Skip to content
Politică

Viitor de AUR usereu’ are! Silviu Mănăstire: Două organizații politice paramilitare, exaltate și extremiste – două fețe hidoase ale aceleiași monede

psnews.ro

Într-o postare pe pagina de Facebook Dosar de Politician, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire reacționează după ce USRPLUS s-a aliat cu AUR împotriva liberalilor. Jurnalistul de investigații este de părere că „cele două organizații politice paramilitare, exaltate și extremiste din motive aparent diferite au o singură ideologie: distrugerea”.

„În sfârșit, Usereul și hAurul s-au întâlnit ideologic în punctul cel mai de jos al politicii: acolo unde se face compromisul cel mai grețos, unde apa și uleiul se pot amesteca.
Cele doua organizații politice paramilitare, exaltate și extremiste din motive aparent diferite au o singura ideologie: distrugerea. Ranga în dinți, ranga lui Drulă, băgatul telefonului în gură în timp ce dai un live în care urlii, imprecația pe rețelele sociale, talibanismul, sunt noile simptome ale extremei, una de dreapta, aurita, cealaltă de stânga, progresista. Doua fețe hidoase ale aceleiași monede.
#viitordeAURusereu’are”, scrie Silviu Mănăstire.

Cum s-a ajuns aici

Moțiunea “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi” a fost depusă, vineri seara, de USR PLUS, având susținerea AUR.

Potrivit documentului, România este condusă, în acest moment, de un guvern care nu mai are legitimitate politică, în condiţiile în care îi lipseşte susţinerea unei majorităţi parlamentare, dar nici legitimitate morală.

“O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut şi care abuzează de ea în prezent nu prezintă garanţiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîţu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliţie, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om şi cei care îl susţin par hotărâţi să sacrifice interesul general, bunăstarea cetăţenilor acestei ţări, doar pentru a câştiga competiţia internă din cadrul partidului lor”, susţin iniţiatorii.

Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că România traversează o perioadă “foarte dificilă” din punct de vedere economic şi social, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 şi al mediului economic “instabil, supus unor turbulenţe semnificative” din cauza creşterilor de preţuri la numeroase produse şi servicii de bază.

“Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populaţiei, descreşterea demografică, exodul forţei de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea şi educaţia şi un aparat de stat care nu funcţionează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică. România are o nevoie uriaşă de investiţii în infrastructură şi servicii publice de calitate pentru cetăţenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste graniţe şi nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria ţară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraş sau în mediul rural”, se arată în moţiune.

Iniţiatorii apreciază că premierul Florin Cîţu şi cei care îl susţin “au arătat unei ţări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus” decât interesele ţării.

“Pentru a obţine sprijinul necesar alegerii în funcţia de preşedinte al PNL, Florin Cîţu a imaginat şi pus în aplicare un plan de finanţare a primarilor liberali cu bani de la bugetul naţional. Fără să instituie criterii clare de selecţie a proiectelor, de monitorizare şi auditare a acestora, Planul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ este doar o puşculiţă de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influenţare a votului la congresul PNL, Florin Cîţu a demis ministrul Justiţiei şi a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, aşa cum se face într-un stat de drept”, reiese din document.

Potrivit aceleiaşi surse, premierul este persoana care “dă tonul guvernării”, motiv pentru care trebuie să aibă un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupţie sau comportament imoral. În opinia semnatarilor, Florin Cîţu nu îndeplineşte aceste condiţii.

“Acest om a avut grave probleme cu justiţia din Statele Unite ale Americii. Pentru infracţiunile sale a fost încarcerat. De alte obligaţii, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat. În România este acuzat că şi-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri şi că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras. De când este în funcţia de prim-ministru a acţionat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid”, se mai arată în moţiune.

Premierul a anunţat, miercuri seara, că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

“Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a declarat șeful executivului, miercuri seara, la Palatul Victoria.

Florin Cîţu a adăugat că “a bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu eşti de acord să dezvolţi comunităţile” reprezintă o încălcare a mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Premierul a mai spus că nu va permite ca poporul român “să fie şantajat”.

“Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze. Pe nimeni care să nu înţeleagă că noi, aici, nu vorbim despre primari, ci vorbim despre comunităţi şi despre interesul cetăţenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noştri de coaliţie de la USR PLUS nu au foarte mulţi primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum această decizie. Biroul Politic Naţional al PNL a asumat acest proiect de investiţii, care nu este PNDL 3. Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani”, a mai precizat premierul.

Florin Cîţu a menţionat că va propune la Justiţie un ministru interimar care va înţelege “prioritatea zero a investiţiilor”.

“Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie, USR PLUS, să aibă înţelegerea, responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare, aşa cum comunică de azi dimineaţă pe diverse canale. Această coaliţie este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă şi că vom depăşi şi acest moment, pentru că interesul public, interesul românilor este mai presus de interesul unui om politic”, a adăugat prim-ministrul.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, ulterior, că premierul Florin Cîţu nu poate conduce un Guvern, motiv pentru care ar trebui să demisioneze, acuzându-l totodată de “cinism şi rea-voinţă”.

Ultimele zile au fost marcate de tensiuni la vârful coaliției de guvernământ.

Disputele au apărut miercuri în ședința de Guvern, care a fost întreruptă din cauza intenției premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară aprobarea programului „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Reprezentanții USR PLUS au spus că pentru acest plan de investiții, adoptat ulterior într-o ședință de guvern de la care miniștrii formațiunii au lipsit, era nevoie de un acord în Coaliție.

La jumătatea lunii aprilie, coaliția de guvernământ a mai traversat o criză majoră, când premierul Florin Cîțu l-a destituit pe Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății.

1 comentariu la “Viitor de AUR usereu’ are! Silviu Mănăstire: Două organizații politice paramilitare, exaltate și extremiste – două fețe hidoase ale aceleiași monede

  1. ”Voi susținătorii USR+ sunteți la fel de penibili ca și membrii acestei formațiuni de t……i numita AUR. Visați jafuri, vă atacă MAFIA gunoaielor la semafor și așteptați să vă voteze PSD moțiunea de cenzură în loc să vă dați demisia în bloc. Nu cred că realizați cat de PENIBILI au ajuns membrii acestui partid infect. Cică USR+ ne propune o altfel de politică. Niii mă!!! PS.Barna si Simion vor sa scape de Cîțu cu voturile PSD si apoi USR + sa se intoarca la guvernare ceea ce demonstreaza ce politicieni de gradinita sunt pluseristii. Iar USR+ si AUR in aceeasi propozitie spune totul , in special despre pluseristi .”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *