Skip to content
Alegeri Politică

Viitorul comisar european, un PSD-ist penal. Rovana Plumb, în drum spre Bruxelles

rovanaplumb.ro

Lista PSD la alegerile europarlamentare este deschisă de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Rovana Plumb revine în cursa pentru Parlamentul European după ce, în 2007, PSD a mai trimis-o în această funcție, apoi renunțând la mandat pentru un loc în Guvernul Ponta, unde a avut mandatul de ministrul Mediului și ministrul Muncii.

Dosarul Belina

Rovana Plumb se pregătește să plece la Bruxelles cu dosarul „Belina” în CV-ul său, unde Parlamentul, condus de majoritatea PSD-ALDE, a protejat-o de ancheta procurorilor anticorupție. Actualul ministru al Fondurilor Europene era acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care vizează transferul unor areale din gestiunea statului în gestiunea Consiliului Județean Teleorman, controlat de Liviu Dragnea.

În acest dosar, este anchetată Sevil Shhaideh, prima propunere a lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României, după ce PSD-ALDE au format majoritatea în Parlament la alegerile din 2016.

Nu o să știm prea curând (sau chiar niciodată) dacă Rovana Plumb este sau nu este vinovată în acest dosar, însă rămâne cu eticheta de „pesedist penal”, fiind implicată în acest scandal de care au protejat-o parlamentarii când au refuzat începerea urmăririi penale.

Candidații pentru funcția de comisar european

PSD pleacă cu prima șansă la alegerile europarlamentare. Nu vor atinge un scor uriaș ca în 2016, vor fi în scădere, asta e sigur.

Pe plan intern, desemnarea comisarului european este o luptă nefirească și inutilă, și va fi chiar una încinsă imediat după alegeri. Premierul României trimite propunerea la Comisia Europeană, însă președintele Iohannis are un cuvânt important de spus.

În mod firesc, Comisia Europeană îndeamnă țările să găsească un consens și să vină cu o singură propunere. Numai că între Guvern și Președinție nu a existat și nici nu va exista consens, mai ales că alegerile prezidențiale bat la ușă.

Candidatul ideal din partea României ar trebui să fie un politician cu experiență la Bruxelles, care are influență în Europa și care poate să lege prietenii cu europarlamentarii. Rovana Plumb, la aceste capitole stă foarte bine, având în spate mandatul de europarlamentar și ocupându-se de Ministerul Fondurilor Europene. Marea sa problemă este lipsa rezultatelor în politica internă și, prin urmare, nu putem garanta că ar face față solicitărilor de comisar european, neavând pregătirea și experiența necesară.

USR-PLUS îl va propune pe Cristian Ghinea pentru funcția de comisar european, deși şi lui Cioloș i-ar surâde ideea, însă el s-a afirmat deja cu ambiții pe plan național, visând să candideze la toate alegerile posibile. Despre legăturile și experiența lui Ghinea la nivel european, nu putem spune nimic pentru că nu există așa ceva. Probabil, dacă se va supăra și nu-i va conveni vreun proiect european, se va duce la Bruxelles și le va arăta celorlalți degetul mijlociu sau va protesta ca în Piața Victoriei.

PNL ar putea merge pe mâna europarlamentarului Siegfried Mureșan, care s-a făcut remarcat în Parlamentul European și se bucură de aprecierea colegilor săi. Va avea cu siguranță tot sprijinul președintelui Iohannis, pentru că șeful statului nu ar trebui să ia în considerare vreo propunere de la USR-PLUS nici dacă aceștia ar câștiga alegerile.

Propunerea României

Consensul ar fi ideal să existe între Guvern și Președinție, în caz contrar, la fel ca în trecut, vom asista la un circ și Guvernul își va trimite omul la Comisia Europeană. Președintele poate să facă lobby pe lângă președintele Comisiei să respingă propunerea Guvernului.

Rămâne de văzut dacă Iohannis îi va sabota șansele Rovanei Plumb. Același lucru a încercat și Traian Băsescu în 2014, cu Corina Crețu, însă Juncker nu a ținut cont de părerea fostului președinte. În acest moment, este important pentru PSD să rămână în grupul socialiștilor din Paralemtul European. Pentru că ieșiți din acest grup, se vor trezi excluși din viitoarea majoritate parlamentară și propunerea Guvernului riscă să nu treacă de vot.  

De asemenea, președintele Comisiei Europene poate respinge propunerea României. Nu îl obligă nimeni să accepte pe oricine. Și când viitorul președinte CE va afla că Rovana Plumb a fost protejată de parlamentari de o anchetă a procurorilor anticorupție, PSD va trebui să dea multe explicații la Bruxelles. Mai departe, totul va depinde de voința viitorului președinte al Comisiei Europene și de lobby-ul pesedist în PE. Vor fi multe negocieri politice cu Rovana Plumb care fuge de anchetele procurorilor DNA.

1 comentariu la “Viitorul comisar european, un PSD-ist penal. Rovana Plumb, în drum spre Bruxelles

  1. Pai trebuie spus europei cum a fost protejata de majoritatea PSD – ALDE în parlament sa nu poată justiția sa o audieze în cazul Belina lui Dragnea și cât este de penală, cum să reprezinte un penal România, ba sa fie și comisar vezi doamne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *