţiile de conducere din partid la scurt timp după ce Ludovic Orban a fost ales preşedinte al formaţiunii, în anul 2017. El dă exemplul lui Ilie Bolojan sau al lui Mircea Hava, dar şi propriul exemplu, susţinând că a fost „tras pe linie moartă”.

UPDATE 12.30

Florin Cîţu, către cei din sală care i-au strigat ”Demisia” şi l-au huiduit: Ştiţi că asta înseamnă să va daţi jos propriul Guvern. Liderul PNL, Ludovic Orban a intervenit pentru a-şi tempera susţinătorii.

Premierul a lansat mai multe atacuri la adresa contracandidatului său, actualul preşedinte al PNL, în discursul pe care l-a ţinut în faţa delegaţilor liberali care urmează să voteze următorul preşedinte al formaţiunii. „Nu voi pune în pericol parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis. Cei care fac acest lucru sunt ipocriţi. Au uitat că suntem la guvernare cu premier liberal”, a declarat liderul Executivului.

UPDATE 12.15

Ludovic Orban, candidat la președinția PNL, a susținut sâmbătă, în cadrul congresului partidului, că primul pas important în lupta cu PSD a fost decizia din 2018 ca președintele Klaus Iohannis să candideze pentru un nou mandat, iar funcția de premier să-i revină liderului PNL. Orban a explicat în raportul de activitate al mandatului său de patru ani în fruntea partidului că formaţiunea datorează toate rezultatele modului în care au muncit membrii formaţiunii, care au mers şi au făcut campanie la firul ierbii.

UPDATE 12.10

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a transmis un mesaj la congresul Partidului Naţional Liberal, afirmând că este nevoie de o Românie modernă în care nu au loc hoţia şi prostia. De asemenea, Diaconescu a afirmat că este nevoie de o reformă a societăţii.

UPDATE 12.05

Preşedintele UDMR, viceprim-ministrul Kelemen Hunor le-a transmis liberalilor că problemele României vor rămâne şi după terminarea congresului PNL. El consideră că coaliţia aflată la guvernare trebui să depăşească neînţelegerile de moment şi orgoliile personale pentru că „până la urmă, politica este despre cetăţeni şi nu despre noi, despre politicieni”.

UPDATE 12.00

Filiala PNL Vrancea a asigurat galeria de susţine pro-Orban în sala de la Romexpo, scandând numele liderului PNL inclusiv în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis.

Şi tabăra pro-Cîţu are o susţinere fonică consistentă în sala congresului de la Romexpo.

 

UPDATE 11.50

Preşedintele Iohannis a plecat sâmbătă de la Congresul PNL, însoţit de scandările ”Orban! Orban!” contracarate de un timid ”Cîţu, preşedinte!”. Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

UPDATE 11.45

Mai mulţi liberali au reclamat faptul că senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu, a trimis un mesaj către delegații din organizația sa pentru a fi sigur că aceștia vor vota cum li s-a spus. Astfel, delegații trebuie să iasă cu buletinul deschis și să-l arate discret pentru a arăta că au votat Florin Cîțu.

UPDATE 11.30

Premierul Florin Cîțu, candidat la președinția PNL, a declarat că a fost dificilă campania din partid, dar foarte bună, pentru că de acum se vor vedea rezultatele și partidul va putea să se concentreze pe câștigarea alegerilor din 2024.

Despre protestatarii care s-au strâns la Romexpo, acolo unde se ține congresul PNL, Cîțu a spus: „Avem și noi Opoziție. Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția”.

UPDATE 11.15

Preşedintele Kaus Iohannis a declarat sâmbătă, în deschiderea lucrărilor Congresului PNL, că nu a fost o campanie internă aşa cum s-ar fi dorit şi că i-ar fi plăcut să vadă mai multe dezbateri de idei, nu atacuri la persoană, cum a văzut în ultimele luni.

El a remarcat că ”s-au spus lucruri grave”. Comform preşedintelui, nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze. El a sosit la Congres, fiind întâmpinat şi apoi flancat de cei doi candidaţi la preşedinţia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Susţinătorii lui Orban au scandat numele actualului lider liberal atât la sosirea lui Iohannis, cât şi în timpul discursului acestuia.

 

UPDATE 10.30

Premierul Florin Cîţu a afirmat că organizarea Congresului PNL va fi impecabilă, în aceleaşi condiţii ca în urmă cu patru ani şi a dat asigurări că totul va fi transparent.

Cîţu a fost întrebat despre faptul că urnele de vot au fost numerotate de susţinătorii săi, după ce cei din echipa Ludovic Orban au rupt perdele de la cabinele de vot. “O să fie un congres organizat impecabil în aceleaşi reguli şi condiţii în care a fost organizat congresul în 2017, fără nicio diferenţă, totul va fi transparent”, a declarat Cîţu. El a afirmat că la congres au fost invitaţi şi lideri USR PLUS, dar ei au afirmat că nu participă.

Premierul a făcut un tur de sală, apoi s-a fotografiat cu Alin Tise şi cu Victor Paul Dobre. „Vă rog să vă abţineţi de la îmbrăţişări şi strângeri de de mână„, le-a spus Teodor Stolojan.

În timpul turului său prin sală, o parte din delegaţi au început să scandeze numele actualului preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

UPDATE 9.45

Mai multe persoane, reprezentanţi ai unor ONG-uri sau ai unor sindicate, protestează la Romexpo.

UPDATE 9.30

Primul candidat care a ajuns la Romexpo a fost Ludovic Orban. Acesta a bătut cafea la o terasă din apropiere, iar ulterior a intrat în sala. S-a scandat numele lui, din zona unde sunt reprezentanţii filialelor Vrancea, Arad şi Dolj. Orban este susţinut de filiala Vrancea, iar delegaţii din Arad sunt împărţiţi.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că are încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului.

 

Congresul PNL începe sâmbătă, la ora 11.00, la Romexpo, iar accesul celor 5.000 de delegați se va face numai pe baza adeverinței de vaccinare sau dacă delegații au asupra lor rezultatele negative ale testelor COVID. În jurul orei 14.00, va avea loc votul în urma căruia liberalii își vor alege viitorul președinte al partidului, în cursă fiind înscrişi doi candidaţi: titularul funcţiei, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. Ceilalţi membri ai conducerii PNL, secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii urmează să fie aleşi duminică, de Consiliul Naţional al partidului.

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va fi prezent la eveniment și a dat foarte clar de înțeles că-l susține pe Florin Cîțu.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis.

Adriana Neagoe / Inquam Photos

Potrivit desfășurătorului congresului, accesul delegaților se face cu începere de la ora 8.30, iar aceștia sunt obligați să aibă asupra lor Cartea de Identitate și adeverința de vaccinare anti-COVID, cu condiția să fi trecut 10 zile de la schema completă, sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori rezultatul negativ al unui test rapid, nu mai vechi de 48 de ore, sau dovada că au trecut prin boală. Președinții filialelor PNL sunt obligați, la rândul lor, să verifice dacă delegații au toate documentele necesare, fie printate, fie pe telefon.

Raportul de forțe

Până acum, în timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Acestea vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi, însă nu este sigur că toţi vor urma opţiunea liderilor.

De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi.

Mai mulţi lideri de filiale, printre care se numără ”grei” ai partidului precum Ilie Bolojan sau Dan Motreanu, nu au anunţat pe cine vor sprijini la congres.

Un alt indicator al situaţiei din PNL este modul în care s-au raportat filialele atunci când au dat votul pentru susţinerea moţiunilor celor doi candidaţi. Potrivit statutului, pentru ca un candidat la şefia partidului să poată ajunge la congres, moţiunea sa (programul politic – n. red.) trebuie susţinută de cel puţin zece organizaţii. Aşadar, acesta este un vot pentru permiterea candidaturii, nu unul de susţinere a candidaţilor. Însă atât Ludovic Orban, cât şi Florin Cîţu au contabilizat votul privind moţiunile, tabăra premierului estimând că acesta va obţine în jur de 3.000 de voturi la congres din totalul de 5.000.

Cum arată calculele

Filiale care au votat doar moţiunea Florin Cîţu – 28: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2995.

Filiale care au votat doar moţiunea lui Ludovic Orban – 8: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769

Filiale care au votat ambele moţiuni – 12: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237

Număr total filiale care au votat moţiunea lui Florin Cîţu: 40.

Număr total filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: 20.

Controverse legate de organizare

Organizarea congresului în spațiu închis, cu 5.000 de participanți, a stârnit criticile opoziției. Marcel Ciolacu a afirmat că „Congresul PNL cu 5.000 de oameni într-o singură sală, deşi infectările au explodat- este un afront uriaş la adresa românilor”. El a adăugat că PSD a organizat un congres online special pentru a respecta normele sanitare, însă PNL se crede deasupra legii.

Congresul PNL cu 5.000 de oameni într-o singură sală, deşi infectările au explodat- este un afront uriaş la adresa românilor. Guvernul Cîţu siluieşte cum vrea legea în interes politic, dar le cere românilor să accepte restricţii tot mai severe. Este o dublă măsură flagrantă care va avea ca efect şi mai puţină încredere în guvernanţi”, a precizat Marcel Ciolacu.

În replică, premierul Florin Cîțu a declarat că la congres vor fi respectate toate condițiile de siguranță, iar specialiștii le-au spus că e posibil ca totul să se organizeze fără pericole pentru sănătatea oamenilor.

Avem acolo 15.000 de mp, asta înseamnă că dacă vin 5.000 de delegați, respectăm cei 3 mp pentru fiecare persoană. Vor fi cu măști, certificat verde, centru de testare, toate condițiile de siguranță vor fi respectate.

Nu e un evenimente care se întamplă în fiecare zi, deci se poate face cu respectarea condițiilor”, a declarat premierul.

1 comentariu la “VIDEO+FOTO. Florin Cîțu este noul preşedinte al PNL. Ludovic Orban îşi recunoaşte înfrângerea şi rupe legăturile cu Klaus Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *